Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wahaczy dolnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy jak odkrece srube od sanek 18 i te dwie 13 to wsadze srube od wahacza?

Którą śrubę? Bo rozumiem, że chodzi Ci o przedni, dolny wahacz?

Opublikowano
czy jak odkrece srube od sanek 18 i te dwie 13 to wsadze srube od wahacza?

Którą śrubę? Bo rozumiem, że chodzi Ci o przedni, dolny wahacz?

dolny wahacz (banan) miałem z nim problem a dokładnie z wsadzeniem śruby ale już się uporałem:)

odkręciłem śrube 18 i dwie 13,podważyłem brechą i wlazła

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a jak szybko i sprawnie wybić dolny przedni ten od tego niby kowadełka??? męczę się z nim 4 godziny i nie idzie. niestety nie mam kanału i robię to na ulicy. podpowiedzcie coś tak na szybkiego. bardzo Was proszę o każdą poradę. pryskałem już wd40 i robiłem różne cuda ale on jest nie do ruszenia. z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

wd40 sie nie nadaje do odrdzewiania srub przy zawieszeniu, a już na pewno nie przy kolumnie zawieszenia, gdzie śruby są narazone na wysokie temperatury z chamulców. Ja zawsze przed jakąkolwiek naprawą dzień albo dwa wczesniej pryskam dobrym odrdzewiaczem i wtedy dopiero mozna coś działać.

Opublikowano

zna ktos jakis magiczny sposob, zeby zalozyc ten wahacz z amorkiem? Bo jak juz zaloze sworzen i przylapie amortyzator do wahacz to juz reszty srub nie jak nie moge zlapac... w ogole amortyzatora nie moge dac do gory...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Z góry przepraszam że odświeżam wątek, lecz mam co do niego zapytanie, a nie mogę odpowiedzi znaleźć używając opcji "szukaj". Chodzi dokładnie o nakrętkę, którą dokręca się sworzeń wahacza prowadzącego (banana) do zwrotnicy. Wymieniłem urwany wahacz na banana Master Sport i nowa nakrętka od kompletu dokręca sworzeń do pewnego momentu tzn. może z 1/3 gwintu wchodzi w nakrętkę po czym sworzeń razem z nią zaczyna się kręcić.

Pytanie: Czy trzeba jakoś zablokować obracający się sworzeń i mocniej dokręcić przedmiotową nakrętkę czy może to tak zostać bo tak ogólnie ma być? W instrukcji jest napisane, iż tego typu nakrętki należy dokręcać z siłą 100 Nm, ale to rozumiem dotyczy zestawu oryginalnego gdzie nakrętka znacząco się różni od tej z nowego kompletu "Master Sport". Proszę o pomoc lub odesłanie do właściwego wątku.

Opublikowano

sworzeń trzeba mocno dokręcić, w wahaczu przy gwincie masz miejsce na imbus którym sobie możesz przytrzymać i dokręcić nakrętkę, później sworzeń już nie powinien się obraca i można dokręcić śrubę do końca czyli silą 100Nm.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie a czy po odkręceniu tych 3 śrub san nie spadnie nic na łeb ? Bo będę wymieniał banany, jeśli nic nie spadnie to ile mogę je opuścić i czy wejdą na swoje miejsce bez problemu spowrotem ?

Opublikowano

Wystarczy popuścić śruby, nie musisz ich całkiem wykręcać. A i nic Ci na głowę nie spadnie, sanki są tam jeszcze "gdzie nie gdzie" przykręcone :wink:

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:15 ----------

Zrób najpierw jedną stronę a potem drugą :wink:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

maly odkop :wink:

jak to jest z tymi lacznikami, ktora strona powinny byc przykrecone do wachaczy?

a tak z czystej ciekawosci, dlaczego w sankach sa dwie pary otworow do mocaowania wachaczy?

Opublikowano

Lączniki tą cieńszą stroną bez tego pierścienia dystansującego bo to idzie do stabilizatora , te drugie otwory sanek to prawdopodobnie do A6 C5 i Passata bo w A4 wahacze są wpięte w te wewnętrzne otwory

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Brawa za szczegółowy opis! :thumbup1:

Kilka moich spostrzeżeń:

Przy wyciąganiu śruby dolnego-prowadzącego jest trochę kombinacji. Przy ponownym składaniu potwierdzam to co koledzy wcześniej napisali, że śrubę można bezproblemowo włożyć od drugiej strony (przez okno w "sankach").

Proponuje jeszcze wszystkie śruby i stożki posmarować smarem miedziowanym, by w przyszłości uniknąć siłowych rozwiązań :wink:

Wymieniłem cały zestaw bez kanału i podnośnika. Jedyne co miałem to podstawki i podnośnik. Wszystkie śruby da się poodciągać bez kanału - wymaga to tarzania się po podłodze ale nawet dynamometrycznym się dojdzie :decayed:

Zapomniałem sprawdzić po dociągnięciu śrub, teorię znajomego mechanika. Twierdził, że jak wymienia dolny nośny to ustawia sobie tuleje wahacza i dociąga bez opuszczenia na koła. Robi to w ten sposób, że ustawia wycięcia na tulei równo do kostek wspawanych w sanki (widoczne na foto):

03_12_14.jpg

Modele nowsze takie jak B6 nie mają już wspawanych kostek.

Na pewno nie jeden z nas zastanawiał się lub będzie się zastanawiał jak dostanie cały zestaw Lemfordera, czy wahacz dolny prowadzący (banan) jest kompletny. Wcześniej miałem założony zestaw TRW, jeszcze z fabrycznymi natłoczeniami AUDI. Wahacz d. prowadzący miał na tulei dodatkowy plastik i gumę, a nowy Lemforder już nie. Początkowo myślałem, że czegoś brakuje w moim zestawie. Okazuje się, że Lemforder od jakiegoś czasu produkuje nowsza wersję tej tulei. Porównanie na fotografii:

U góry Lemforder, dół TRW (z natłoczeniami Audi). Różnica jest również w długości wprasowanej tulei.

03_12_6.jpg

Dodatkowym czynnikiem wprowadzającym w konsternację jest to, że można kupić osobno starą wersję lemfordera:

images.jpg

Tutaj link do dyskusji na forum Passata: Wymiana Wahaczy ! Trudne czy nie ? - Strona 12

Wniosek jeden: Jeżeli wymieniasz to wymieniaj parami, jeżeli tylko z jednej strony sprawdź z drugiej jakiej konstrukcji masz tuleję :wink:

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopie temat.

Dzisiaj wymieniałem banana dolnego. Rouvile - 20kkm i po tulei plus sworzeń na ukończeniu.

Oczywiście odkręcanie sanek bo inaczej śruba chce w budę wejść.

Problem jaki napotkałem to taki - po okręceniu banana cała kolumna zawieszenia ma ochotę mocno iść do przodu - musiałem nieźle ją naciągać żeby nowy wahacz zamocować.

No i drugi problem - w sumie główny.

Z mocowania sanek - śruba 18 i jedna (zewnętrza) 13 trzyma OK - natomiast ta (z obu stron auta) wewnętrzna 13 - nie bardzo trzyma - jakby się kręciła razem z nakrętką.

Moje pytanie - jak ona jest mocowana w budzie(podłodze) - tam jest nakrętka czy raczej zerwany gwint (dziwne by było - w obu śrubach, bez siłowego odkręcania).

Czy ktoś podobny problem już może napotkał?

Chodzi o tą śrubę "dalszą" 13 na tym zdjęciu.

89883379.jpg

http://img42.imageshack.us/img42/3756/89883379.jpg

Opublikowano

nawet jesli jest nakretka, to przyspawana, pewnie po zdjeciu mat z podlogi bedzie ja widac

Opublikowano

Boję się że to jest profil zamknięty i od góry nic nie zobaczę, ciekawe przy której wymianę zawiechy je przekrecili. Szlag to trafi - zdjąć wykładzinę to lekkie nie jest.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie jestem pewnien ale podłoga ma chyba dwie warstwy blachy więc ściąganie dywanu może nic nie dac ale ręki uciac nie dam :D

Co do ciężaru takiego dywanu to nie jest to jakieś mega ciezke. To jest wykładzina + pianka. Będzie to ważyć jakieś 10-15 kilo ;) chyba że Ci zacieka woda i pianka się wody nawciagala xD

send from HTC

Opublikowano

Też tak myślę (że nic nie da) chodzi mi o to czy mogę wykręcić ta śrubę całkiem i mi nakrętka nie ucieknie czy będzie polka :-).

Raczej odspawania nakretki w audi się nie spodziewam ( jak już to zerwany gwint w srubie lub nakrętce i plan czy gwintowac na rozmiar wiecej czy inna rzezba) , szczególnie że sruba ma jakiś opór( urwana nakrętka by dała zero oporu).

Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Z tego co widziałem to zwykle jest przyspawana mocno nakretka albo tulejka z grubsza ścianka. Zerwać się raczej nie zerwała jeśli chodzi o spaw bo to zamknięta przestrzeń ale co do przeciagniecia gwintu to bym się tego bardziej spodziewał. Jak jest lipa to chyba pozostaje przegwintowac i dac większą srube ;)

send from HTC

Opublikowano

Tia - liczę na niemieckich inżynierów i to że dali śrubę słabsza od nakrętki :-).

Spróbuje to delikatnie wykręcić i zobaczę na czym stoję. I albo nową śrubę w wersji optymistycznej albo m10 plus gwintownik.

Takie to prezenty na święta ;-).

Opublikowano

Ja też nie raz bluzgi wyrzucalem albo na tych co grzebali przy moim aucie albo na tych co projektowali B5-ki. Takie uroki jak się grzebie samemu.

send from HTC