Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozbieganie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, poczytałem na innych forach i stronach, u nas tego nie znalazłem.

Czytałem jakies "porady" jak sobie z tym poradzic np. najwyższy bieg, hamulec itp...podpalic PLAKA i do dolotu by CO2 go zdławic itp...
Było też o klapach gaszących. Nie jestem mechanikiem ani nic w tym stylu... i nie wiem czy np mój klekot ma takową klape gaszącą...

Ktoś coś wie o tym, albo inne sposoby na RYTUALNE SEPUKU DIESLA? :kwasny:

Opublikowano

Trzeba zamknąć dopływ tlenu do cylindrów, każdy sposób jest dobry, byle był szybki i skuteczy, a i nie spowodował uszkodzeń silnika.

Opublikowano

Najłatwiej chyba ręcznie zamknąć i przytrzymać klapę gaszącą.

Opublikowano

i nie wiem czy np mój klekot ma takową klape gaszącą...

Każde 1.9 TDI czy to VP czy PD (fabryczny osprzęt) - posiada klapę gaszącą... Co niektórzy usuwają ją i wstawiają flanszę (czyli kawałek prostej rurki) :P Uaktywnia się ona przy gaszeniu silnika z kluczyka, ale jak "coś" najlepiej jak kolega mateusz233 napisał, przytrzymać ją ręcznie i stłumić dopływ powietrza.

Opublikowano

i nie wiem czy np mój klekot ma takową klape gaszącą...

Każde 1.9 TDI czy to VP czy PD (fabryczny osprzęt) - posiada klapę gaszącą... Co niektórzy usuwają ją i wstawiają flanszę (czyli kawałek prostej rurki) :P Uaktywnia się ona przy gaszeniu silnika z kluczyka, ale jak "coś" najlepiej jak kolega mateusz233 napisał, przytrzymać ją ręcznie i stłumić dopływ powietrza.

Ta. To pokaz mi gdzie w afnie jest klapa gaszaca. Hah
Opublikowano

Dobra, mój błąd w VP m.in w ALH, AGR, AHF i ASV, czyli VP mocowane poprzecznie, co B5 nie dotyczy... No ale wiadomo o co chodziło...

Edytowane przez kamil-vag

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Najłatwiej chyba ręcznie zamknąć i przytrzymać klapę gaszącą.

Na Twoim miejscu nie otwierałbym maski bo może się okazać że dostaniesz rozgrzaną korbą po piszczelach ewentualnie czymś w twarz. Najważniejsze to zachować spokój i jedynym najrozsądniejszym sposobem to ręczny sprzęgło i najwyższy bieg i strzał ze sprzęgła, najwyżej będzie do wymiany dwumas ze sprzęgłem a nie silnik z osprzętem :)

Opublikowano

niestety biegami nie zgasisz rozbieganego silnika

on kreci sie na takich obrotach że ze sprzegła tylko dymek pójdzie i tyle,

a silnik bedzie chodził sobie dalej...

Opublikowano

Opublikowano

Na Twoim miejscu nie otwierałbym maski bo może się okazać że dostaniesz rozgrzaną korbą po piszczelach ewentualnie czymś w twarz

Jak wczesne stadium rozbiegania to można działać. Co innego jak silnik lata sobie już kilka minut.

Opublikowano

Jakis rok temu podczasz zmiany nastawnika mialem taka sytacje ze nie moglem w ogole doprowadzic auta do normalnych obrotow.

3 razy zrzucalem nastawnik bo myslalem ze nie trafilem w pierscien i za kazdym razem to samo tj niekontrolowane obroty.

3razy samochod pracowal bez kluczyka w stacyjce dobrze ze nie dlugo i udalo sie stlamsic wysokim biegiem.

Okazalo sie ze winny jest jeden pin z kostki gdyz byl przepalony.

Takze to jest prawda jak sie stlamsi dosc wczesnie to nic sie nie stanie.