krzemien7 Opublikowano 7 Października 2021 Opublikowano 7 Października 2021 Witam, chciałbym zacząć doposażenie mojego auta w oświetlenie ambient. Na początek chce założyć podświetlenie przestrzeni na nogi dla kierowcy i pasażera. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie należy się wypiąć kablami i co trzeba zakodować żeby zrobić ten pierwszy krok... Z góry dzięki.
Muskel1 Opublikowano 11 Października 2021 Opublikowano 11 Października 2021 (edytowane) W dniu 11.10.2021 o 10:31, detowizer napisał: może to Ci pomoże Przecież to inny model Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Muskel1
wuPiotrek Opublikowano 6 Grudnia 2021 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Odświeżam - czy ma ktoś kodowanie i informacje w które piny bcm wpiąć się z podświetleniem na nogi? Uruchomiłem białe ambiente drzwi (znalazłem gdzieś 'na czuja' w kodowaniu), mam regulację z mmi ('przód' oraz drzwi), brakuje mi widoku regulacji poziomu jasności przestrzeni pod nogi. Oraz w które piny BCM wpiąć się nogami a w które podświetleniem przodu (tunelu i kubka)? Obecnie tunel i kubek mam pod zapalniczkę ale chcę to zmienić przy okazji rozbierania środka.
wuPiotrek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Uruchomiłem regulację jasności 3 stref oświetlenia i podłączyłem do BCM tunel nogi i cupholder. Dla potomnych: Kostki BCM: Nogi prawe: T54c/2 Nogi lewe: T54c/3 Cupholder i tunel: T73a/36
adamspeed01 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Witam, mógłbyś tez podpowiedzieć jakie kodowania trzeba wprowadzić by móc sterować podświetlaniem nóg w mmi?
wuPiotrek Opublikowano 19 Grudnia 2021 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Wybacz nie pomogę, nie pamiętam już a nie chcę wprowadzać w błąd - musisz szukać po forach. Napewno w 5F trzeba było aktywować pobieranie informacji o ambiente z bcm, a w bcm aktywować coś co obd11 opisuje jako "Footwell light front". Muszę zacząć gdzieś zapisywać te kodowania ...
adamspeed01 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zamontowałem komplet podświetlenia na nogi biały. W 09 zakodowałem i w 5F adaptacje na aktiv. Oświetlenie działa przy otwarciu drzwi. Jest możliwość by oswietlenie działało tez podczas jazdy i było regulowane w mmi? Opcja w ustawieniach jako oświetlenie wnętrza sie pojawila ale jest nieaktywna. 1
adamspeed01 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Ok. Już wszystko działa. Zapomniałem ze po zmianie kodowań trzeba uśpić sterowniki.
wuPiotrek Opublikowano 21 Grudnia 2021 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Masz oświetlenie kubka i tunelu? Zastanawia mnie jedna sprawa. Zanim nie podłączyłem kubka i tunelu pod BCM, podświetlenie nóg nie miało pełnej regulacji - nie dalo się go całkowicie wyłączyć z MMI. Następnie podłączyłem pod oddzielne piny (jak fabryka każe): - nogi przód lewy - nogi przód prawu - tunel/kubek (łącznie 4 diody) Po podłączeniu kompletu regulacja działa w pełnym zakresie (od całkowitego wyłączenia do pełnej jasności). Masz takie zjawisko?
adamspeed01 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Na razie tylko nogi są zamontowane, ale w mmi mam juz trzy punkty świetlne do regulacji w pełnym zakresie tez tunel i drzwi których niema jeszcze podłączonych.
wuPiotrek Opublikowano 22 Grudnia 2021 Opublikowano 22 Grudnia 2021 A będziesz montował tył drzwi? Jakie masz sterowniki drzwi? U mnie tylne 8W0959395F wydają się nie ogarniać oświetlenia ambiente. Są to wersje LOW (*395). Brakowało pinu listwy ambiente w kostce - przełożyłem pin lecz nic to nie dało. Podłączyłem pod oświetlenie klamki wew. Przednie sterowniki mam *593F (pewnie z uwagi na elektryczną klapę) i w pełni wspierają ambiente.
adamspeed01 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Jeszcze nie badałem sprawy ambient w drzwiach. Mam takie sterowniki.
wuPiotrek Opublikowano 22 Grudnia 2021 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Możesz mieć problem z podświetleniem, jeśli natomiast u Ciebie ruszy to daj znać. W sterownikach brakuje pinu od podświetlenia a po jego 'dołożeniu' oświetlenie nadal nie działało, mimo kodowania dokładnie takiego jak w przednich drzwiach.
adamspeed01 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Na 8W0959395E nie ruszyło białe ambient z tyłu. Po wymianie na 595 jest ok. Teraz już pełny bialy qq1 działa z małym dodatkiem oświetlenia schowków drzwi.
arekl24 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Opublikowano 14 Czerwca 2022 W dniu 21.12.2021 o 07:57, adamspeed01 napisał: Zamontowałem komplet podświetlenia na nogi biały. W 09 zakodowałem i w 5F adaptacje na aktiv. Oświetlenie działa przy otwarciu drzwi. Jest możliwość by oswietlenie działało tez podczas jazdy i było regulowane w mmi? Opcja w ustawieniach jako oświetlenie wnętrza sie pojawila ale jest nieaktywna. Mam ten sam problem. Pojawiła mi się opcja w MMI „oświetlenie Ambiente” ale opcja jest wyszarzona ? Rozumiem że trzeba uśpić sterownik - jak to zrobić? Czy trzeba zrobić coś jeszcze? ?
biały76 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 W dniu 2.04.2022 o 17:45, adamspeed01 napisał: Na 8W0959395E nie ruszyło białe ambient z tyłu. Po wymianie na 595 jest ok. Teraz już pełny bialy qq1 działa z małym dodatkiem oświetlenia schowków drzwi. Witam Mógłbyś podrzucić kodowanie drzwi pod qq1 bo nigdzie nie mogę znaleźć, a nie mam opisów przy bitach
Muskel1 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Przecież wstawił fotki co należy zakodować.
biały76 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 21 godzin temu, Muskel1 napisał: Przecież wstawił fotki co należy zakodować. Czyli całe qq1 kodowane tylko w bcm ,a nie w sterownikach drzwi
Muskel1 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 Opublikowano 26 Sierpnia 2022 W sterownikach drzwi możesz na próbę zaznaczyć Bit 1 w Byte 1. Jakie masz numery sterowników drzwi?
Rekomendowane odpowiedzi