Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dodatek do silnika zmniejszający zużycie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś testował/używał specyfików z Liqui Moly tj. dwusiarczek molibdenu  lub Verlust Stop uszczelniacz silnika lub Ceratec do regeneracji silników i czy są one bezpieczne dla motora? Wiadomo nie spodziewam się jakichś cudów, ale jakby zużycie oleju spadło o połowę to już byłby dla mnie sukces a  produkty te mają masę pozytywnych opinii. Który z nich ewentualnie wybrać i czy należy stosować regularnie przy każdej wymianie oleju? Czy sama zmiana oleju z 5W30 na 5W40 coś da? Jaki olej zalać by miał normę 507 bo przeważnie to mają 502/505?

Edytowane przez Berserker

Opublikowano

Mnie kiedyś mechanik odradzał i twierdził, że uszczelniacze w bardzo niewielkim stopniu rozwiązują  problem.  Ostatecznie zmieniłem tamto auto i nie przetestowałem osobiście, ale  kilku  moich  znajomych  używało LM i twierdzili, że naprawdę się sprawdza i nikt nie zauważył negatywnych skutków :)

Opublikowano

Zamieniać olej cześciej a nie dolewać specyfiki .... Teraz to a przed wymianą płukankę i gdzie sens i logika. 

Jeżeli silnik w środku czysty bez nagarów lać dobry olej i zmieniać cześciej ( ja w swoich wozach zmieniam co 7k) 

Jeżeli silnik w nagarach to lać płukankę co zmianę aż go wyczyści z grubsza i potem lać już tylko olej bez płukanki. 

Ja w swoich silnikach nie wiem co to jest nagar. 

Opublikowano
2 godziny temu, Berserker napisał:

Czy sama zmiana oleju z 5W30 na 5W40 coś da

oprócz innej charakterystyki nic nie da. Lać to co przewiduje producent tylko dobre jakościowo. Jak masz TDi to nie polecam zmieniać parametru nr 2 na niższy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Berserker napisał:

Czy ktoś testował/używał specyfików z Liqui Moly tj. dwusiarczek molibdenu  lub Verlust Stop uszczelniacz silnika lub Ceratec do regeneracji silników i czy są one bezpieczne dla motora? Wiadomo nie spodziewam się jakichś cudów, ale jakby zużycie oleju spadło o połowę to już byłby dla mnie sukces a  produkty te mają masę pozytywnych opinii. Który z nich ewentualnie wybrać i czy należy stosować regularnie przy każdej wymianie oleju? Czy sama zmiana oleju z 5W30 na 5W40 coś da? Jaki olej zalać by miał normę 507 bo przeważnie to mają 502/505?

ile żre ?

Opublikowano
3 godziny temu, Berserker napisał:

jaki przebieg że olej łyka?

Opublikowano
  • Autor

Ok 0,5L na 1000km przy przebiegu  187 tyś. Czyli najlepiej zostawić 5W30 nie zmieniać na 5W40? Mi tam w sumie zwisa dolewanie oleju bo robię małe przebiegi rocznie i to nie problem dolać , ale czy to zużycie oleju nie spowoduje jakiejś awarii w silniku albo innym podzespole w najbliższej przyszłości?

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, DarekS4 napisał:

Zamieniać olej cześciej a nie dolewać specyfiki .... Teraz to a przed wymianą płukankę i gdzie sens i logika. 

Jeżeli silnik w środku czysty bez nagarów lać dobry olej i zmieniać cześciej ( ja w swoich wozach zmieniam co 7k) 

Jeżeli silnik w nagarach to lać płukankę co zmianę aż go wyczyści z grubsza i potem lać już tylko olej bez płukanki. 

Ja w swoich silnikach nie wiem co to jest nagar. 

Chyba tak właśnie zrobię. Płukanka z Liqui Moly 2662 może być - już ostatnim razem ją stosowałem? Wlać ją po rozgrzaniu do 90 stopni i ile czasu silnik ma pochodzić ? Można jeździć nim wtedy? Oczywiście wszystko to minuty przed wymianą oleju. Zalać po płukance olejem MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30 - jakościowo dobry będzie? 

Opublikowano

Płukankę zalewasz do rozgrzanego silnika (olej 90°C) i nie jeździsz nim, ma pracować na biegu jałowym przez 10-15 minut, zależnie od instrukcji na opakowaniu. Trzymanie dłużej lub wlewanie większej ilości jak potrzeba nie poprawi efektu czyszczenia a może przyczynić się do przytarcia panewek.

Opublikowano
  • Autor

Podpowiedzcie tylko w jakim sklepie internetowym kupić Motula Specific 5W30 żeby nie był oszukany bo u mnie po sklepach raczej takiego nie dostanę? Chyba, że warsztat zamówi , ale wolałbym mieć swoje bo tam nawet nie widzę co wlewają.

Opublikowano

Pisz do forumowego kolegi @dzik

Pewne źródło i dobra cena. :cheesy: