Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Różne pompowtryskiwacze w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy FMIC, mocnej turbinie, większej chłodnicy oleju i większych pompkach AJM może spokojnie przeżyć 180-190KM i ok 360-370 Nm.

przeciez zywotnosc, to problem tłoków, gładzi cylindrów (blok), sworzni tłokow, panewek korobowodowych oraz głownych i czopów wału.

i od tych wlasnie, elementow zalezy trwalosc jednostki napedowej

Opublikowano

przeciez zywotnosc, to problem tłoków, gładzi cylindrów (blok), sworzni tłokow, panewek korobowodowych oraz głownych i czopów wału.

i od tych wlasnie, elementow zalezy trwalosc jednostki napedowej

To Kolego Musashi w ramach ciekawostki wiedz, że wszystkie te elementy wymienione przez Ciebie w silniku ALH i AJM są identyczne :naughty:

Właśnie granica 180-190 KM i 360-380 Nm jest bezpieczna dla tych dołów silników przy rozsądnym użytkowaniu.

Dalsze przyrosty mocy i momentu wymagają mocniejszego dołu silnika od PD 130/150/163 KM (no wyjątkiem jest Sharan AHY mający mocny dół w silniku 115 KM).

Opublikowano

a jak to sie wszystko ma do różnych pompowtryskiwaczy w silniku ............ :wink4:

Opublikowano

Witam , pomijajac te wszystkie dywagacje na temat trwalosci silnika itp. a nawiazujac do nieszczesnych pompowtryskiwaczy , czy moze ktos mi powiedziec co moze sie stac w najgorszym wypadku z pompkami lub silnikiem , kiedy jak to juz wspomnialem kilka postow wczesniej , moje auto A4 - AWX telepie sie na wolnych obrotach , moge rzec ze teraz juz caly czas , do tego zaczal silnik pracowac glosniej i chyba jak mi sie zdaje lykac wiecej paliwka :( ???

Bardzo prosze o jakies podpowiedzi i czy poza wymiana na drugi komplet nowy lub z drugiej reki jest jakas szansa na regeneracje obecnych np: wymiana koncowki wtrysku lub cos podobnego i jakie sa z tym zwiazane koszta jezeli ktos cos podobnego juz czynil ze swoimi pompkami ???

Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego w pierwszej kolejności zrób pełne logi i wrzuć na forum będziemy ciągnąc temat

Opublikowano

Wlasnie sie do tego zabieram , troszke z oporem mi idzie bo dopiero co sie stalem szczesliwym posiadaczem VAGa i troszke to wszystko to czarna magia dla mnie :confused4:

Ale jak wszystko ogarne to napewno wrzuce bo chyba zle sie dzieje z moim autkiem ;(

Pozdrawiam.[br]Dopisany: 04 Marzec 2009, 11:57_________________________________________________Witam ponownie i znow zapytuje na temat tych nieszczesnych pompek :confused4: czy jest inna szansa poza zdejmowaniem pokrywy zaworow , zeby dowiedziec sie jakie oznaczenia posiadaja pompowtryski??

Moze jest mozliwe odczytanie numerow pompek za pomoca VAGa ? jezeli tak to bardzo prosze o podpowiedzi i wszelaka pomoc.

Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Musisz zdjąć pokrywę inaczej nie odczytasz numerów pompek chyba że w Etce sprawdzisz jakie powinieneś mieć. :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie i zwracam sie z prosba do znawcow tematu o analize logow dynamicznych jak narazie , bardzo przepraszam za jakie kolwiek bledy w ich przeprowadzeniu ale poraz pierwszy to robilem chodz zgodnie z instrukcja na forum.

Grupa: 000

http://yfrog.com/09log000xj

Grupa:001

http://yfrog.com/09log001jj

Grupa:003

http://yfrog.com/09log003bj

Grupa;004

http://yfrog.com/09log004j

Grupa:008

http://yfrog.com/09log008j

Grupa:010

http://yfrog.com/09log010j

Grupa:011

http://yfrog.com/09log011lj

W niedlugim czasie zrobie logi statyczne.

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Kiedy miałeś wymieniany rozrząd? Logi wyglądają dobrze jedynie kąt synchronizacji do małej poprawy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Marcin9680 na twoje bolączki z autem logi dynamiczna nie za wiele powiedzą, tu trzeba zrobić logi statyczne szczególnie chodzi o grupy 001, 013, 018, 023, te grupy powiedzą co nieco o stanie twoich pompek.

Kiedy miałeś wymieniany rozrząd? Logi wyglądają dobrze jedynie kąt synchronizacji do małej poprawy.

Pozdrawiam.

Ja bym nie skazywał tego konta synchronizacji na poprawę bo to logi dynamiczne, i tak ładnie redukuje wartość kąta w dół, na wolnych obrotach pewnie wyjdzie w okolicach 0,6. Czekany na logi statyczne.

Opublikowano

oki dzieki za podpowiedzi , co do rozrzadu wymieniany byl 70tys km temu , teraz bede wymienial rozrzad w kwietniu tak wiec poprawie kat synchronizacji a co do logow statycznych to dzisiaj w nocy bede rezal i pozniej wrzuce na forum do oceny.

Jeszcze raz dziekuje za wszelka pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano

koledzy regeneracja pompek wyszla mnie 3 tysiace w boszu gwarancja rok mijaja 2 lata i sa do wymiany jesli kupic to tylko nowe albo sprawdzone

Opublikowano

3 tysiace co 2 lata wydawać to masakra ,zwykle kupisz za 700zl i jezdzisz ze 4 lata i na czym chcesz ,co za technologia te PD :doh:

Opublikowano

bardzo dobra technologia skoro pompki wytrzymują spokojnie te 250-300 tysięcy bez kłopotów. To jest wystarczajaco dużo żeby nie mieć do nich zastrzeżeń. To co się wyrabia z nimi podczas tzw regeneracji to inna historia i nie świadczy o pd samym w sobie jako rozwiązaniu.

Wysłane z mojego Trooper_X55

Opublikowano

kolego vp-tdi można wiedzieć gdzie regenerowałeś te pompki, bo mnie też to czeka, ale wszędzie gdzie pytałem to chcą ok. 300zł od pompki, więc skąd cena 3000zł?? Przykład:

Gładysek | Naprawa i regeneracja wtryskiwaczy i pompowtryskiwaczy - Naprawa pompowtrysków

Opublikowano

zgadzam się z marekg, regeneracja regeneracji nie równa. Jedni Ci umyją a inni wymienią wnętrze. Sama końcówka boscha przecież kosztuje ponad 200zł. Łukasz kiepszko szukasz:D Regenerowałem jeden w Tucholi to cena 450zł + oddanie starego, po założeniu wszystkie korekty się troszkę poprawiły i ten regenerowany ma najlepsze bipy. Podobno jednym z lepszych serwisów jest Nadarzyn diesel system tylko tam regeneracja na boschu to 650zł/szt. Z drugiej strony coś musi być na rzeczy skoro nie dają dłuższej gwarancji, na swój dostałem tylko 6 miesięcy

Opublikowano

przecież w linku który podałem pisze że dają 24m-ce gwarancji i koszt regeneracji 299zł/szt

Opublikowano

owszem tylko po wysłaniu wtrysków może się okazać żę do zapłaty będzie sporo więcej - "w razie potrzeby wymiana zestawu części zawierającego: końcówkę wtryskiwacza, dwie przekładki i nakrętkę (koszt części dodatkowo płatny)"

Opublikowano
:( no nic i tak u siebie to muszę zrobić, więc zobaczymy co wyjdzie w praniu
Opublikowano

650 za porządną regenerację to i tak się opłaca skoro na aledrogo nowy PD 1500