Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi RS5 Sportback 2.9 Bi-Turbo TFSI 450ps 600nm Nogaro Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, turdzi napisał:

To prawda tylko to są programowe serwisy jeżeli chcesz coś zrobić między to musisz normalnie zapłacić ale jak masz leasing to w sumie po co jak i tak za 2-3 lata oddajesz i Cię nic nie obchodzi.Ja mam trochę inna sytuacje więc jak sobie teraz zadbaj tak później będę miał.

A co ma sposób finansowania/zakupu samochodu do wymiany oleju? Ja nie kłade lachy na to auto. Jest to mój samochód marzeń. Dbam o niego o wiele bardziej niż większość ludzi dba o swoje auta. Jest oklejony, ma nałożoną ceramikę. Myje co drugi dzień. Nie katuję na zimnym, schładzam turbiny oraz tarcze po lataniu.

Owszem często zmieniam auta - taki już jestem. Ale co ma do tego leasing?? RS5 nie jest wzięte w APL. Czy za 3 lata go wykupie czy wymienie to zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim moich możliwości finansowych orAz tego co na tamten czas będzie oferował rynek. Ale nie piszcie mi proszę, że jestem w jakiejś całkiem oderwanej od rzeczywistości sytuacji tylko dlatego, że samochód jest leasingowany.. Ciebie też raczej nie podejrzewam, że będziesz tym RS-em 10 lat jeździł..

Po 2. Pakiet serwisowy zawiera wszystkie niezbędne wymiany oleju. W a4, jak pisałem wcześniej, olej wymieniałem co 10-12k km i robiłem to na wykupiony pakiet serwisowy. Nie wiem skąd wy bierzecie informacje, że aso wymienia olej co 30k.. 

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
11 godzin temu, sowiq napisał:

Jest w ogóle w ASO opcja zabrania części, które wymienili? Nikt mi nigdy czegoś takiego nie zaproponował, a wymieniałem już to i owo.

Zawsze w każdym ASO Audi otrzymałem wymienione części i nigdy nikt nie robił problemu. Raz pracownik głupio się spytał po co mi to a więc odpowiedziałem mu adekwatnie do pytania że zbieram w wolnych chwilach złom ( byłem wtedy R8 od brata w którym wymieniali ceramikę )

Opublikowano

Dobre, tylko nie trafiłeś z metalem przy ceramice,?

Opublikowano

A ja mam pytanie odnośnie foteli, czy dobrze trzymają w zakrętach? I jak spisują się w dłuższej trasie? 

Opublikowano
  • Autor
38 minut temu, rodosbwa napisał:

A ja mam pytanie odnośnie foteli, czy dobrze trzymają w zakrętach? I jak spisują się w dłuższej trasie? 

Dla mnie fotele są super. Pompują się po wejściu i przy dobrych ustawieniach bardzo fajnie trzymają. Nie wiem co dla Ciebie jest dłuższą trasą ale po 4 godzinach żadnych negatywnych odczuć. Można fajnie sobie ustawić wszystko, a do tego pomasować (choć do masażów w fotelach komfortowych trochę brakuje).

Opublikowano
2 godziny temu, kuba.goller napisał:

Dobre, tylko nie trafiłeś z metalem przy ceramice,?

Niby nie ale i tak to jeszcze sprzedałem za 3 tysiaki :D

Opublikowano

Pawle,

Na jakim drive select jeździsz? Tak z ciekawości... Ja w poprzednim i obecnym cały czas na dynamic (czasem przełączałem na S).

Teraz mam wskazówki, aby przez pierwszy 1000 km jeździć do 3000 obrotów, kolejne 500km do 4000 obrotów, a później to już ile zapragnę :) Na razie mam ponad 900km nabite, także jeszcze trochę :D

Noi z szybszą, dynamiczniejszą jazdą warto poczekać aż olej się rozgrzeje do przynajmniej 80 stopni. Także tego też chcę się trzymać.

Trochę poczytałem o tym słynnym albo osławionym docieraniu i doszedłem do konkluzji, że czemu nie. Auto może się odwdzięczyć mniejszym zużyciem oleju oraz większą mocą. Czy tak rzeczywiście będzie... Zobaczymy albo i nie, bo nie wiem jakby było bez trzymania się tych wytycznych.

Chociaż są różne opinie na temat zasadności docierania aut w dzisiejszych czasach to jednak więcej, w moim odczuciu rozsądnych i znających się na rzeczy osób, doradza to robić.

Kolejną kwestią to jeśli już to robić, to jak? Już trzeba się zdać albo na swoje, albo na czyjeś przemyślenia, sugestie, bo i te bywają różne.

I wymieniałeś już olej czy spokojnie czekasz do sugestii z komputera lub do tych 10-12 tys przebiegu?

Ja na tę chwilę mam plan wymieniać raz do roku (do tej pory robiłem około 10-12 tysięcy rocznie) albo za wskazaniem z komputera.

Opublikowano
2 godziny temu, Kosmita napisał:

Dla mnie fotele są super. Pompują się po wejściu i przy dobrych ustawieniach bardzo fajnie trzymają. Nie wiem co dla Ciebie jest dłuższą trasą ale po 4 godzinach żadnych negatywnych odczuć. Można fajnie sobie ustawić wszystko, a do tego pomasować (choć do masażów w fotelach komfortowych trochę brakuje).

Tego pompowania bardzo mi brakuje w eslajnowych fotelach w A5...

Opublikowano
2 godziny temu, Whatson napisał:

Kolejną kwestią to jeśli już to robić, to jak? Już trzeba się zdać albo na swoje, albo na czyjeś przemyślenia, sugestie, bo i te bywają różne.

I wymieniałeś już olej czy spokojnie czekasz do sugestii z komputera lub do tych 10-12 tys przebiegu?

Ja na tę chwilę mam plan wymieniać raz do roku (do tej pory robiłem około 10-12 tysięcy rocznie) albo za wskazaniem z komputera.

Zgodnie z moją 'szkołą' docierania wystarczy nie przekraczać 3k obrotów przez te pierwsze 1000 km żeby części zdążyły się ułożyć bez nadmiernego zużycia. Później można korzystać z pełnej mocy.

Przy kompletnie nowym silniku po 1000 km powinno się olej wymienić żeby pozbyć się opiłków z procesu docierania i resztek po fabryce (tak, to prawda).

Plan wymiany raz do roku lub co 10-12kkm jest dobry. Wskazaniami komputera nie wiem czy możesz się sugerować. Wiem że w BMW komputer skraca interwał dostosowując się do jazdy kierowcy.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
6 godzin temu, Kosmita napisał:

To prawda fotele są cacy 

Opublikowano
  • Autor

@Whatson Do docierania silnika już nie chce wrócić. Ja mam 5k km już dotarty.

W trasę z dzieciakami jeżdżę na comfort i operuję tylko skrzynią sport/comfort. Podobnie jak jadę sobie spokojnie na spotkanie jakoś. Natomiast po pracy to w większości jeżdżę na indyvidualu gdzie dużo nastawów mam dynamic lub auto (tryb pośredni), ale zawias na comfort. Jak latam ostrzej to dynamic i esp w sport lub off. Więc ogólnie używam wszystkich trybów.

Opublikowano

Kosmita, kiedy LPG zakładasz ? :decayed:

Opublikowano

CNG lepsze...

Opublikowano

Panowie jakie LPG? ...jakie CNG?...

Pablo kiedy Nitro zakładasz? ?

Opublikowano
  • Autor

Dajcie spokój. Paliwo mnie teraz zżera :) 2500-3000 zł miesięcznie przy tylu km co ja robię to sporawo.. Głównie przez to, że robię dużo krótkich dystansów po mieście, a do tego częściej wieczorkami sobie ot tak wychodzę pojeździć.. No nic, przynajmniej frajda fajna :) heh

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :) Ja jestem jakiś jednowymiarowy w tym drive select. No czasem na comfort przełączę :)

To spora kwota. Ale w około 1,5miesiąca zrobiłeś 5 tys km. Czyli w miesiąc około 3,3 tys km. To 2500-3000 zł jest całkiem zrozumiałe przy średnim spalaniu pewnie około 15 litrów.

Podejrzewam, że z czasem będzie mniej wieczornych wycieczek "byle pojeździć" :D Też to teraz mam :D

Opublikowano

To jest niestety to, z czym trzeba się pogodzić :) albo rozsądek i ekonomiczny silnik na co dzień i frajda weekendami, albo frajda cały czas kosztem paliwa :)

Opublikowano

Od środy mam RS5 w coupe od kolegi i co do paliwa to faktycznie wir w baku :D trochę pojeździsz po mieście i nima :P 

Opublikowano

Bo gnieciecie ciągle to czyms te 450 KM musi się żywić.Jak się jeździ normalnie to  jak na moc mega ekonomiczne. Nie ma  nawet porównania do np Subaru  w które wręcz lało się paliwo wiadrami bez znaczenia jak się jechało.

Edytowane przez turdzi

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, turdzi napisał:

Bo gnieciecie ciągle to czyms te 450 KM musi się żywić.Jak się jeździ normalnie to  jak na moc mega ekonomiczne. Nie ma  nawet porównania do np Subaru  w które wręcz lało się paliwo wiadrami bez znaczenia jak się jechało.

Właśnie pisałem, że gniecenie po mieście to 30-40l/100 i 130-200km na baku. A przy normalnej, wręcz dla mnie ekonimicznej jeździe po mieście nie ma szans urwać poniżej 14.. Żeby zrobić z tego okolice 10l to trzeba skupiać się tylko na ekonomii w 100% co przestaje mieć sens.

To o czym piszesz sprawdza się na trasie gdzie przy podobnej normalnej jeździe robi się tak samo jak w a4 ok 13-14l.  I znowu można zejść do 10 ale to tempomat i 90-100.. 

Edytowane przez Kosmita