BeTheDifference Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Witam, od dłuższego czasu zmagam się z problemem głośniejszej pracy silnika gdy ten się rozgrzeje. Silnik to 150 konna jednostka o pojemności 1.8 T. Poprzedni właściciel jeździł na oleju castrol 5w40, obecnie zalany został motul x-clean 8100 5w40. Po przejściu na ten olej samochód po nagrzaniu pracuje nie inaczej niż diesel. Sprawdzana była kompresja i jest prawidłowa, została wymieniona pompa oleju, zmiana oleju oraz wyczyszczona odma. Dźwięk trochę ustał ale nadal jest to głośniejsza praca niż zwykle. Dźwięk dochodzi z tylnej części silnika, gdy tylko doda się troszkę gazu to samochód pracuje już równo nie słychać klekotu, lecz jak tylko zejdzie z obrotów i jest rozgrzany to go słychać. Miał już ktoś podobną sytuację ? Czy najprawdopodobniej może to być napinacz łańcucha wraz z łańcuchem pod pokrywą zaworów ? Poniżej zamieszczam film .
adioss995 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 a przełącz go na benzyne może to wtryski gazu tak klepią
BeTheDifference Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2020 W dniu 24.04.2020 o 16:21, ziel12 napisał: smoka czysciles? Wyczyszczony. 22 godziny temu, adioss995 napisał: a przełącz go na benzyne może to wtryski gazu tak klepią Na benzynie jest tak samo ,gaz ostatnio serwisowany ,zarówno przed serwisem jak i po była ta sama praca silnika
Tomi 69 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zmierz ciśnienie oleju manometrem na zimnym i rozgrzanym.Od tego zacznij.
BeTheDifference Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2020 18 godzin temu, Tomi 69 napisał: Zmierz ciśnienie oleju manometrem na zimnym i rozgrzanym.Od tego zacznij. Wiesz może jakiego rozmiaru przejściówka jest potrzebna do zmierzenia ciśnienia oleju w tym modelu ?
Tomi 69 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Czujnik ciśnienia oleju w tym modelu ma gwint M10X1 o ile pamiętam.
BeTheDifference Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 Dzięki Tomi 69, diagnoza - wymiana napinacza Poleca ktoś jakieś napinacze, zależy mi na w miarę niskiej cenie, znalazłem firmy skv, vaico, swag w przystępnych cenach, ktoś zakładał u siebie ?
kakamber1 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Miałem SKV nie polecam po 5 tys kilometrow zaczął terkotać.
ziel12 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) U mnie skv poki co 10tys bez problemu, poranne rozruchy / dlugie postoje cisza. Na zamienniki to mozesz probowac skv, swag, autologa, lecz nikt nie gwarantuje ci, ze dlugo wytrzyma- loteria, a jak ori taniej to bez solenoidu i wylaczyc u tunera bo zasypie checkiem na desce. Edytowane 12 Maja 2020 przez ziel12
muniek32 Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Montowałem napinacz skv w aucie ze znajomym, który sam kupił, auto przejechało ponad 7 tyś km i dalej jest cicho. Może kolega trafił na jakiś mniej dopracowany egzemplarz. Z tańszych zamienników to skv jak dla mnie jeden z lepszych
BeTheDifference Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Napinacz firmy Valeo poszedł na montaż. 15 tysięcy kilometrów cisza.
Kali 4444 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 U mnie vaico przejechane już prawie 25 tys i dalej cisza czasem tylko przy porannym rozruchu na 2 sekundy zagrzechocze ale narazie nie przejmuje się tym.
Rekomendowane odpowiedzi