Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze hamulcowe polecacie do Audi A4 B6/B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.08.2025 o 20:53, Dev napisał(a):

Zmień na 345/330 mm

A to wiąże się z jakimiś przeróbkami hamulcy, zaciskow?

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Wyświetleń 587,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

trzeba wszystko wymienic

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,jakie klocki pod tarcze 345 ? Niestety nie pamiętam co to było ,polecane tu na forum z domieszką czegoś były ,chyba trochę droższe nawet,niż zwykłe ,ale długo wytrzymały,wiadomo zależy od stylu jazdy ,ale byłem zadowolony ,podpowie ktoś 

Opublikowano

Ferodo Textar Mintex Galfer itd itp

Edytowane przez Dev

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc. Nadchodzi czas na wymiane tarcz i klockow z przodu. Po swapie na 320/288 z koncem 2020roku zalozylem

tarcze

zimmerman 100.1249,20

klocki 

ferrodo FDB1629

Przejechane do dzis okolo 35tys km.Klocki malo zuzyte,tarcze maja jakis tam rancik.Jeszcze to dokladnie sprawdze. Wymienie je bo przy hamowaniu z wiekszych predkosci czuc bicie na kierownicy. 

Czy brac zimerrman sport nawiercane?(jesli tak to jaki nr?)

lub np isc w ferrodo  DDF1705C?

albo kupic ten sam kpl?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dev pytanko jakie numery maja  klocki ferrodo i tarcze zimmerman( przód tył  klocki tarcze) które polecałes do a4b7 163km WAUZZZ8E67A165988 z góry dzięki za odpowiedź. 

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 10:33, Spell napisał(a):

Dev pytanko jakie numery maja  klocki ferrodo i tarcze zimmerman( przód tył  klocki tarcze) które polecałes do a4b7 163km WAUZZZ8E67A165988 z góry dzięki za odpowiedź. 

masz ori, dobierzesz sobie

8E0 615 301 R

8E0 698 151 T

8E0 615 601 Q

8E0 698 451 AA

Edytowane przez Dev

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 10:33, Spell napisał(a):

Jeżeli masz do wymiany całość, to może warto rozważyć zmianę na 320/288?

Opublikowano

jak już temat hamulców to 345 przód a tył 288 to ok ? czy miedzy tyłem z przodem zbyt duża różnica ?

Opublikowano

zbyt

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 17:34, Dev napisał(a):

zbyt

Miałeś okazję porównać lub dostać feedback przód 345 a 300 mm tył, ale na zacisku T5 i S4. Ten pierwszy ma średnicę tłoczka 41 mm, drugi 43 mm. Pytam, bo 288 mm też ma tłoczek o średnicy 41 mm. Wiadomo, że tarcza 300 mm jest dodatkowo wentylowana, więc po kilku przejazdach będzie lepiej. Czy klocek na zacisku T5 pracuje na całej powierzchni tarczy?

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 17:34, Dev napisał(a):

zbyt

zbyt duża różnica ok a jakie negatywne skutki będą ?

6 tłok 345 przód tył 288 1 tłok dokładnie tam siedzi 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Tak będę wymieniał całość ale przy zmianie średnic tarcz trzeba od razu wymienić zaciski całe jarzma  i osłony . Dla mnie auto hamuje dobrze ale dziękuję za podpowiedź . Gdyby się to nie wiązało z wymianą zacisków i jarzma to wtedy czemu nie 

z ciekawości ktoś przeliczal albo sprawdzał na przeglądzie siły hamowania przy zmianie na 320/288 przód przy tym zmienia się nie znacznie ale tył ma już spora zmianę i to zmienia rozkład sił hamowania diametralnie. Chętnie bym przeczytał o odczuciach osób które zmieniły tarcze na te rozmiary i czy moze ktokolwiek testował  jak skróciła się droga hamowania. Życzę miłego dnia.

Opublikowano

Nie zobaczysz tego na przeglądzie. Tam każdy ma podobny docisk (waga auta) i szerokość opony. Różnice daje dopiero jazda, bo przy prędkości masz docisk większy, i przy jeździe też dopiero różnica wychodzi przy trakcji opony.

Opublikowano
W dniu 20.10.2025 o 11:43, Spell napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Tak będę wymieniał całość ale przy zmianie średnic tarcz trzeba od razu wymienić zaciski całe jarzma  i osłony . Dla mnie auto hamuje dobrze ale dziękuję za podpowiedź . Gdyby się to nie wiązało z wymianą zacisków i jarzma to wtedy czemu nie 

z ciekawości ktoś przeliczal albo sprawdzał na przeglądzie siły hamowania przy zmianie na 320/288 przód przy tym zmienia się nie znacznie ale tył ma już spora zmianę i to zmienia rozkład sił hamowania diametralnie. Chętnie bym przeczytał o odczuciach osób które zmieniły tarcze na te rozmiary i czy moze ktokolwiek testował  jak skróciła się droga hamowania. Życzę miłego dnia.

Przechodziłem z 312/255 na 320/255 (jak dobrze pamiętam to siła hamowania wzrosła od 4 kN do 4,7 kN, potem doszedł tył 288 i tu był przeskok z 2,6/2,7 kN na 3 kN. Przesiadka na 320 z przodu przy 255 daje znaczne odczucie w sile hamowania. Przeskok z 255 na 288 zmniejsza tą różnicę, ale auto lepiej hamuje. Podobne odczucie do przesiadki z softu, gdzie doładowanie jest agresywne na taki, gdy auto jedzie od dołu. Może i nie czuć tego strzału, ale jest lepiej.

Opublikowano

Dzień dobry,

proszę o podanie numeru klocków ferodo na przód  WAUZZZ8E18A100497

Opublikowano
13 godzin temu, 44tery napisał(a):

Dzień dobry,

proszę o podanie numeru klocków ferodo na przód  WAUZZZ8E18A100497

FDB1323

Edytowane przez Dev

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, podpowiecie jaki komplet na przód? Teraz mam tarcze 288mm. Czy bez większych problemów mogę założyć 320 plus klocki ceramiczne? Ewentualnie jakiś prostszy komplet ale żeby ogarniał hamowanie z wyższych prędkości. Dzięki.

Opublikowano

Klocki ceramiczne nie nadają się do cywilnych aut tj. ich skuteczność jest osiągana po porządnym rozgrzaniu. Co do samego zestawu to 320 mm radzi sobie przy hamowaniach z prędkości autostradowych (od 140 km/h do 80 km/h). Jeżeli chciałabyś zahamować z 200 km/h do zera i to kilka razy pod rząd to zagotujesz heble... Odezwij się do @Dev / @Wandej. Ogarną zaciski, tarcze i klocki. Przy okazji warto wrzucić nowe przewody jeżeli są wiekowe.

Opublikowano

Każdy zestaw, nawet ten fabryczny zahamuje z 200 do 0, i'm większa średnica tym więcej hamowań zanim to spuchnie. Ja sprawdzałem na swoich 312 i 2 razy mogłem zahamować, także u mnie np. zmiana na 345 to i tak była przesada. Tych hebli ani razu nie byłem w stanie przegrzać przy mojej autostradowej jeździe. Klocki ceramiczne.. jak masz jakąś domieszkę to też dobrze, bo nie pylą tak strasznie jak zwykłe, co niesie za sobą szereg innych problemów jak powierzchniowa rdza na aucie i wiecznie czarne felgi.