Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi RS5 Sportback 2.9 Bi-Turbo TFSI 450ps 600nm Nogaro Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Kosmita napisał:

Żeby zrobić z tego okolice 10l to trzeba skupiać się tylko na ekonomii w 100% co przestaje mieć sens.

Nie trzeba wystarczy wrzucic adaptacyjny tempomat i samochod zrobi wszystko za ciebie.

Opublikowano
6 godzin temu, Kosmita napisał:

To o czym piszesz sprawdza się na trasie gdzie przy podobnej normalnej jeździe robi się tak samo jak w a4 ok 13-14l.  I znowu można zejść do 10 ale to tempomat i 90-100.. 

Mamy widocznie odmienne pojęcie normalnej jazdy :) Jazda normalna w moim rozumieniu to 90-140 czyli mniej więcej zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami.Przy tempomacie  ustawionym +/- na ograniczenia nie ma szans osiągnąć tak wysokiego spalania jezeli nie wyprzedasz caly czas i kozystasz z mocy. Nawet do 10L ciężko się zblizyc jadąc 140.

Za to 13-14L A4 ? to na pewno nie jest spalanie z normalnej jazdy na trasie.

Opublikowano
22 godziny temu, Bristol napisał:

Od środy mam RS5 w coupe od kolegi

Bez zdjęcia się nie liczy ?

Opublikowano
6 godzin temu, granatowy napisał:

Bez zdjęcia się nie liczy ?

Jutro wrzucę zdjęcie szaraka :) 

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, turdzi napisał:

Mamy widocznie odmienne pojęcie normalnej jazdy :) Jazda normalna w moim rozumieniu to 90-140 czyli mniej więcej zgodnie z obowiązującymi ograniczeniami.Przy tempomacie  ustawionym +/- na ograniczenia nie ma szans osiągnąć tak wysokiego spalania jezeli nie wyprzedasz caly czas i kozystasz z mocy. Nawet do 10L ciężko się zblizyc jadąc 140.

Za to 13-14L A4 ? to na pewno nie jest spalanie z normalnej jazdy na trasie.

No to zgadzamy się tylko faktycznie inaczej podchodzimy do normalnej jazdy. W trasie tempomat 90-120 i 10l osiągniesz.. Ale ciężko tym tak jechać ;)

Opublikowano
3 godziny temu, Kosmita napisał:

No to zgadzamy się tylko faktycznie inaczej podchodzimy do normalnej jazdy. W trasie tempomat 90-120 i 10l osiągniesz.. Ale ciężko tym tak jechać ;)

No tak ale w takim razie nie ma co marudzić że dużo pali bo to nie wina samochodu tylko kierowcy ;) 

Opublikowano

I paliwa?

Z moich doświadczeń i jazdy tym samym samochodem w Polsce a np Szwecji/Norwegii, jednak w Skandynawii dawało radę uzyskiwać spalanie na poziomie 9 l/100km, jadąc całkiem normalnie. Gdzie w Polsce min co kiedyś udało mi się uzyskać i to z dystansu kilkudziesięciu km to 9,8 i to faktycznie jadąc spokojnie nocą. Przy już jakimś normalnym ruchu robi się 11-12. WIęc mimo wszystko przyczyn upatruje w jakości paliwa i pewnie w jakimś stopniu sposobu poruszania się innych uczestników ruchu, gdzie w naszym kraju jednak mniej spokojnie można jechać kiedy co chwilę jednak ktoś hamuje, zaraz znów przyśpieszamy, itp

Opublikowano

BTW @Kosmita tu masz spalanie z 60 km z ACC ustawionym na 110-120 km/h.

20190720_144343.jpg

Dla mnie to ten samochód jeździ o kropelce :)

Opublikowano
16 minut temu, DonDżonson napisał:

I paliwa?

Z moich doświadczeń i jazdy tym samym samochodem w Polsce a np Szwecji/Norwegii, jednak w Skandynawii dawało radę uzyskiwać spalanie na poziomie 9 l/100km, jadąc całkiem normalnie. Gdzie w Polsce min co kiedyś udało mi się uzyskać i to z dystansu kilkudziesięciu km to 9,8 i to faktycznie jadąc spokojnie nocą. Przy już jakimś normalnym ruchu robi się 11-12. WIęc mimo wszystko przyczyn upatruje w jakości paliwa i pewnie w jakimś stopniu sposobu poruszania się innych uczestników ruchu, gdzie w naszym kraju jednak mniej spokojnie można jechać kiedy co chwilę jednak ktoś hamuje, zaraz znów przyśpieszamy, itp

To prawda ale z kolei a skandynawii asfalt daje o wiele większe opory toczenia. Roznica do DE to prawie 0,5 Nawet do 1,0L.

Opublikowano

Przecież to tylko wina paliwa..

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Ten temat spalania to rzeka ;), każdy ma inną nogę i styl jazdy, dla jednego to normalna jazda dla innego zamulanie :). Ja też czytam o spalaniu innych użytkowników z moim silnikiem i nie mogę nigdy do tych wartości zejść. Kolejna rzecz to w aucie typu RS nie powinno patrzeć się na spalanie bo jakie to ma znaczenie ;). Tam się jara osiągami a nie ile RS wypił....

Edytowane przez rodosbwa

Opublikowano

Oczywiście że tak ja tylko uważam że bezsensu jest marudzenie że auto dużo pali jak się korzysta z mocy.

Spalanie jest porporcjonalne do tego jak się auto użytkuje. Nie dalej jak 3 dni temu wracałem z Lizbony do Faro Renault Clio 1.2  280km poniżej 2h.Wciagnelo 13 litrów czyli pewnie więcej niż RS by wziął no ale było noga w podłodze od startu do mety.

Opublikowano
51 minut temu, turdzi napisał:

Oczywiście że tak ja tylko uważam że bezsensu jest marudzenie że auto dużo pali jak się korzysta z mocy.

Spalanie jest porporcjonalne do tego jak się auto użytkuje. Nie dalej jak 3 dni temu wracałem z Lizbony do Faro Renault Clio 1.2  280km poniżej 2h.Wciagnelo 13 litrów czyli pewnie więcej niż RS by wziął no ale było noga w podłodze od startu do mety.

Zgadzam się, w bmw m135i przy butowaniu mam 25 -30 L, ale jak grzeje olej po odpaleniu mam spalanie 11 L tak samo w a7, gdy olej nie osiągnie 90 stopni mam w mieście 10L później robi się czasami 19 L ?. Reasumując ostra jazda = Wir w baku :)

Opublikowano

Jak ja ASN-em jestem w stanie zejść do 8.5l/100 bez tempomatu jadąc 120 to nowszymi silnikami tym bardziej niskie spalanie jest możliwe :)

Opublikowano
2 minuty temu, Langista napisał:

Jak ja ASN-em jestem w stanie zejść do 8.5l/100 bez tempomatu jadąc 120 to nowszymi silnikami tym bardziej niskie spalanie jest możliwe :)

Ty to w ogóle jesteś jakiś ideał. Co by nie przeczytał to Langista ideał no k**wa ze świecą takiego szukać.

Opublikowano
11 minut temu, k232 napisał:

Ty to w ogóle jesteś jakiś ideał. Co by nie przeczytał to Langista ideał no k**wa ze świecą takiego szukać.

No widzisz, czasem rodzi się taki rodzynek ?

Opublikowano

:polew: :polew: :polew:

Opublikowano

jeździłem w piątek RS5tką, jakiejś wielkiej różnicy w stosunku do Coupe nie odczułem. przyspieszenie jak dla mnie to kosmos (no tak, jeżdżę dieslami :decayed: ), generalnie fajne auto. ale czy warte prawie 600k - specyfikacja testowego auta to podobno ok 597 tys - to już bym się mocno zastanawiał.. ;) jak rozmawiałem z opiekunem Audi Sport to niby ok 5800 netto miesięcznie miałoby wyjść w racie, dużo.

Opublikowano
  • Autor
26 minut temu, jedrekx napisał:

jeździłem w piątek RS5tką, jakiejś wielkiej różnicy w stosunku do Coupe nie odczułem. przyspieszenie jak dla mnie to kosmos (no tak, jeżdżę dieslami :decayed: ), generalnie fajne auto. ale czy warte prawie 600k - specyfikacja testowego auta to podobno ok 597 tys - to już bym się mocno zastanawiał.. ;) jak rozmawiałem z opiekunem Audi Sport to niby ok 5800 netto miesięcznie miałoby wyjść w racie, dużo.

5800 netto w racie to pojęcie bardzo względne. Ja Ci mogę zrobić i 3000 netto w racie ale przy odpowiedniej wpłacie początkowej i wykupie ;) 

ps. Żeby było jasne. Ja na spalanie nie marudzę. Po prostu jakkolwiek napisałem o swoich obserwacjach. 

Opublikowano

no a reszta mirków januszów i rodzynków strasznie to spalanie przeżywa, na szczęście jak ktoś kupuje Rs-a to na to nie patrzy, ale dla takich ludzi Audi teraz w modelach S pakuje TDI, btw w przyszłym tygodniu też będę miał okazję śmigać RS5 ;)