vvalery Opublikowano 6 Maja 2022 Opublikowano 6 Maja 2022 8 godzin temu, Dev napisał: Dobrze gada, w górę dziada !!! Dev jest za tym aby wszystko wymieniać co 10 tyś km.
wampir Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Opublikowano 6 Maja 2022 Bo on używa auta w trybie torowym, a tam się tak faktycznie zmienia. No może olej w silniku co 1k km albo jedna sesja. Ja używam auta w trybie emeryckim i na dodatek mało jeżdżę. Za miesiąc mam wymianę oleju, a licznik wskazuje ok 4500km
Dev Opublikowano 6 Maja 2022 Opublikowano 6 Maja 2022 olej w silniku wymieniam co 3000 z tym ze ostatnio wymieniałem 30 tego wrzesnia zeszłego roku a mam jeszcze 600 do przejechania....
Muskel1 Opublikowano 6 Maja 2022 Opublikowano 6 Maja 2022 A zużyty olej sprzedajesz Afrykanom jako olejek do opalania, dlatego mają taki ładny kolor skóry
Dev Opublikowano 6 Maja 2022 Opublikowano 6 Maja 2022 (edytowane) Spuszczam syf, jak będę zmieniał oliwę to wleję w czyste wiaderko, zobaczycie jaki jest "śliczny" Edytowane 6 Maja 2022 przez Dev
wampir Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Opublikowano 6 Maja 2022 Potem do diesla Żony i jeszcze rok pojeździ :D
wampir Opublikowano 10 Lipca 2022 Autor Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) Przyszedł czas na wymianę oleju i filtrów w B9. Przy okazji wymiany oleju zalałem płukankę Oilsyn RT Engine Flush płukanka estrowa,TBN30+ . Specyfik polecany na forum olejowych świrów jako nowa generacja płukanek, które nie zawierają nafty, lepiej chronią przed zerwaniem filmu olejowego, lepiej płuczą i bla bla bla. Niektórzy nawet na tej płukance jeżdżą. Zalałem, auto pochodziło 1h na postoju. Potem spuściłem olej, nowy filterek i śruba spustowa z ASO i do przodu. Wcześniej miałem zalanego Motula x-Maxa 0W40. Przejechałem na nim ponad 5k km w ostatni pandemiczny rok z pracą zdalną. Głównie weekendowe trasy. Teraz zalałem Millersa EE Performance C3 5W40. Denerwujące jest to, że do silnika wchodzi nie 5L, ale 5.2 więc trzeba kupić dodatkową banieczkę oleju. Akurat kupiłem 2x5L i reszta poszła do TSI w aucie Szanownej Małżonki, ale tak to zrobili jakby na złość. No nic, reszta filtrów zmieniona, zrobiłem traskę i auto do garażu żeby deszcz nie zamoczył Od jutra zaczynam wozić Syna na półkolonie, a to jest obok firmy gdzie pracuję więc po latach wyjdę do ludzi. Na 2 tygodnie koniec z pracą zdalną. Kupiłem jeszcze płyn hamulcowy DOT4 aby wymienić bo ostatnio był wymieniany chyba 2 albo 3 lata temu wg historii w ASO. Edytowane 10 Lipca 2022 przez wampir 1
wampir Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Opublikowano 11 Lipca 2022 Znalazłem taki filmik na YT i przy okazji wyrzuciłem u siebie też ten plastik, który zasłania FMIC.
M4R1O Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 34 minuty temu, wampir napisał: Znalazłem taki filmik na YT i przy okazji wyrzuciłem u siebie też ten plastik, który zasłania FMIC. Z tego co kojarzę to częściowe zasłonięcie intercolera, nie jest bez przyczyny. Ale za cholerę sobie mogę przypomnieć dlaczego
wampir Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Opublikowano 11 Lipca 2022 No to jak będziesz wiedział dlaczego to daj znać.
M4R1O Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 Teoria rzecze jakoby ma ona zapobiegać skraplaniu wody w intercoolerze przy dużej wilgotności powietrza. Stosowane nie tylko w VAG
Langista Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 Chyba Coobcio to w jednym z pierwszych filmów z A4 zamieścił, że też się tego pozbył.
wampir Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Opublikowano 11 Lipca 2022 51 minut temu, M4R1O napisał: Teoria rzecze jakoby ma ona zapobiegać skraplaniu wody w intercoolerze przy dużej wilgotności powietrza. Stosowane nie tylko w VAG Hmm, ale co jest złego, że pojawi się wode w FMIC? Przecież tak działa water albo meth injection.
M4R1O Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) 20 godzin temu, wampir napisał: Hmm, ale co jest złego, że pojawi się wode w FMIC? Przecież tak działa water albo meth injection. Wg teorii może powodować wypadanie zapłonu/błędy ECU. Kwestia na ile prawdopodobne i w jaki sposób musiałby pracować silnik, aby w naszych polskich warunkach taki efekt wystąpił. Powiedzmy że idea jest zbliżona, jednak jest różnica pomiędzy kontrolowanym przez sterownik dotryskiem mgiełki, a niekontrolowanym samoistnym wykraplaniem wody. Edytowane 12 Lipca 2022 przez M4R1O
wampir Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Opublikowano 13 Lipca 2022 Hmmm, no ciekawe. Po rozmowie z zaufanym Tunerem zostawię póki co tak jak jest i będę jeździł bez tego plastiku. Możliwe, że wleci soft to "większy" FMIC się zawsze przyda. 1
wampir Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 4.05.2022 o 11:20, wampir napisał(a): Na majówce robiłem trasę Opole -> Jelenia Góra i z powrotem. Dla porównania ta sama trasa poprzednim autem czyli A4 B8 lift Allroad 2.0TFSI Quattro z automatem ZF8HP i oponami zimowymi 245/45/18 wyszło 7.9/100km. Obecny sedan B9 2.0TFSI Quattro S-tronic opony zimowe 225/45/18 zrobiła średnie spalanie 6.7/100km. Prędkości bardzo zbliżone - przepisowe Sierpniowa wycieczka do Jeleniej i takie samo spalanie z tym, że jadąc z Jeleniej do autostrady udało się pobić rekord Allroada B8 lift i zejść do 6.0L/100km. Jazda w sznurze aut bez wyprzedzania. Denerwuje mnie tylko to, jak ta skrzynia nisko schodzi z obrotami. Nawet do 1200obr/min. To już lekkie przegięcie. Staram się tak dobierać prędkość aby jednak jechać ok 1500obr lub więcej. Czasami się nie da to przełączam na tryb ręczny. Nie chcę mulić tak auta i obciążać skrzyni przez za niskie obroty. Chyba trzeba będzie zrobić w nim soft i przy okazji podnieść obroty w skrzyni biegów aby nie trzymał tak nisko obrotów. Pasowałoby ustawić taki pośredni stan pomiędzy obecnym trybem D i trybem S. Czy ktoś z Was podnosił u siebie obroty w skrzyni? Edytowane 26 Maja przez wampir
Dev Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 zrób softa skrzyni bo doyebiesz dwumas
wampir Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2023 13 godzin temu, Dev napisał(a): zrób softa skrzyni bo doyebiesz dwumas Tak kombinuje aby nie jeździć z niskimi obrotami, ale to męczące. Masz racje z tym softem. Swoja drogą to nie wiem dlaczego nie dostaje powiadomień o odpowiedziach z forum, ktoś coś wie?
MarcinL Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 17 minut temu, wampir napisał(a): Tak kombinuje aby nie jeździć z niskimi obrotami, ale to męczące. Masz racje z tym softem. Swoja drogą to nie wiem dlaczego nie dostaje powiadomień o odpowiedziach z forum, ktoś coś wie? bo nie zacytował Ciebie albo nie oznaczył poprzez @ Zaobserwuj temat, to wtedy będziesz miał o każdym poście.
Rekomendowane odpowiedzi