Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Zapalająca się kontrolka poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też po jakimś czasie od kupna pojawiała mi się ta kontrolka.Samochód zgaszony,maska otwarta na około 30s i następne niecałe 100km spokój(czasem 99,czasem 98km).Zmieniłem olej z Castrola na Mobila o tych samych parametrach,zmiana filtra oleju i na razie około 250-300km spokój.Zobaczymy czy się utrzyma :)

Opublikowano

jak sie wam zapali konrolka oleju nie nie wierzcie ze macie malo oleju poprostu sprawdzcie czy brakuje i wtedy dolejcie bo te czujniki lubia wariowac

Opublikowano

Ale jak sie robi dziennie ponad 100km i czasem trzeba by dwa razy dziennie sprawdzic olej to troche denerwuje.

Opublikowano
Ale jak sie robi dziennie ponad 100km i czasem trzeba by dwa razy dziennie sprawdzic olej to troche denerwuje.

Dokładnie :decayed: Maska w górę, maska w dół, maska w górę, maska w dół..... takie ćwiczenia nawet najbardziej zapalonego fana motoryzacji wku..ią :wink:

enrike2 ma rację z tym że nie zawsze należy dolewać, ale sam fakt codziennego pier..lenia się z tym sprawdzaniem potrafi doprowadzić do depresji maniakalnej :wink:

Opublikowano

Może wstawienie włącznika blisko kierownicy i podłączenie równolegle z włacznikiem maski

Tapatalk

Opublikowano

najlepiej czujnik wymienic ;p albo sie tym nie przejmowac i dolewac co iles km nie zwazajac na oil min ja tak robie ;-) ale czujnik kupilem tylko czekam na wymiane oleju juz niedlugo i zalewam volvoline 5w50 ciekawe czy pomoze w sprawie poboru oleju ;-) i powiedzcie mi czy latwo wyjąć odme???

Opublikowano

odme z gruszka , wyciagalem juz pare razy , jest dosc ciasno wiec musisz miec naprawde wygimnastykowane rece.

Opublikowano

albo zwalić kolektor i wtedy masz wszystko na wierzchu no ale to już troszke wiecej roboty.

Opublikowano
Dwa dni temu zdjąłem kolektor i doszedłem do odmy, byla sparciała od srodka i nieszczelna u góry, tak jak u Ciebie. Ja zdejmowałem cały kolektor, mam pare zdjec z rozbiórki kolektora wiec postaram sie je załczyc tutaj wieczorem, bo teraz nie dam rady. Myslicie, ze mozna ją wymienic bez sciagania kolektora? Troche mało tam miejsca. :mysli: W serwisie zaplacilem ok 100zł za odme. Tam musi byc niezle cisnienie jak te odmy nie wytrzymują w naszych autach. :kwasny:[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 11:28_________________________________________________

Zdjecia z demontażu kolektora i uszkodzona odma od strony silnika i trójnika.

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_alt_syczenie_przy_dodawaniu_gazu-t79349.0.html

Kolego mógłbyś podesłać te fotki na forum jak wymieniałeś tą odmę bo u mnie dzieje się to samo popękała w kilku miejscach, autko łapie lewe powietrze przez co przy rozruchu skączą mi obroty a nawet niekiedy muszę go ze 4 razy odpalać, dodam że mam sekwencję gazową i jak wymuszam odpalanie na gazie autko normalnie odpala. Po podpięciu pod Vag polski 4.9 wyskoczyly mi takie błędy:

17545 - Mieszanka za uboga strona 1 - regulacja długoterminowa wolne obroty

16804 - System katalizatora poniżej progu wydajności strona 1

17947 - Przełącznik pedału sprzęgła - obwód przerwany

Opublikowano

Hej. Długo się nie odzywałem bo na urlopie byłem i po urlopie dużo w trasie jeździłem. Czujnika jeszcze nie wymieniłem bo zbieram fundusze na nowy oryginalny. Na koniec tego miesiąca myślę, że go kupię i podstawię z wymianą oleju jednocześnie - wiadomo. Ogólnie to szlak mnie trafia bo kontrolka zapala się u mnie niemiłosiernie równo co 100km. Po zapaleniu się OIL MIN zatrzymywałem samochód, sprawdzałem stan oleju i dalej w drogę kasując stan licznika. Po kolejnych 100km ponownie, macha w górę i stan na bagnecie. Później to już tylko podnosiłem rączkę machy, odczekiwałem z minutę i szedłem zamknąć klapę. OIL MIN co 100km. Zrobiłem trasę w sobotę i w niedzielę i w poniedziałek, dziennie po około 350km-400km. Dziennie co 100km czujnik oleju. Jestem tak zirytowany, że do końca miecha dojeżdżę i zmieniam na czujnik na nowy.

Zaintrygowała mnie jeszcze wyżej przedstawiona odpowiedź na temat pęcherzyków powietrza/piany. Ale będę o tym myślał jak wymienię najpierw czujnik.

Opublikowano
Hej. Długo się nie odzywałem bo na urlopie byłem i po urlopie dużo w trasie jeździłem. Czujnika jeszcze nie wymieniłem bo zbieram fundusze na nowy oryginalny. Na koniec tego miesiąca myślę, że go kupię i podstawię z wymianą oleju jednocześnie - wiadomo. Ogólnie to szlak mnie trafia bo kontrolka zapala się u mnie niemiłosiernie równo co 100km. Po zapaleniu się OIL MIN zatrzymywałem samochód, sprawdzałem stan oleju i dalej w drogę kasując stan licznika. Po kolejnych 100km ponownie, macha w górę i stan na bagnecie. Później to już tylko podnosiłem rączkę machy, odczekiwałem z minutę i szedłem zamknąć klapę. OIL MIN co 100km. Zrobiłem trasę w sobotę i w niedzielę i w poniedziałek, dziennie po około 350km-400km. Dziennie co 100km czujnik oleju. Jestem tak zirytowany, że do końca miecha dojeżdżę i zmieniam na czujnik na nowy.

Zaintrygowała mnie jeszcze wyżej przedstawiona odpowiedź na temat pęcherzyków powietrza/piany. Ale będę o tym myślał jak wymienię najpierw czujnik.

Kolego, ale czemu denerwuje Cie OilMin? Pamiętaj, że kontrolka OilMin świadczy o niskim poziomie oleju. Ale dopiero czerwona kontrolka(od oleju) oznacza jego niskie ciśnienie i groźbę zatarcia silnika. Ja jeżdżę od kontrolki do kontrolki - dolewając 0,5 l.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego Horas91 chyba nie czytales tego tematu. Tu nie chodzi o zapalanie sie kontrolki gdy faktycznie olej jest na niskim poziomie, a o nieuzasadnione zapalanie gdy olej jest w normie a ona sygnalizuje jego brak. Mysle ze kolega Dajmon bliski jest rozwiazania problemu i niedlugo wszyscy poznamy prawde , o co w tym chodzi.

Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do ASO Audi w sprawie regularności pojawiania się kontrolki oleju co 100km. Człowiek odpowiedział, że komputer odczytuje czujnik oleju (zaczyna odczytywać) dopiero po przejechaniu 100km od momentu resetu, czyli zamknięcia klapy - powiedzmy, że od momentu sprawdzenia oleju na bagnecie. Dodał jednocześnie, że może to wynikać ale nie koniecznie, od niemożliwości odczytania przez komputer informacji z czujnika oleju. Ja rozważam dwie możliwości uszkodzenia. Pierwszy. Okablowanie. Trzy przewody: przewód masowy-masa, przewód zasilający - zasilanie, przewód transmisji - informacje z czujnika w postaci ramek. Druga możliwość. Uszkodzenie w czujniku - czujnik nic nie wysyła. Przed zakupem czujnika sprawdzę oscyloskopem czy czujnik coś generuje. Jeśli generuje, to zrzucę dane na pendriva. Sprzwdzę również zasilanie tego czujnika, czy jest i w jakim stanie - również oscyloskopem. Dan znać jutro, pojutrze.

---------- Post dopisany 29-08-2013 at 07:29 ---------- Poprzedni post napisany 27-08-2013 at 20:37 ----------

Zrobiłem dzisiaj rano pomiary Vag'iem dzięki informacji od użytkownika "benyA4", który podrzucił mi na prv info:

cyt.:..."jak mozna by za pomoca vaga sprawdzic czujnik oleju - 17 zestaw wskaznikow, 08 bloki pomiarowe, grupa 003: okno 1 Coolant Temperature, okno 2 Oil Level, okno 3 Oil Temperature. Jesli czujnik bedzie wskazywal temperature oleju oraz jego poziom zmieni sie przy rozruchu, wskazywalo by na to ze informacja z czujnika pobierana jest caly czas"....koniec cyt.

Na tej podstawie zrobiłem pomiary - PrintScren'y. Widnieje na nich dodatkowo dokładna godzina z zegara licznika, stan licznika - przejechany dystans, prędkość, itp. Oto one.

01. Przed uruchomieniem silnika

01_VAG_przed_uru_silnika.jpg

02. Tuż po uruchomieniu silnika - tak po ok 30sek

02_VAG_tuz_po_uru_silnika_tak_po_ok30sek.jpg

03. Po uruchomieniu silnika - tak po ok 3min

03_VAG_po_uru_silnika_tak_po_ok3min.jpg

04. Po przejechaniu ok 100metrów

04_VAG_dalej_po_przejechaniu_100metr_w.jpg

05. Po przejechaniu ok 10km - wg wskazania licznika

05_VAG_dalej_po_przejechaniu_10km.jpg

06. PrintScreen w czasie jazdy - 84km/h

image.jpg

07. Na światłach - czyżby za niskie ciśnienie oleju ???????

07_na_wiat_ach_za_niskie_ci_nienie_oleju.jpg

08. Dalej na trasie

08_dalej.jpg

09. Dalej na światłach

09_dalej_na_wiat_ach.jpg

10. W robocie - OIL PRES zmienia się na VAG-u z: ok na ... <min

10_w_robocie_oil_pres_na_zmiane_ok_min.jpg

11. Po wyłączeniu silnika i po ponownym uruchomieniu

11_po_zgaszeniu_silnika_i_w_czeniu_stacyjki.jpg

Niepokoi mnie OIL Pr. 2 <min !!!!!!!!!!!!

Podczas pomiarów, nie miałem zapalonej kontrolki konewki OIL MIN, ani też kontrolka ta się mi nie zapaliła.

Opublikowano

Dobra robota Damian :good: Rzeczywiście nasuwa się taka myśl, że coś nie tegeś może z pompą olejową i stąd ciśnienie oleju pokazuje <min , ale dlaczego w takim razie po przejechaniu jakiegoś odcinka pokazuje <min a rano po rozruchu, w trakcie postoju, na "wolnych" obrotach pokazuje OK :eusathink: Może rzeczywiście haczyk jest w konkretnym oleju, który po uzyskaniu jakiejś tam temperatury ma takie a nie inne właściwości?

Opublikowano

Zrobilem te same logi i u mnie problemu z cisnieniem nie ma . Kolega dajmon niestety ma dodatkowy problem. Mamy z dajmonem pare teori i wlasnie je testujemy , o rezultatach napewno napiszemy na forum.

---------- Post dopisany at 20:06 ---------- Poprzedni post napisany at 18:56 ----------

Panowie kazdy kto ma problem z czujnikiem powinien przeczytac ten link znaleziony przez kolege Dajmon, mozna w ten sposob sprawdzic czujnik : http://www.ozaudi.com/forums/showthr...l-light-Groups

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:06 ----------

Grupa 7 daje odczyt 2 ( w mm):

- Obecny poziom oleju

- Próg poziomu oleju

Grupa 6 ma 3 odczytów (w mm ) :

- Poziom oleju Min w przedziale serwisowym

- Maksymalny poziom oleju w przedziale serwisowym

- 100 km olej średnia różnica poziomów

GROUP 7 daje rzeczywiste odczyty czasu w mm od poziomu oleju w silniku . Jak przyspieszyć widać poziom w dół ( powiedzmy około 36 mm ) i zatrzymał się na światłach wrócić ponownie ( powiedzmy około 55mm ) .

Drugie czytanie , próg , wydaje się być poziom oleju Mininum w tym szczególnym czasie ( Mine pokazuje 46mm na biegu jałowym ) . Jazda po autostradzie , próg może być w dół do około około 36mm .

Teraz,min lekki olej nie przyjdzie on jak tylkopoziom spadnie poniżejprogu , ponieważ jest to dość często w ( gdy accellerating lub skręcania w lewo wokół etc zginania ) . To gdzie jest cala grupa 6

Grupa 6 zmiany wartości co 100 km od kiedy interwał serwisowy był resetowany.

Zajmuje odczyty z grupy 7 i dostarcza informacji na temat minimalnego poziomu oleju ( od progu min wyznaczonym przez ECU ) , a także daje maksymalny poziom w stosunku do progu (tj. najbardziej ilość oleju miałeś w silniku powyżej linia min na bagnecie ) . To jest wielki, czy olej był przepełniony. Myślę, że z minuty na wskaźniku do linii max wynosi około 10mm .

3. czytanie jest szczególnie ważny przy podejmowaniu decyzji o aktywacji MIN lekkiego oleju na wyświetlaczu . Ten ma średni poziom oleju ( w odniesieniu do progu ) co 100 km . Jeśli jest poniżej 0 , to włączyć światła min oleju . Oznacza to, że ma 100 km do obliczenia , jeśli za mało oleju.

---------- Post dopisany at 20:17 ---------- Poprzedni post napisany at 20:15 ----------

Odczyty robimy w 17 instruments - 08 meas blocks - grupa 6 i 7

Opublikowano

Panowie prosba. wejdzcie swoim Vagiem w 17 instruments - 08 meas blocks - grupa 7 - kolumna 2 i podajcie jakie macie wartosci. Odczytajcie bez odpalania silnika. Jest to wartosc zaprogramowana minimalnego poziomu oleju.

U mnie jest to wartosc 54.

Opublikowano

Również u mnie jest wartość 54-55mm

Opublikowano

Z tego co pamiętam u mnie też było 54