Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BEX] Dolphin Gray | E4J | 320/288mm | 222HP/335Nm | TIP+DP | 380cc | Ulter Φ90 | CLH | Auto_Gauges | 18"_RS4 | by R4xx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
48 minut temu, Michałwr napisał:

Koledze @Remilo7
Chyba chodziło o mojego Raptora ?

Drugiego takiego chyba nie ma, ciężko nie zapamiętać. Czekamy na temat o furce

1 godzinę temu, pety k napisał:

Mam wystarczająco dużo czasu, ale nie mam pieniędzy. a jestem ze Słowacji więc mam to pod ręką ...:dontknow:

No niestety zabawa kosztowna :unsure: Ale powoli, krok po kroku i będzie Cię Twoja :a4fan: zadowalała. Chociaż patrząc na innych użytkowników forum - mój wkład finansowy i fizyczny w stosunku do nich jest nijaki :cheesy:

Edytowane przez R4xx

Opublikowano

@R4xx

Już niebawem się pojawi ?

Opublikowano
Godzinę temu, R4xx napisał:

Chociaż patrząc na innych użytkowników forum - mój wkład finansowy i fizyczny w stosunku do nich jest nijaki :cheesy:

Wkład finansowy często potrafi być niewidoczny. ;) Niemniej ważne, żeby iść do przodu.

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, george napisał:

Wkład finansowy często potrafi być niewidoczny. ;) Niemniej ważne, żeby iść do przodu.

A po czasie nawet dla nas samych gdzieś to się zaciera. Podlicz sobie ile wydałeś na samochód, byłaby druga A4 i to niekoniecznie B6 :decayed: 

Opublikowano

Coś w tym jest, ja już dawno przestałem liczyć ? ale to jest swego rodzaju uzależnienie, hobby, przyjemność ? jedziesz takim porobiony autem i czujesz się w nim dobrze, mimo, że są już pełnoletnie, dają dużo satysfakcji te nasze be-szóstki... Ostatnio nawet widzę na fb moda wracania do tego modelu ?

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, kamil-vag napisał:

Coś w tym jest, ja już dawno przestałem liczyć ? 

Ja zrobiłem ten błąd i nigdy więcej :grin:

10 minut temu, kamil-vag napisał:

... to jest swego rodzaju uzależnienie, hobby, przyjemność ? jedziesz takim porobiony autem i czujesz się w nim dobrze, mimo, że są już pełnoletnie, dają dużo satysfakcji te nasze be-szóstki... Ostatnio nawet widzę na fb moda wracania do tego modelu ?

W zupełności się z Tobą zgadzam. Póki to uzależnienie jest takie przyjemne, nie ma co na nim oszczędzać :cwaniak: B6-ki cieszą oko :thumbup:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Prawie rok po kupnie poduszek zabrałem się za ich wymianę. Perspektywa rozbiórki zawieszenia, demontaż miski olejowej celem rewizji smoka i świadomość jak czasochłonna będzie ta operacja skutecznie zniechęcały mnie do odwiedzenia garażu - na moje szczęcie. Dlaczego? W grudniu rozsypało mi się kolanko odmy a kilka tygodni później bagnet. Nie muszę wspominać, gdzie znalazłem pozostałości tych plastików :decayed:

IMG_20210202_103138.jpg

Podziękowania należą się @ew89cia za rewelacyjny DIY (https://a4-klub.pl/topic/392266-czyszczenie-miski-olejowej-czyszczenie-smoka-diy/). Z tym opisem wszystko poszło sprawnie i bez niespodzianek.

IMG_20210203_101329.jpg

Kilka uwag dotyczących powyższego zestawu.

• Mocowanie poduszki pod skrzynię biegów różniło się od tego, które fizycznie było w samochodzie. Na szczęście możliwe było zamienienie mocowań między poduszką starą a nową (na zdjęciu stara poduszka i niepasujące mocowanie).
  • Uszczelka spływu oleju z turbosprężarki dobrana przez ASO średnio pasowała (wystaje poza flanszę a otwory nie są umieszczone centrycznie względem śrub).
  • Bagnet przed włożeniem na rurkę należy solidnie podgrzać - dopiero wtedy wskoczy na swoje miejsce.

Po kilkugodzinnej batalii udało mi się dobrać do smoka:

IMG_20210202_160802.jpg

IMG_20210202_152538.jpg

W misce jak wspomniałem obecne kawałki czarnego plastiku (kolanko odmy), pomarańczowego plastiku (bagnet) i trochę silikonu. Zszokowała mnie fatalna jakość wykonania odlewu miski olejowej. Myślałem, że dotyczy to tylko pokrywy zaworów.

IMG_20210202_152032.jpg

W smoku czysto. Był tam jedynie kawałek kolanka odmy i śladowe ilości nagaru.

IMG_20210202_153428.jpg

Zaraz ktoś zapyta, jak mogłem nie sprawdzić drożności smoka zaraz przy kupnie samochodu :decayed: Niemal od razu zamontowałem zespół wskaźników (a w tym wskaźnik ciśnienia oleju), więc mogłem spać spokojnie.

Czas pracy - 11 godz.

Silnika nie podwieszałem, wszystko odbyło się na lewarkach.

Jak ja się cieszę, że jest to już za mną! :grin:

Edytowane przez R4xx

Opublikowano

Mi również pękła rurka bagnetu, na szczęście nie rozsypała się. To drugi element po słabym oleju, który zapycha smok.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, george napisał:

Mi również pękła rurka bagnetu, na szczęście nie rozsypała się. To drugi element po słabym oleju, który zapycha smok.

To faktycznie szczęście. 

Moja postanowiła rozsypać się w drobny mak i zażyć sobie kąpieli olejowej. Zawsze myślałem, że takie resztki spoczywają na dnie miski a tu proszę, smok ma jednak niemały apetyt. Pozostałości kolanka odmy odsysałem odkurzaczem a i tak coś do miski się dostało. 

Dobrze, że rozsypało się to wszystko przed zrzuceniem miski, bo byłbym się :rant::decayed:

Edytowane przez R4xx

Opublikowano
  • Autor

Kolejne części z listy wpadają na wiosenną półkę modów :kox:

Może ktoś ma na zbyciu zrobioną wiązkę lusterka? :lol:

IMG_20210204_123504.jpg

Opublikowano

Z czego składałeś ten chrom ? 
p&p? 

Opublikowano
  • Autor
30 minut temu, Tkoczu_ napisał:

Z czego składałeś ten chrom ? 
p&p? 

Kolega @dzejo mi go ogarnął. 

Opublikowano

Bardzo fajny włącznik. Mam u siebie taki sam juz 1.5 roku i dalej cieszy oko :D niby szczegół a robi robote

Opublikowano

Jakie wrzuciłeś poduszki silnika? :eusathink:

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, dzejo napisał:

Bardzo fajny włącznik. Mam u siebie taki sam juz 1.5 roku i dalej cieszy oko :D niby szczegół a robi robote

Unowocześnia troszkę wnętrze :cwaniak:

29 minut temu, BartoszSoldier napisał:

Jakie wrzuciłeś poduszki silnika? :eusathink:

Wszystkie wpadły MEYLE

Opublikowano
1 godzinę temu, R4xx napisał:

Wszystkie wpadły MEYLE

I jak wrażenia po zmianie? Jak się spisują bo wszyscy mówią, że tylko ori a zamienniki nie zdają egzaminu... 

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, BartoszSoldier napisał:

I jak wrażenia po zmianie? Jak się spisują bo wszyscy mówią, że tylko ori a zamienniki nie zdają egzaminu... 

Chyba za wcześnie, żeby coś powiedzieć. Wyglądały solidnie, na pewno jest poprawa. Ile wytrzymają czas pokaże. 

Opublikowano
2 minuty temu, R4xx napisał:

Chyba za wcześnie, żeby coś powiedzieć. Wyglądały solidnie, na pewno jest poprawa. Ile wytrzymają czas pokaże. 

Ori koszt +/- tysiaka dlatego tak się dopytuje a też mam u siebie do zmiany... daj znać nawet na PW jak będzie później bo większości po paru kilometrach padały... :wink:

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, BartoszSoldier napisał:

Ori koszt +/- tysiaka dlatego tak się dopytuje a też mam u siebie do zmiany... daj znać nawet na PW jak będzie później bo większości po paru kilometrach padały... :wink:

Zestaw 3 poduch MEYLE wyszedł +/- 570 zł, także jest różnica. Jeśli będzie się coś działo, na pewno coś tu napiszę. Mam nadzieję, że nie będzie wtopy jak z rozrządem INA :wink4:

Edytowane przez R4xx

Opublikowano

Ori to raczej głównie w przypadku TDI... W PB pamiętam kiedyś kolega montował Meyle w 2.4 i nie było czuć żadnych wibracji, więc w PB powinno być OK.