Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy w A4 B8 2.0TDI 120KM występuje usterka mechanizmu napędu pompy olejowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co się orientuje to w CAHA trzeba michę zrzucić!!!

Opublikowano

Zmniejszyli tylko koszty produkcji-nie gwintując go.Twardość została ta sama-wałek jest powierzchownie zahartowany ok.50hrc ( w środku "glina" )

A da rade wogole kupic (nie w ASO) jakies mocniejsze zabieraki?

Moim zdaniem, te zabieraki mają tak ustaloną twardość, właśnie dlatego, żeby to one się zużywały a nie gniazda. Zabierak jest tani a reszta droga. Po co byłby super twardy zabierak, jeśli zniszczyłby gniazda?

Przeciez i tak zdarza sie ze oryginalny zabierak niszczy/wyrabia gniazda.

Opublikowano

Nie wiem - nie jestem mechanikiem ale mechanik mój twierdzi że w CAHA nie ma dostępu do imbusa po zdjęciu miski olejowej - a gosc zajmuje sie tylko audi.
Swoją drogą sposób ten wyczytany został przez Arka z audizone czy jakiegoś innego zagranicznego forum gdzie własnie też potwierdzają, że operacje wymiany imbusa tylko w caga można zrobić.

Wielokrotnie na forum wałkujemy że silnik CAGA czy CAHA jest taki sam,
Różnica jest w osprzęcie np TURBO, mapy paliwowe
Czyli nie może byc różnicy w wymianie imbusa

Mechanik jest mądrzejszy od elsy. w której procedura demontażu pompy oleju w silnikach CAGA i CAHA jest taka sama i nie wymaga prac przy rozrządzie.

No więc Panowie, jak to wkoncu jest ?? Rozwieje ktoś RAZ NA ZAWSZE WATPLIWOŚCI ? Najlepiej ktos kto to robil a ma silnik CAHA..

Pozdrowienia

Opublikowano

Będę miał rozrząd rozłożony więc jak się dostać do imbusika ?

Od spodu, musisz sciagnac miske, jak sciagniesz miske to juz imbus masz prawie na wierzchu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a jak sie ma sprawa imbusika w B8 2012r CJCA? Niby po 2010 sa 100mm, ale pytanie czy tez padaja, a jesli tak to czy po sciagnieciu miski olejowej jest dostep do imbusika?

Przebieg ori 117 kkm

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Człowieku pompe masz teraz napędzaną łańcuchem( to nie b7) dajcie spokój z tym imbusikiem...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Człowieku pompe masz teraz napędzaną łańcuchem( to nie b7) dajcie spokój z tym imbusikiem...

Co Ty wypisujesz...sprawdź,poczytaj,popytaj a później pisz..Łańcuch stosowany był od 2004 do 11.2005r.Masz moduł napędzany kołami zębatymi z zabierakiem 7,7 cm(o ile posiadasz samochód z 2008r)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem po wymianie zabieraka - praktycznie nie nosił znaków zużycia. Na krótkiej końcówce, którą wchodzi do pompy miał jaśniejsze krawędzie ale cały cza sw prawidłowym kształcie.
2.0 TDI CAGC, 113 000 przebiegu
Auto z początku 2009 więc zabierak 77mm.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Czy ktoś z kolegów z Poznania lub okolic wymieniał imbusik lub ma jakiegoś polecanego mechaniora? Chciałem sam to zrobić, ale nie wiem czy ogarnę :D

Koledzy, czym najlepiej uszczelnić miskę olejową przy ponownym zakładaniu jej? Będę raczej sam próbował się dostać do imbusika w pompie

Opublikowano

A jest w ogóle możliwość zmiany pompy i imbusa z 77 na 100mm? I czy będzie to działać? Czy coś jeszcze trzeba wymienić?

Edytowane przez Hilton

Opublikowano

Jest możliwość.

Opublikowano

Witam. Jaką firmę sprawdzoną możecie polecić co regeneruje napędy pompy oleju? Futurum, TMA Serwis, a może coś innego?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moja audi a4 B8 o kodzie silnika CAHA jest z 11/09/2009 roku,czyli zbierak pompy jest już poprawiony?!proszę o info.

Edytowane przez firefighter79

Opublikowano

Moja audi a4 B8 o kodzie silnika CAHA jest z 11/09/2010 roku,czyli zbierak pompy jest już poprawiony?!proszę o info.

taaa :)

Opublikowano

PrzepraszAm auto Z 11/09/09 :D

Opublikowano

Panowie a jak sie ma sprawa imbusika w B8 2012r CJCA? Niby po 2010 sa 100mm, ale pytanie czy tez padaja, a jesli tak to czy po sciagnieciu miski olejowej jest dostep do imbusika?

Przebieg ori 117 kkm

dołączam sie do pytania :)

Opublikowano

Od firmy który tylko poprawia te pompy słyszałem, że w tych nowych 300-400 tys na spokojnie. Pewnie po 300 tys zrzuciłbym misę aby zobaczyć.

PrzepraszAm auto Z 11/09/09 :D

Od 10.2009 poprawiony. Nie załapałeś się ;)

Edytowane przez audikrk_

Opublikowano

Jak To?!Od 10/2009 poprawione a moja b8 jest z 11/2009......czyli po poprawkach,powyżej wpisałem źle miesiąc a jest z listopada 2009 :P

Edytowane przez firefighter79

Opublikowano

Ups, sorry źle przeczytałem. To się cieszyć ;)

Opublikowano

U mnie w serwisie vw koszt wymiany nowego sześciokąta to ok 250zł razem z uszczelką pod miskę, będę to robił w przyszłym tyg przy wymianie rozrządu też w vw ( koszt 1500zł ) :wink: pozdr

Panowie - wymienia się sam imbus z 77 na 100 czy ten poprawiony razem z pompą oleju ? Bo mi własnie mechanik rzucił że była zmiana i samego imbusa się nie wymienia, trzeba też pompe a to już koszt sie poważniejszy robi :(