Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Nagły komunikat braku ciśnienia oleju podczas jazdy - OIL PRESSURE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Ja na razie czuję, jak się zachowuje BKD na postoju i w porównaniu do BLB - to niebo, a ziemia. Wcześniej cała buda trzęsła się tak, że wstyd mi było kogokolwiek wieźć autem, bo bujało w nim jak na statku centralnie gdy tylko stanąłem gdzieś na światłach. A teraz jak odpaliłem nowy silnik, to tylko go było słychać, ale nie czuć! W większości diesli nie ma żadnych wałków i to jeszcze tak idiotycznie rozwiązanych technologicznie, z jakimiś łańcuszkami itp. i wszystko chodzi idealnie. Wydaje mi się, że w BLB te wałki po pewnym czasie po prostu zmieniają swoją rolę i zamiast przeciwstawiać się działaniu tłoków, to na skutek luzów i innych zaczynają chodzić tak jak one, przez co całe drgania wielokrotnie się zwiększają. Tak to przynajmniej wyglądało u mnie pod koniec użytkowania. Podczas jazdy było ok, więc i tutaj będzie OK. A na postoju różnica jest ogromna![br]Dopisany: 29 Marzec 2009, 18:41:27_________________________________________________

038 105 189 F i 038 103 170 B ja takich numerów części w ETCE nie znalazłem, natomiast 038 103 171 s występuje zarówno w BLB jak i BKD jako "Kołnierz uszczelniający z pierścieniem nadajnika imp."

Wszystko jasne - uszczelniaczem jest zatem 038 103 171 S.

Możesz sprawdzić tylko co to jest: 045 906 433 A ? Na zamieszczonym przez AdyN'a screenie z ETKI jest napisane, że w razie potrzeby zastosować tą część. Co to jest?

No i dziękuję Wam wszystkim za pomoc!!! W zamian chciałbym zebrać wszystkie wykorzystane przeze mnie informacje do kupy i założyć jeden wątek, w którym będę zamieszczał konkretne informacje odnośnie bolączek BLB i możliwości ich neutralizacji.

Opublikowano

Dzięki Jaro za odpowieć nie jeździłem takimi autami mam jeszcze jedno pytanie czy koło zamachowe i kompletne sprzęgło można zamontować od BLB do BKD

Opublikowano

trochę za późno ale jak obiecałem to poszukałem

BLB z a4

c124274c853b3cd0m.jpg

zaś BKD z A3

b9face9d2c7409ebm.jpg

niby to samo :mysli:

Opublikowano
a42a7227405e67ccm.jpg
Opublikowano

Dzięki Jaro za odpowieć nie jeździłem takimi autami mam jeszcze jedno pytanie czy koło zamachowe i kompletne sprzęgło można zamontować od BLB do BKD

Chodzi Ci o montaż silnika BKD w A4? Jeśli tak to można przełożyć sprzegło z BLB do słupka BKD. Bo jeśli chcesz zastosować sprzegło BLB do BKD w nadwoziu np. A3 to nie da się - BKD jest seryjnie zamocowany poprzecznie i ma rozrusznik od strony skrzyni biegów, w BLB jest on od strony silnika. Poza tym sprzegło w BLB ma sprężynowy tłumik drgań w piaście sprzegła, a BKD go nie ma - tam jest sztywna tarcza bez tłumika.

Opublikowano

co to jest: 045 906 433 A ?

czujnik obrotów wału korbowego

Opublikowano

ten numer 045 906 433 A to nadajnik impulsów

tak wyczytałem w etce

Opublikowano
  • Autor

Grzegorz76 - a jaka jest cena w ETCE za 038 103 171 S czyli Kołnierz uszczelniający z pierścieniem nadajnika imp. ?

Ten symbol na pewno widziałem w katalogu FOTA albo Auto Partner (obie firmy dostępne w Trójmieście) i nie pamiętam ceny teraz, ale chętnie porównam sobie z ceną z ASO

Opublikowano
a9f692d74e84e849m.jpg
Opublikowano

Grzegorz76 - a jaka jest cena w ETCE za 038 103 171 S czyli Kołnierz uszczelniający z pierścieniem nadajnika imp. ?

Ten symbol na pewno widziałem w katalogu FOTA albo Auto Partner (obie firmy dostępne w Trójmieście) i nie pamiętam ceny teraz, ale chętnie porównam sobie z ceną z ASO

W Etce jest 64,78zł ale ja bym się tą ceną nie sugerował. Trzeba by to pomnożyć z 5 razy... :kox:
Opublikowano

038103171S

KOŁNIERZ USZCZELNIAJ

KOLNIERZ

345 zł

cena w aso u Gajosa

moge sie zapytać ile dostane rabatu na ten kołnierz[br]Dopisany: 29 Marzec 2009, 19:05_________________________________________________038103171S KOŁNIERZ USZCZELNIAJĄCY TYŁ SILNIKA

POKRYWA OCTII WALU KORB. Z ZIM. BKD

a do skody kosztuje 422zł :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ja widziałem zamiennik o tym numerze 038 103 171 S za ok 230zł o ile dobrze pamiętam w FOTA albo Auto Partner. W każdym razie teraz wiem na 100% DZIĘKI WAM co potrzebuje.

PS. Cristoforo - z GAJOSA to bym chętnie pożyczył przyrząd do ustalania pozycji wału korbowego, który jest potrzebny przy wymianie tego uszczelnienia... :gwizdanie:

Opublikowano

Tak chcę zamontować w moim A4 silnik BKD choć pierwsza wersja był BKP. Napisz jeszcze jak się ma sprawa z obsługą pompowtrysków przez komputer od BLB.

Opublikowano

aż takich znajomości nie mam na serwisie u chłopaków żeby cos tam porzyczać na zewnątrz jedynie dział cześci jeśli chodzi o rabaty i to spore wzależnosći jaki to asortyment

i tak jestem obcy bo wyłacznie klient :naughty:

dzwoniłeś do Vass serwis w gdyni ?

http://www.vass.pl/

Opublikowano

Nie ma sprawy Piero, myślę, że każdy tutaj trzyma kciuki na udany przeszczep nowego silniczka do Twojej furki ;) Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Tak chcę zamontować w moim A4 silnik BKD choć pierwsza wersja był BKP. Napisz jeszcze jak się ma sprawa z obsługą pompowtrysków przez komputer od BLB.

Pompowtryski w BLB i BKD są takie same (BOSCHA), więc nie ma żadnego problemu po przełożeniu.[br]Dopisany: 29 Marzec 2009, 19:26:10_________________________________________________

aż takich znajomości nie mam na serwisie u chłopaków żeby cos tam porzyczać na zewnątrz jedynie dział cześci jeśli chodzi o rabaty i to spore wzależnosći jaki to asortyment

i tak jestem obcy bo wyłacznie klient :naughty:

dzwoniłeś do Vass serwis w gdyni ?

http://www.vass.pl/

Jakbym nie znalazł gdzie indziej to na pewno do nich zadzwonimy.

A co do serwisu... mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzą u mnie w Warsztacie, inaczej będę musiał zawieźć auto do ASO żeby wymienili to uszczelnienie. Możesz się dowiedzieć jaki byłby koszt wymiany uszczelnienia tylnego wału w B7 u nich w ASO (moge mieć swoją część albo ostatecznie kupic u nich...) ?[br]Dopisany: 29 Marzec 2009, 19:28:15_________________________________________________

NEWS: Moi spece z warsztatu na szczęście mają ten przyrząd o którym pisał Jaro do ustalania pozycji wału korbowego, kołnierz uszczelniający zaraz będzie kupiony (zamiennik) i być może wieczorem odbiorę autko... trzymajcie :good::decayed:

Opublikowano

NEWS: Moi spece z warsztatu na szczęście mają ten przyrząd o którym pisał Jaro do ustalania pozycji wału korbowego, kołnierz uszczelniający zaraz będzie kupiony (zamiennik) i być może wieczorem odbiorę autko... trzymajcie[/b] :good: :decayed

stwierdzam, że to nie byle jaki zakład :) jakby do końca tak było to trzeba ich dodać do tych "polecanych"

Opublikowano
  • Autor

Z przyjemnością mogę poinformować, że auto było już gotowe do odebrania dzisiaj o 12:30, podczas gdy po 8:00 rano podałem dopiero do warsztatu numer tego uszczelniacza. Musieli go kupić i wymienić... nie trwało to dłużej, jak 3h! Później godzina testów, sprawdzenie wszystkiego 50 razy i po 12:00 telefon, że auto jest do odbioru.

O 14:15 samochód został odebrany, przejechałem na razie z Rumii do Gdańska obwodnicą ok 40km i przez całą drogę na mojej twarzy był jeden wielki BANAN :banan2:

WSZYSTKO CHODZI IDEALNIE!!!

Szczegóły postaram się opisać już wieczorem, a tymczasem idę potestować auto... :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

cieszymy sie razem z Tobą :>

tylko go nie katuj za bardzo

i zapodaj opis