Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Zalety napędu Quattro ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moge prosić użytkownikow o opinie takiego audi z napedem quattro ? ;)

Opublikowano

Jedyny duży minus to ok. litra większe zużycie paliwa od ośki, a poza tym to same plusy :decayed:

Na mokrym czy po śniegu jazda czterołapem to bajka :D

Opublikowano

Witaj,

Plusy w stosunku do napędu ma 1 oś to lepsza trakcja w każdych warunkach, zdecydowanie lepsza przyczepność i prowadzenie w zakręcie.

Z minusów oprócz minimalnie większego zużycia paliwa też pewnie minimalnie gorsze hamowanie (w końcu napęd 4x4) swoje waży ;D

Ale plusy zdecydowanie przysłaniają minusy ;D

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, jak koledzy wyżej piszą, a szczególnie zdecydowanie lepsza przyczepność przy wjeździe na stroma górkę.

Opublikowano

Chociaż sam jeżdżę ośką to moim zdaniem jak audi to tylko quatro. Mieszkam w górach i często zimą ubolewam że moje tylne koła się tylko toczą za mną a nie pchają mnie do przodu[emoji2][emoji2][emoji2]. Polecam filmiki z YouTube z audi quatro w roli głównej.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tamtej zimy wyciągałem Passata z rowu, pod śniegiem miałem lód i poszedł bez najmniejszego problemu, naprawdę coś fajnego.

Opublikowano

Przyklad z przed wczorajszej nocy. Brat utknal Transitem dosyc dlugim w glebokim rowie przy obwodnicy. Zanim dojechalem probowal go wyciagnac gosc jakims autem z napedem 4x4 ale nie dal rady. Ja z moim OOOO zrobilismy to w moment, a wszyscy zdziwieni - jak?! :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z minusów dodam że gorsze przyśpieszenie w zakresie od 100km/h w góre.

Opublikowano
Z minusów dodam że gorsze przyśpieszenie w zakresie od 100km/h w góre.
To prawda. Nie tak dawno na tym forum wyczytałem od sioferów, że quattro w takich 1.9 tdi lub 2.0tdi to wgl nie porozumienie,ze powinno być tylko w takich od 200ps. Szału nie ma, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z quattro. Wcześniej miałem avf ośke , a teraz Q. Wiadomo jakie następne będzie ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 godzin temu, mlodziak22 napisał:

To prawda. Nie tak dawno na tym forum wyczytałem od sioferów, że quattro w takich 1.9 tdi lub 2.0tdi to wgl nie porozumienie,ze powinno być tylko w takich od 200ps.

Nieporozumieniem to jest powtarzanie takich głupot ?

Opublikowano
Nieporozumieniem to jest powtarzanie takich głupot [emoji38]

:brawo:

Opublikowano

dokładnie, powielana głupota co do Q:) a znów co do spalania to prawda, ale też nie ma co się dziwić bo Q do ośki jest cięższe z 200kg

Opublikowano
46 minut temu, YoGi1984 napisał:

dokładnie, powielana głupota co do Q:) a znów co do spalania to prawda, ale też nie ma co się dziwić bo Q do ośki jest cięższe z 200kg

Sam dodatkowy ciężar nie jest najważniejszym powodem zwiększonego spalania, są nimi straty energii w dodatkowych podzespołach przeniesienia napędu , które szczególnie przy większych prędkościach są ok. dwa razy większe niż w ośce .?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

zgadza się:) największe straty są niestety na przeniesieniu napędu, jednak Q musi 2x tyle napędzić co ośka + różne przełożenia daje nam efekt końcowy - oczywista oczywistość:D ale tak czy siak za chwilę zacznie się sezon na Q i nie będzie dylematów:decayed:

Opublikowano

No wszystkim których przewiozłem po zaśnieżonej drodze przydały by się pampersy , gdybym się nad nimi w końcu nie zlitował :lol1:

Opublikowano
6 godzin temu, YoGi1984 napisał:

zgadza się:) największe straty są niestety na przeniesieniu napędu, jednak Q musi 2x tyle napędzić co ośka + różne przełożenia daje nam efekt końcowy - oczywista oczywistość:D ale tak czy siak za chwilę zacznie się sezon na Q i nie będzie dylematów:decayed:

Sezon na Q i ból d*py tych którzy mają napęd na jedno koło z przodu :D

Opublikowano

No zobaczymy jak te moje Q się sprawdzi bo drażni mnie to że B5 po chipie z AFNem robiłem i 1200km na baku a jak przesiadłem się na B7 jestem rozczarowany jeśli chodzi o spalanie... i najgorsze że cały czas mnie to męczy :decayed:

Zobaczymy jak niedługo spadną śniegi czy Q nad spalaniem zwycięży...

Dodam jeszcze minus od siebie:

-Koszt w przypadku napraw (luzy-torsen) / wymian oleju w napedzie  w stosunku do ośki która poprostu tego nie posiada.

Edytowane przez BartoszBB

Opublikowano

Tylko quattro . Mimo większego spalania , mimo gorszych osiągów . ( teoretycznie) to na ośkę bym nie zamienił. 

A mam porównanie bo miałem. 

Opublikowano
Tylko quattro . Mimo większego spalania , mimo gorszych osiągów . ( teoretycznie) to na ośkę bym nie zamienił. 
A mam porównanie bo miałem. 

Jestem tego samego zdania. Mialem jedno i drugie. Tylko Q ;)

Opublikowano
8 minut temu, muunv napisał:

Jestem tego samego zdania. Mialem jedno i drugie. Tylko Q ;)

Większość ludzi co wsiedli w quattro to do ośki już nie wsiądą.