rs50 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Witam, mam problem z odkręceniem nakrętki z wahacza dolnego. Nakrętkę wykręciłem do połowy, następnie zaczęła się obracać cała śruba razem z nakrętka.. Jest jakaś możliwość odkręcenia tej nakrętki?
kamil-vag Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 W tej śrubie od góry powinno być wejście na torxa zeby ją przytrzymać
rs50 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Probowalem z torxem, ale gniazdo się przekręciło Edytowane 29 Grudnia 2018 przez rs50
r7adek Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Podejrzewam, że wachacz i tak do wywalenia, to spróbuj złapać tu gdzie guma jakaś żabką. Ewentualnie usuń gumę, i utnij szlifierką, resztę wybij. Miałem to samo i tylko w ten sposób odkręciłem.
jmk Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zdemontuj koło, i spróbuj coś podstawić pod główkę wahacza tak by stożek wbił się i zaklinował z powrotem do zwrotnicy.
wesz82 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Wloz dzwignie miedzy wahacz a zwrotnice tak by sworzeń byl napiety i powinno isc. Jak to nie da rady to podloz cos pod wahacz tak by sworzen sie wcisnal na swoje miejsce. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez wesz82
rs50 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 Czyli ten sworzeń z wachacza ma możliwość wskoczenia na swoje miejsce, tak żeby sie nie obracał? Najpierw spróbuje odkręcić tak żeby nie niszczyć wahacza. W ostateczności bedzie trzeba uciąć. 21 minut temu, wesz82 napisał: Wloz dzwignie miedzy wahacz a zwrotnice tak by sworzeń byl napiety i powinno isc. Nie rozumiem do końca o co tutaj chodzi.
JeJu Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 zdejmij to koło, podłóż lewarek pod sworzen tego wahacza co chcesz odkrecić i unieś troche ten lewarek w góre, sworzen się zblokuje i odkręcisz. napisz czy pomoglo
wesz82 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Albo wloz cos pomiedzy luke pod zwrotnice a wahach...
rs50 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2019 Niestety nie dałem rady odkręcić tej nakrętki. Podkładałem lewarek pod sworzeń, ale w dalszym ciągu obraca się nakrętka razem ze sworzniem..
wesz82 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Widocznie tulejka juz kreci sie ze swozniem. Jak masz mozliwosc to podloz cos na zasadzie dzwigni miedzy sworzen a zwrotnice i nacisnij mocno. Zadziala to tak jak dokrecona sruba i powinno odpuścić. Oczywiscie nie żałuj wdka na ta nakretke.
tass Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Rozetnij wahacz kontówką ewentualnie piłką do metalu (zabawy sporo, ale to alu) gdzie siedzi w nim kula sworznia i ściągnij wahacz z kuli sworznia. Dobrze szczypce do chwycenia i nie ma, że boli. Jeśli regeneracja to delikatnie lewarkiem pod wahacz, poluzować nakrętkę ile się da, klucz na nakrętkę i urznąć górę sworznia zaraz pod nakretką.
rs50 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2019 Wachacz zdemontowany, ucialem nakretke
Rekomendowane odpowiedzi