Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DSG, b9 2.0 190km quattro - szarpnięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

W marcu 2021 zakupiłem B9 z 2018r. 
Mam następujące objawy w moim aucie, przy ruszaniu z miejsca parkingowego puszczam hamulec autko powoli się toczy. Gdy dodaje gazu żeby już ruszyć jest dość mocne szarpnięcie, gdy już jadę to nie ma problemów ze skrzynią. Są szarpnięcia i takie jak by luzy tylko przy manewrowaniu na parkingach i przełączaniu z D na R itd.. 
Dość dziwny objaw występuje też z redukcji z 3 na 2, czuć taką jak by zwłokę, opóźnienie. Skrzynia redukuje jest może delikatne szarpnięcie, ale po redukcji auto zaczyna ciągnąć dopiero po chwili. 

Auto jest jeszcze na gwarancji, w ASO powiedzieli, że wszystko jest ok, zaktualizowali oprogramowanie. Oczywiście nic to nie zmieniło ;)
Co doradzicie? Poważnie to jest normalne - tak jak twierdzi ASO?

Edytowane przez dodo_1234

Opublikowano

Jaki przebieg?

Opublikowano
57 minut temu, dodo_1234 napisał:

Gdy dodaje gazu żeby już ruszyć jest dość mocne szarpnięcie, gdy już jadę to nie ma problemów ze skrzynią

szarpnięcie w momencie zmiany z 1 na 2? czy na 1 szarpie?

Opublikowano
  • Autor

szarpnięcie przy ruszaniu na 1, z 1 na 2 jest OK. Na rozgrzanej skrzyni jest to mniej widoczne, ale występuje.

Przebieg 90 tys km .

Opublikowano

raczej nie jest to normalna praca jak twierdzi serwis, nie zauważyli tego szarpnięcia?

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, RALF76 napisał:

raczej nie jest to normalna praca jak twierdzi serwis, nie zauważyli tego szarpnięcia?

twierdzą, że nie :) ponadto twierdzą, że po aktualizacji zniknęła zwłoka w redukcji z 3 na 2 (serwisant ewidentnie wiedział o co chodzi jak zgłaszałem usterkę i na jeździe próbnej). Ja nie zauważyłem żadnej zmiany po aktualizacji oprogramowania. 

Ogólnie objawy są bardzo podobne jak u kolegi w tym poście: 

Opublikowano

Ta skrzynia to jedna wielka mina, ja w nich już nawet ojeju nie wymieniam żeby nie było że coś zyebałem

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Dev napisał:

Ta skrzynia to jedna wielka mina, ja w nich już nawet ojeju nie wymieniam żeby nie było że coś zyebałem

a co myślisz o moich objawach? na biegach powyżej 2/3 nie ma żadnych objawów i jeździ się super. 

Osobiście nigdy innym DSG nie jeździłem, więc nie wiem co myśleć.  Olej wymieniony przy 60 tys w aso.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam dokłądnie takie same objawy jak Ty,nauczyłem sie z tym jezdzić ten Typ tak ma poprostu....Zastanwaialem sie nad nowym softem ale nie wiem czy to coś zmieni i czy ma to sens:eusathink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam podobnie, tzn przy ruszaniu jak ruszam bez gazu, auto się toczy i nacisnę na gaz to delikatnie szarpnie, ale nie jest to jakieś duże szarpnięcie i występuje raczej  tylko na zimnym silniku, staram się wtedy delikatnie wciskać gaz. Po rozgrzaniu silnika efekt prawie nie wyczuwalny. Ogólnie na mrozie przy porannym ruszaniu skrzynia jest jakaś bardziej szarpiąca i bardziej przeciąga zmianę, ale to tylko przez kilka pierwszych minut i nie jest to jakoś bardzo uciążliwe. Myślę że to raczej normalne.

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie to samo. Nie wydaje mi się ze to do końca normalne. Dla porównania miałem jakiś czas temu auto zastępcze A4 polift z bardzo małym przebiegiem i ruszanie z miejsca jak i zmiana biegu czy redukcja były bardzo płynne. Niezależnie czy silnik był zimny czy rozgrzany. Nie znam się na budowie skrzyni/ sprzęgła ale na mój gust jest jakiś problem albo z łożyskiem dociskowym (jeżeli występuje w s-troniku) bądź samym sprzęgłem. U mnie z historii samochodu wynika ze sprzęgło ciągle fabryczne (119 000mil/ 190 000km). Ma więc prawo chyba coś się dziać.

Ciekawe tylko czy pomoże wymiana całego kompletu sprzęgła.

Wymieniał ktoś może komplet i zauważył różnicę?

Opublikowano

Ja również uważam ze wina za te szarpnia jest koszt sprzegłowy zużywa sie wszystko.Ciekawe czy ktos juz to robił i czy to dało jakies efekty co do pracy skrzyni.

obecnie jestem po wymianie filtrów oleji i uszczelniaczy mechatroniki i nie wiele to pomogło;) przebig u mnie to 162 tysiące.

Edytowane przez firefighter79

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

S-troniki z większym przebiegiem chyba już tak mają.Jeżdżę już 1,5 roku i efekt cały czas taki sam. Nie szarpie przy zmianie biegu tylko jakby przy wysprzęglaniu.  Na zimnym silniku jak ruszę, gładko przełączy na 2 lub 3 bieg po czym dojeżdżam do zakrętu i spuszczę nogę z gazu tak jakby wysprzęgla, dodaję gazu i wtedy jest lekkie uderzenie. Już się nauczyłem i po odpuszczeniu gazu czekam aż zredukuje i zacznie hamować silnikiem, wtedy dodaje gazu, lub delikatnie tykam na gaz i wtedy nie szarpnie. Po rozgrzaniu (przejechaniu 1-2 km) szarpanie jest już prawie niewyczuwalne.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam uporał się z tym problemem ? 

Opublikowano

U mnie bez zmian, nawet nie traktuje tego jako problem ;)

Opublikowano

Podobnie jak ja:)jezdzić obserwować.....?

Opublikowano

Wydaje mi się że jak szarpie to coś z mechatroniką (pewnie jakiś selenoid się przycina) 

rozumiem że mowa o 0CK , zapewne takie coś prowadzi w przyśpieszonym tempie  do rozwalenia kosza .

Jakie nr softów macie ? 

Na bank wymiana filtrów i oleju nie zaszkodzi. Może warto też robić adaptację. 

Opublikowano

A co ile wymieniacie rozrząd? 

Opublikowano

Pytanie o rozrząd w temacie o skrzyni? Daj spokój kolego i nie mieszajmy wszystkiego do kupy. To nie grupa na FB, że wrzucamy wszystko do jednego wora

Mamy już istniejące tematy na forum o rozrządzie.