Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Nagły komunikat braku ciśnienia oleju podczas jazdy - OIL PRESSURE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem przed podobną operacją, (mój przypadek opisany w temacie "Dziwne szarpanie przy 2000 obrotów...")

Turdzi ma rację najpierw pełna diagnoza.

Twoje poszukiwania są bardzo cenne Piero, czy mógłbyś zdradzić tę firmę z częściami na PW

zastanawiam się co z samymi wałkami skoro wibracje mogą pochodzić od nich?

Opublikowano
  • Autor

No i masz w 100% racje turdzi... Sytuacja mnie dobija szczerze mówiąc i chyba nie działam zbyt właściwie.

Po prostu chodzi o to, że nie mam warsztatu, w którym mógłbym zostawić auto na tydzień rozebrane i załatwiać części itp. bo u nich jest mnóstwo roboty. Jak okaże się, że trzeba wymieniać silnik, to załatwienie nie potrwa 2-3 dni tylko więcej. Ale faktycznie muszę do tego podejść z odpowiedniej strony. Najwyżej niech wypchną auto bez bebechów na placprzed warsztatem i tyle, póki nie załatwię części... coś trzeba wykombinować, bo kupowanie części w ciemno mija się z celem.

Opublikowano

Dokladnie zostawia auto na placu i bedzie czekac az skompletujesz wszystko a tak to niepotrzebnie sie spieszysz stresujesz i co najwazniejsze nie wiesz co mu dolega.Bedzie diagnoza i od razu bedzie latwiej bo bedziesz mogl zrobic odpowiedni plan dzialania.

Opublikowano

- koła zębatego 03G 105 173 - 470zł

Sprawdziłeś czy jest tylko w katalogu, czy fizycznie dostępna ta cześć?

Opublikowano
  • Autor

Potwierdzone przed chwilą telefonicznie - wszystkie części opisane powyżej są dostępne w ciągu 1 dnia.

Opublikowano

przeczytane z "Propozycja zbiorowego zapytania, a poźniej pozwu przeciw Audi "

cyt-

Podstawę daje nam fakt, że Audi w sierpniu tego roku czyli dokładnie 2 lata po wyprodukowaniu ostatniego silnika z łańcuszkowym napędem wałków, wycofało ze sprzedaży cześć zamienną 03G 105 173. W ten sposób przyznali się do wady tej części i całego rozwiązania napędu.

wiec ??..........

Opublikowano

przeczytane z "Propozycja zbiorowego zapytania, a poźniej pozwu przeciw Audi "

cyt-

Podstawę daje nam fakt, że Audi w sierpniu tego roku czyli dokładnie 2 lata po wyprodukowaniu ostatniego silnika z łańcuszkowym napędem wałków, wycofało ze sprzedaży cześć zamienną 03G 105 173. W ten sposób przyznali się do wady tej części i całego rozwiązania napędu.

wiec ??..........

niekoniecznie. moga sie tlumaczyc modernizacja - rozwojem kostrukcji silnika, i kompatybilnoscia nowego rozwiazania. producenta nie zmusisz do zapewnienia dostepnosci wszystkich czesci. moze sprzedawac w postaci kompletnych podzespolow.

przyklad kompresor klimatyzacji, pompa wtyskowa, alternator - w ASO nie kupisz poszczegonych elementow tylko kompletne podzespoly.

Opublikowano
  • Autor

Albo ktoś zrobił zapasy albo to, że AUDI tego nie sprzedaje nie oznacza, że nie jest to dostępne na rynku. Sklep z którym rozmawiam specjalizuje się w częściach aut należących do grupy VW.

Fakt, że AUDI wycofało tą część ze sprzedaży nie oznacza, że jej nie produkuje. Jak pójdziemy do ASO to sprzedadzą nam ją w zestawie z innymi duperelami za 4000zł, czyli część istnieje i można ją kupić, tylko w ASO nie można jej kupić osobno - tylko zestaw.

Potwierdzę to po raz kolejny dla pewności :)

Opublikowano

Jak pójdziemy do ASO to sprzedadzą nam ją w zestawie z innymi duperelami za 4000zł, czyli część istnieje i można ją kupić, tylko w ASO nie można jej kupić osobno - tylko zestaw.

Nie prawda - w miejsce łańcuszka i kóła napędowego opracowali zestaw na 3 kolach zębatych. Dlatego VAG nie sprzedaje tej części w ogóle, nawet w postaci zestawów.

Opublikowano
  • Autor

Informacja ostateczna:

Wszystkie podane powyżej części SĄ DOSTĘPNE, w tym koło zebate, max. czas realizacji zamówienia 5 dni roboczych.

Część jest dostępna od ręki, pozostałe w tym koło zębate musi zostać sprowadzone z Niemiec, stąd 5 dni. Dostępna każda ilość części.

Ktoś chętny? :wink4:

jaro4444 - Ty zawsze znajdziesz jakiś błąd, kapelusze z głów... :hi: aczkolwiek ja to się na tym kompletnie nie znam, dopiero zgłębiam jedno zagadnienie i miesza mi się to wszystko niestety jeszcze...

Opublikowano

Witam chciałem dołączyć się do tematu ponieważ w moim a4 z silnikim BLB zaczął dosyć mocno hałasować ten nieszczęsny łańcuszek przy pompie oleju. Dla mnie napewno odpada zestaw naprawczy za 4 tys. Zastanawiam się raczej nad kupnem jakiegoś uszkodzonego nowszego silnika który będzie miał sprawne potrzebne podzespoły i właśnie chciałem się zapytać jakiego silnika szukać i które cześci są mi dokładnie potrzebne??

Na Alledrogo znalazłem silnik BKD z passata który jest niekąpletny tj. nie posiada głowicy ale posiada cały dół silniki.Czy coś takiego by sie nadało na przedkładke??

Opublikowano

Piero to powiedz wreszcie gdzie sklep z tymi częściami ??

Opublikowano

Nie do końca - imbusik uwala się jak wyrobione jest gnazdo w wałku. Więc najczęściej uwalenie imbusika = padnięty wałek wyrównoważający = wymiana kompletem.

a samego walka o wiekszej srednicy wcisnietego prasa w miejsce wyrobionego gniazda nie mozna dac ?

i w BRE dzieje sie to samo, walek wyrabia gniazdo, albo odwrotnie :)

Opublikowano

a samego walka o wiekszej srednicy wcisnietego prasa w miejsce wyrobionego gniazda nie mozna dac ?

i w BRE dzieje sie to samo, walek wyrabia gniazdo, albo odwrotnie

Powiem szczerze, że nie można raczej wciskać ibusa na stałe w wałek wyrównoważający - zauwazyłem minimalną nieosiowość pompy oleju i otworu w wałku. Wciśnięcie imbusa na stałe mogłoby spowodować jego ułamanie po jakimś czasie. Można się bawić w idealne centrowanie, ale mój pomysł jest inni - wykonać wałek z płetwą i w wałku frezem palcowym dokonać odpowiedniego podcięcia. Tak bym zrobił, gdyby wyrobiło mi się gnazdo, a motor to przeżył.

Opublikowano

Nie bede pisal ze kolega kolegi bo to konkretnie moj przyklad

w zeszlym roku zapalila mi sie kontrolka oleju na czerwono, zjad na pobocze wylaczylem silnik i pod maske, zagladam olej na bagnecie jest nigdzie nic nie cieknie nie paruje... mysle #!@ i jade dalej :) nic sie nie dzieje, za chwile znowu to samo, znowu zjazd sprawdzam niby ok... szlag by trafil odpalam i jest ok, jade wszystko ok, nagle znowu kontrolka zapalila sie ale tym razem pomyslalem "a zebys sie zesral na tej drodze zlomie to sie nie zatrzymam" i jade :) nagle zgasla zapalila sie zgasla az w koncu tryb awaryjny i nieciekawy odglos (inny niz sprawne auto :D ) to mysle uuuups :) ale bylem juz przed ASO bo tam akurat jechalem wiec wjezdzam i mowie co i jak, auto zostawili popatrzali stwierdzili ze wszystko ok tylko turbo sie zatarlo i proponuja nowe za miliony $ ;) Zdobylem turbo swoje w firmie ktora regeneruje turbawy w mielcu, ale tej mi nie zregenerowali dali insza i powiedzili "slychaj powiedz tym debilom z ASO zeby zobaczyli dlaczego to turbo tak sie zatarlo bo to nie wina turba i ze gwarantuje ze to tez sie zatrze jak nie znajda przyczyny" Zwrocilem uwage "baranom" z ASO ze jezeli wloza turbo a po wyjezdzie sie zatrze to daja mi nowe od nich, chlopaki popatrzali sie po sobie i stwierdzili "yyy to pan zostawi na dluzej auto oki?" :) na drugi dzien powiedzili ze nie maja dobrych wiesci bo to padly walki siekiestam i spod silnika jest do wymiany (6tys zl), na co zapytalem "a moze caly silnik, albo macie jakies inne auto juz dla mnie?" odparli lepiej wymienic ( :no:) silnik ale ponoc sprawdzili i silnik jest na szczescie oki ale turbina nie przezyla i naped pompy padl i trzeba calosc wymienic bo tego na czesci nie dostane. Postanowilem wziac sprawe we wlasne rece i zabrac auto, bylo troche przepychanek w ASO bo nie zaplacilem nic :) w mysl "auto jest nie sprawne nie dostaniecie nic" :) w koncu po wymachiwaniu rekoma oddali auto i nie zaplacilem nic hehehe a chicieli niecaly tysiac zl za yyy no wlasnie rozebranie silnika :D

Auto trafilo do zakladu zajmujacego sie naprawa silnikow specjalizujacego sie w szlifach bla bla bla i czyms tam ;)

Opowiedzilem historie i troche zdruzgotany stwierdzilem ze potrwa to miesiace a skonczy sie pewnie wymiana silnika. Na szczescie wlasciciel zakladu to funfel i przedzwonil ze faktycznie nie da rady tego ustrojstwa wymienic i trzeba by caly spod, ale robia po swojemu. Po 2 dniach dzwoni ze auto do odebrania!!

Przyjezdzam i mysle (jak to zart to go zabije) Odpalam auto i czekam na wybuch ale nic. Pytam i co zrobiliscie, a on "mowilem ci zebys nie kupowal tego parcha, wsadzili taki waleczek cienszy niz moj #@! i z $!@ materialu i sie wyrobil, wzielismy to na prase i wcisneli wiekszy walek, jak sie rozsypie to zadzwon, nara"

:kox: pomyslalem yyyy to jutro pewnie bede dzwonil

Stalo sie to przy przebiegu okolo 170 tys km obecnie mam 240 tys km, jezdze katuje i nie mam szacunku dla tego zlomu i czekam az sie lizing skonczy ;) ale... nic sie nie dzieje

Silnik sie nie zatarl, turbo padlo, teraz wszystko chodzi, moze mialem szczescie i dalej mam ale taka jest prawda nie uslyszana od kolegi kolegi kolegi :)

Aha pan w ASO na odchodne rzucil haslem "i tak tu jeszcze ten zlom na koncu wyląduje bo nic juz z tego nie bedzie" :D

yyy koniec (juz tu gdzies to kiedys pisalem chyba)

Opublikowano

dssn to podaj jeszcze na koniec nr. rejestracyjne ( tak co by szerokim lukiem omijać auto jak bedzisz sprzedawal ) i opowiastka będzie kompletna :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Mi ostatnio OLO podpowiedział, że skoro zabierak wyrabia gniazdo i zaczyna się w nim obracać, to może po prostu go w tym miejscu lekko przyspawać, tak, żeby się już nie obracał...

Da to taki sam efekt jak montaż nieco większego imbusa.

Jak pokazuje przykład kolegi dssn - mam identyczne objawy, tylko turbo nie zatarłem, zdążyłem dojechać do domu zanim padło :tongue4:

Mam przebieg 170.000km więc nawet to by się pokrywało prawie tak samo.

W sobotę auto jedzie do warsztatu, niech rozbiorą spód i zobaczą co i jak. Jeśli to tylko zabierak - powiem, żeby albo spawali, albo wsadzali większy, tak, żeby chodziło.

Jeśli to pomoże, to pojeżdżę jeszcze 2-3 miechy i wystawiam auto na allegro, podam Wam wcześniej numer rej. żeby przypadkiem ktoś nie kupił :decayed: i kupuje 3.0 TDI Quattro + TIP i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba...

Opublikowano

dssn to podaj jeszcze na koniec nr. rejestracyjne ( tak co by szerokim lukiem omijać auto jak bedzisz sprzedawal ) i opowiastka będzie kompletna :decayed:

a co chesz swoje audi bubel wymienic na inne/moje audi bubel? Widze ze na bledach sie nie uczysz ale trudno. Usterka jest w ksiazce serwisowej wiec bez obaw, poza tym przy sprzedaży wszelkie historie tak samo jak z rozbitym przodem przez sarne zostana kazdemu potencjalnemu kupujacemu opowiedziane. Ale i tak najpewniej auto zostanie kupione przez ktoregos z moich pracownikow wiec nie boj sie o to.

Opublikowano
  • Autor

W związku z licznymi pytaniami odnośnie tego, gdzie można kupić części potrzebne do naprawy wałków podaję namiary:

Moto-Mar - http://www.moto-mar.pl

email : [email protected]

Ulica i numer:

Jaskółcza 10

Bydgoszcz 85-309

Kujawsko-pomorskie

Telefon: 052 551 39 52,

Faks: 052-552-98-07 FAX

Informacje: kom. 0 608 463 632

Nie podawałem na razie informacji, ponieważ nie potwierdziłem jeszcze tego źródła.

Auto będzie rozebrane we wtorek rano i w zależności od tego co będzie uszkodzone - będę zamawiał u nich potrzebne części.

Szef potwierdzał mi telefonicznie dwukrotnie, że wszystkie części są dostępne od ręki lub na zamówienie w tym koło zębate, tyle, że nie które części będą sprowadzane z Niemiec, dlatego czas oczekiwania wynosi do 5 dni. Dam oczywiście znać na forum co dalej z moim autem, abyście wiedzieli, czego spodziewać się u siebie. Jutro popołudniu odjeżdża na lawecie do warsztatu, we wtorek wiele się wyjaśni...

Opublikowano

Widzisz życze Ci powodzenia, ale z doświadczenia mam pewne obawy. Kiedy szukałem tego koła, to owszem było w katalogach, ale jak przychodziło do zamówienia, to po pewnym czasie każdy wycofywał się z oferty, łącznie z ASO.