marcelinho Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Po wymianie oleju mam komunikat o konieczności jego obniżenia. Dziwi mnie fakt ponieważ nalane zostało ~4.5 l i jest to mniejsza ilość niz poprzednio gdy komputer dlugo przy tym stanie pokazywal minimum. W momencie oprozenienia bańki 5l dopiero było ze stan ok. Teraz co dalej? Jakie znaczenie ma to ze tym razem był nie spuszczany tylko odsysany. Czy pojeździć troche zobaczyć czy cos sie zmieni czy natychmiast pozbyc sie nadmiaru. Jakie ew. Konsekwencje. Czy tak jak pare osob pisalo mozna gumowym wezykiem ze strzykawka odessacnadmiar przez otwór bagnetu?
Hohe Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Znajdź bagnet i sprawdź ile jest na prawdę. Ja osobiście, nie jeździłbym.
przem8 Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Odessij strzykawką lub spuść korkiem spustowym około 0,5l i zobacz co wskaźnik pokaże.
Hohe Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Problem w tym, że wskaźnik to mu pokaże za kilkadziesiąt/kilkaset kilometrów.
marcelinho Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Opublikowano 4 Lipca 2018 Jade spuścić ze dwie " setki " i zobaczymy
marcelinho Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Opublikowano 4 Lipca 2018 Jade spuścić ze dwie " setki " i zobaczymy Masakra. Dopiero po spuszczeniu..... 2 l poziom jest ok.dwie kreski poniżej max. Juz wiadomo czym sie moze skończyć odsysanie zamiast spuszczania. Jutro nowy olej j filtr
Hohe Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 No faktycznie masakra. Ja bym nie zaryzykował wymiany bez bagnetu. Jeszcze jak sie spuszcza normalnie, korkiem, to pół biedy, ale wysysanie to widać jak się może skończyć. Szkoda tylko roboty i Twoje kasy.
marcelinho Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Opublikowano 4 Lipca 2018 Wiesz o co chodzi. d*py sie nie chciało ruszyć zeby osłonę zdjąć i wjechac na podnośnik... a tak zachwalali ze wysysa caly ew.syf ( maszyna) Inna sprawa. Chyba motor nie ucierpiał jak zrobilem ok 60 km??
Krzy0 Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 Co do odsysania ,ja u siebie zrobiłem własną odsysarkę jeszcze do b6 i tak dale i w b8 też odsysam i jedno mogę powiedzieć po odessaniu z miski i filtra odsysa się więcej niż jeżeli z korka spustowego zlewając. 2
KINIAM Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 47 minut temu, marcelinho napisał: ... a tak zachwalali ze wysysa caly ew.syf ( maszyna) Póki co syfu się tak nie usunie. Zwykle mniej odessie się oleju niż spuści i zawsze przy odsysaniu sprawdzamy ilość i zalewamy taką samą.
wyzyk83 Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) nie wiem kto ci wyssysał i w jaki sposób ??? wysysarką więcej wyssa niż spuszczając korkiem zlewając korkiem zostaje i tak olej na dnie miski i z podstawy filtra tak nie zleci i trzeba oddessać dzisiaj zmieniałem olej u siebie w CAGB i weszło równe 5 litrów też nie mam bagnetu Edytowane 4 Lipca 2018 przez wyzyk83 1
wyzyk83 Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Krzy0 napisał: Co do odsysania ,ja u siebie zrobiłem własną odsysarkę jeszcze do b6 i tak dale i w b8 też odsysam i jedno mogę powiedzieć po odessaniu z miski i filtra odsysa się więcej niż jeżeli z korka spustowego zlewając. potwierdzam w a4 b6 1,9 jak spuszczam korkiem wchodzi 3,8 litra jak odsysam przez bagnet i podstawę filtra to wchodzi 4,2 litra Edytowane 4 Lipca 2018 przez wyzyk83 1
piotrsob1 Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 2 godziny temu, marcelinho napisał: Juz wiadomo czym sie moze skończyć odsysanie zamiast spuszczania. 1 godzinę temu, Hohe napisał: No faktycznie masakra. Ja bym nie zaryzykował wymiany bez bagnetu. Jeszcze jak sie spuszcza normalnie, korkiem, to pół biedy, ale wysysanie to widać jak się może skończyć. Jak czytam takie wypowiedzi to śmiać mi się chce Spuszczając olej korkiem spustowym w misce też można spie**olić robotę i gwint zerwać Fakt, w silnikach nie posiadających bagnetu może być ciężko z ustaleniem ile oleju jest do odessania , ale nie jest to niewykonalne . W tym przypadku wymieniający olej wysysarką dał ciała, jak w silniku zostawił 2l starego oleju ( chyba musiał być ślepy ) , ale to nie znaczy że wszyscy posługujący się tą metodą to paprałęgi Osobiście od kilkunastu lat tylko i wyłącznie wymieniam olej w swoich autach wysysarką i jestem w stanie wyssać więcej niż spuszczając korkiem Powiem więcej, wymiana oleju przy użyciu korka spustowego to w dzisiejszych czasach przeżytek 2
Hohe Opublikowano 4 Lipca 2018 Opublikowano 4 Lipca 2018 34 minuty temu, piotrsob1 napisał: Jak czytam takie wypowiedzi to śmiać mi się chce Ubaw po pachy.
paprykm3 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 piotrsob1 No nie wiem czy wymiana oleju przy użyciu korka spustowego to w dzisiejszych czasach to przeżytek , może zależy gdzie się mieszka ;-)
lukas309 Opublikowano 8 Lipca 2018 Opublikowano 8 Lipca 2018 Miałem to samo koles odsysarką zostawił pół litra oleju w silniku i wlał potem 5l nowego a mam bagnet i od tej pory wymieniam sam.........
Rekomendowane odpowiedzi