Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie klocki i tarcze hamulcowe polecacie do Audi A4 B6/B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, siemano napisał:

Trochę offtop, ale czy zmieniałeś może zacisk hamulca? Chciałbym zakupić identyczny zestaw, w dodatku niedługo zmieniam koła na 19" i zastanawiam się, jak dobrać  jakiś ładny zacisk do tego zestawu.

320/288 lub 345/300 (druga opcja znacznie drozsza), a hamulce zaczynaja sie dopiero od 320mm, wczesniej to sa po prostu spowalniacze ?

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Wyświetleń 585,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Koledzy u mnie kończy się klocek ori tył tarcza 255 BEX

Jaki polecacie upgrejd i za ile na większe w granicach rozsądku.

Felge lato mam 17 ale na zimę chce kupić 16

Myślę o klocki fds i tarczy perforowanej otto.

Edytowane przez GRADIENT

Opublikowano
23 godziny temu, siemano napisał:

Trochę offtop, ale czy zmieniałeś może zacisk hamulca? Chciałbym zakupić identyczny zestaw, w dodatku niedługo zmieniam koła na 19" i zastanawiam się, jak dobrać  jakiś ładny zacisk do tego zestawu.

Tak 320/288 regenerowany i malowany proszkowo u Dev'a.  Przy 19" feldze polecalbym ci 345/300 ale to juz spory koszt. Porownaj u innych jak wyglada stosunek hamulcow do 19" felgi.

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do kupna kompletu tarcz i klocków, tylko mały problem bo nie wiem jaki rozmiar tarcz mam, dlatego pytam czy da się odczytać z vinu, kodów wyposażenia ?

Opublikowano
59 minut temu, zarzykzgr napisał:

Witam.

Przymierzam się do kupna kompletu tarcz i klocków, tylko mały problem bo nie wiem jaki rozmiar tarcz mam, dlatego pytam czy da się odczytać z vinu, kodów wyposażenia ?

tutaj zajrzyj :)

Opublikowano

Dzięki, wynikało by że mam 312/255 chyba swapa trzeba będzie zrobić.

Opublikowano
6 godzin temu, zarzykzgr napisał:

Witam.

Jak masz BFB to masz 312/255

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) mam ori hamulce i hamują całkiem ok, tylko tyle, że się kończą. Modów związanych z podniesieniem osiągów raczej nie będzie, więc pozostanę przy 320/288. Nie mam tylko pojęcia jaki zacisk dobrać, a wypadało by, bo w przyszłym tygodniu wlatują nowe kapcie, felgi mają "rzadką" gwiazdę, więc hamulce będą mocno odkryte. Coś polecacie?

Opublikowano
37 minut temu, siemano napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) mam ori hamulce i hamują całkiem ok, tylko tyle, że się kończą. Modów związanych z podniesieniem osiągów raczej nie będzie, więc pozostanę przy 320/288. Nie mam tylko pojęcia jaki zacisk dobrać, a wypadało by, bo w przyszłym tygodniu wlatują nowe kapcie, felgi mają "rzadką" gwiazdę, więc hamulce będą mocno odkryte. Coś polecacie?

szukaj z b7 2.0 tfsi, 3.0 tdi lub 3.2 fsi

Opublikowano

Czeasc,

Prwzymierzam sie wymienic tarcze i klocki z tylu. Moja propozycja to jak nizej ale czy wszystko bedzie pasowalo? Dla wszystkiego podsylam VIN wauzzz8e76a114224, a moze znacie tansza opcje niz allegro?

http://allegro.pl/show_item.php?item=6933879994

http://allegro.pl/show_item.php?item=6559265171

To, to samo co powyżej:

https://hamulcesklep.pl/o/100.1244.20

https://hamulcesklep.pl/o/FDB1788

Edytowane przez biellun

Opublikowano
6 godzin temu, biellun napisał:

Czeasc,

Prwzymierzam sie wymienic tarcze i klocki z tylu. Moja propozycja to jak nizej ale czy wszystko bedzie pasowalo? Dla wszystkiego podsylam VIN wauzzz8e76a114224, a moze znacie tansza opcje niz allegro?

http://allegro.pl/show_item.php?item=6933879994

http://allegro.pl/show_item.php?item=6559265171

To, to samo co powyżej:

https://hamulcesklep.pl/o/100.1244.20

https://hamulcesklep.pl/o/FDB1788

Jeżeli chodzi o hamulce to polecam kolegę z forum Adam-Lewian.Napisz do niego,a na pewno zrobi Ci lepszą cenę niż gdziekolwiek indziej.

Opublikowano

Witajcie

Moje hamulce mają oznaczenia 1KW i 1LA. Silnik 3.0 TDI ASB. Użytkuję auto już 5 lat, w tym czasie zużyłem 2 komplety tarcz na przód, trzeci jest na ukończeniu. Tył wymieniany był raz i też będzie do wymiany już. Zależy mi na większej trwałości i mniejszej podatności na krzywienie się tarcz.

Czy warto założyć tarcze Zimmermanna dedykowane do S4, oznaczenia 100.3326.20 na przód i 100.3316.20 na tył, czy wystarczą "zwykłe" 100.1249.20 i 100.3310.20? I jakie klocki do tego? Na tył nie zamierzam szaleć, pewnie pójdą zwykłe, ale na przód? Ferodo DS czy "zwykłe" FDB1629 albo ATE 13.0460-7201.2? Te ostatnie mam teraz, z tarczami Ferodo lub ATE, nie pamiętam już teraz oznaczenia, ale też "zwykłymi", hamują poprawnie, ale chciałbym, by hamulce reagowały lepiej.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano
5 godzin temu, Setneck napisał:

Witajcie

Moje hamulce mają oznaczenia 1KW i 1LA. Silnik 3.0 TDI ASB. Użytkuję auto już 5 lat, w tym czasie zużyłem 2 komplety tarcz na przód, trzeci jest na ukończeniu. Tył wymieniany był raz i też będzie do wymiany już. Zależy mi na większej trwałości i mniejszej podatności na krzywienie się tarcz.

Czy warto założyć tarcze Zimmermanna dedykowane do S4, oznaczenia 100.3326.20 na przód i 100.3316.20 na tył, czy wystarczą "zwykłe" 100.1249.20 i 100.3310.20? I jakie klocki do tego? Na tył nie zamierzam szaleć, pewnie pójdą zwykłe, ale na przód? Ferodo DS czy "zwykłe" FDB1629 albo ATE 13.0460-7201.2? Te ostatnie mam teraz, z tarczami Ferodo lub ATE, nie pamiętam już teraz oznaczenia, ale też "zwykłymi", hamują poprawnie, ale chciałbym, by hamulce reagowały lepiej.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Dużo chcesz wydać? Bo jak masz luźne 3tyś to możesz myśleć o zestawach z S4. Same DS`y przód ,tył to 800zł

Opublikowano
6 minut temu, Wandej napisał:

Dużo chcesz wydać? Bo jak masz luźne 3tyś to możesz myśleć o zestawach z S4. Same DS`y przód ,tył to 800zł

Nie chce wydawać ponad rozsądną miarę, z tego co patrzyłem w necie tarcza przednia OZ do S4 jest droższa o 100 zł od zwykłej, a tylna o 30 zł. Stąd moje pytanie. Klocki na tył dałbym zwykłe, a na przód tylko DS.

Czy taki zestaw miałby sens? Rozważałbym te tarcze o ile są mocniejsze od zwykłych i mniej podatne na gięcie - oczywiście wiem że zgiąć można każdą :)

Edytowane przez Setneck

Opublikowano
4 godziny temu, Setneck napisał:

Nie chce wydawać ponad rozsądną miarę, z tego co patrzyłem w necie tarcza przednia OZ do S4 jest droższa o 100 zł od zwykłej, a tylna o 30 zł. Stąd moje pytanie. Klocki na tył dałbym zwykłe, a na przód tylko DS.

Czy taki zestaw miałby sens? Rozważałbym te tarcze o ile są mocniejsze od zwykłych i mniej podatne na gięcie - oczywiście wiem że zgiąć można każdą :)

Może tarcze tak ale wymienić musisz cale zaciski żeby założyć tarcze z S4. Bo masz serie rozumiem?

Opublikowano
13 godzin temu, Wandej napisał:

Może tarcze tak ale wymienić musisz cale zaciski żeby założyć tarcze z S4. Bo masz serie rozumiem?

Tak mi się wydaje, że mam serię, wkleję jeszcze potem fotę zacisków dla upewnienia, bo nie jestem fachowcem. A jaki byłby koszt kompletu zacisków? 

Opublikowano

Cały komplet na przód z s4 (zaciski, jarzma, osłony) z tarczami i klockami wisi do sprzedania bodajże tutaj na forum a na pewno na fb za 1200 zł, ten sam sprzedawca miał jeszcze zestaw na tył i calosc tył i przód cenił 2k zl, przód na pewno został a tył możliwe ze już sprzedał. 

Opublikowano
1 minutę temu, siaj napisał:

Cały komplet na przód z s4 (zaciski, jarzma, osłony) z tarczami i klockami wisi do sprzedania bodajże tutaj na forum a na pewno na fb za 1200 zł, ten sam sprzedawca miał jeszcze zestaw na tył i calosc tył i przód cenił 2k zl, przód na pewno został a tył możliwe ze już sprzedał. 

OK, dzięki za info. Zostanę w takim razie przy serii plus ewentualnie klocki Ferodo DS na przód :).

Opublikowano

Jeszcze tak przeglądając różne sklepy natrafiłem na tarcze Brembo nawęglane, kody 09.A598.11 i 08.A332.11. Czy ktoś z Was je montował i jakie są ewentualnie opinie czy wrażenia?

Opublikowano
6 godzin temu, Setneck napisał:

Jeszcze tak przeglądając różne sklepy natrafiłem na tarcze Brembo nawęglane, kody 09.A598.11 i 08.A332.11. Czy ktoś z Was je montował i jakie są ewentualnie opinie czy wrażenia?

Lepsze od Zimmermanna nie będą