dobry_k Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam, jestem świeżo po wymianie przewodów elastycznych przy przednich hamulcach. Niestety podczas wymiany nie udało się odkręcić odpowietrzników na zaciskach i mechanik odpowietrzał hamulce za pomocą nakrętki na połączeniu rurki z zacisku a wężykiem elastycznym. Od tamtego czasu pedał jest strasznie miękki, po dwukrotnym napompowaniu łapie wysoko a jak nie to bardzo nisko i trzeba strasznie naciskać by stanęły koła, teraz pytanie z serii tendencyjnych, czy może to być efekt słabego odpowietrzenia układu ? Jeśli tak to doradźcie w jaki sposób odkręcić zastane zaworki na zaciskach ? (wzbudzanie młotkiem nie pomogło )
jmk Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Na 100% powietrze w układzie. Odpowietrzniki można potraktować WD-40, jak się ukręcą, no to wiercenie "lewym wiertłem", są takie do usuwania zerwanych śrub. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez jmk
arek1076 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Jeśli łeb odpowietrznika nie został urwany spróbował bym go podgrzać i szybko schłodzi często pomaga ?
jmk Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 W dniu 6.01.2019 o 15:13, arek1076 napisał: Jeśli łeb odpowietrznika nie został urwany spróbował bym go podgrzać i szybko schłodzi często pomaga ? Tak, tylko że w zacisku są elementy gumowe, obok odpowietrznika jest elastyczny przewód też z gumy, trzeba precyzji przy grzaniu i dokładności. Ja bym nie ryzykował.
wesz82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Sa zestawy do naprawy odp ale musiałbyś je zerwac wpierw. Mechanik to partacz bo w sumie dal ciala bo wpierw sie odkreca odp a potem reszte. Zrob fote bo pewnie odp juz jest okraglutki.
joko88 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 a plyn hamulcowy kiedy wogole był wymieniany w aucie?
Emejcz Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Znajomy mi mówił, że odpowietrznik powinno się odkręcać stukając w nałożony klucz młotkiem - wtedy prawie zawsze puści. Jak wasze doświadczenia w tym temacie?
Dev Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Trzeba zdjac zacisk i porzadnie zayebać 1kg mlotkiem w odpowietrznik. Potem klucz 11 długi na 40cm taki specjalnie zrobiony do tego celu i puszcza. Oczywiscie mozna podgrzac palnikiem albo indukcją.
baku525 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 mam podobny problem z pedałem hamulca iż dwa szybkie naciśnięcia auto normalnie hamuje normalnie a za trzecim razem razem już pedał staje się twardy i "tępy" ale w moim przypadku obstawiam VacumPompę albo uszczelnienie podciśnienia ale jeśli chodzi o powyższy temat to powietrze w układzie...
Rekomendowane odpowiedzi