Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BNA] Siwy dym z otworu bagnetu - jaka może być przyczyna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cytat z forum passata

W pokrywie zaworów silnika PD znajduje się ("zamiast" odmy) coś w rodzaju zawora ciśnieniowego, który zaczyna działać prawidłowo dopiero powyżej obrotów biegu jałowego. Mówiąc prościej - rolę odpowietrzania skrzyni korbowej PDków spełnia pokrywa silnika z "podwójnym dnem", systemem kanalików i wspomnianym zaworem - stąd w chwili wyjęcia korka wlewowego następuje spadek ciśnienia i zamknięcie się wspomnianego zaworka. Co w konsekwencji nazywamy przedmuchami lecz w tym silniku możemy powiedzieć ze jest to normalne zjawisko

Opublikowano

no i po problemie :>

Opublikowano

Ja też z ciekawości wyciągnalem dzisiaj bagnet i szzerze pwoiedziawszy jestem mile zaskoczony bo na zimnym jak i na goracym silniku nie b ylo zadnego dymku, dmuchania czy innych tego typu zachowan. Takze juz w sumie nie wiem jak o jest bo niby powyzej napisane ze to normalne te przedmuchy i delikatne puszczanie dymka - i tu zaczynam sie zastanawiac czy ja czasme nie mam cos zle bo nawet nie dmucha za bardzo z bagnetu. Korka nieodkrecalem bo sie ba lem ze mnie pochlapie :)

pozdr

Opublikowano

Ja też z ciekawości wyciągnalem dzisiaj bagnet i szzerze pwoiedziawszy jestem mile zaskoczony bo na zimnym jak i na goracym silniku nie b ylo zadnego dymku, dmuchania czy innych tego typu zachowan. Takze juz w sumie nie wiem jak o jest bo niby powyzej napisane ze to normalne te przedmuchy i delikatne puszczanie dymka - i tu zaczynam sie zastanawiac czy ja czasme nie mam cos zle bo nawet nie dmucha za bardzo z bagnetu. Korka nieodkrecalem bo sie ba lem ze mnie pochlapie :)

pozdr

z bagnetu nie ma dmuchać tylko lecieć delikante opary rozgrzanego oleju

rozgrzej porzadnie silniczek troche po butowaniu i zobaczysz że coś tam poleci :naughty:

jakiekolwiek podmuchy czy przedmuchy świadczą o problemie silnika

Opublikowano

rozgrzej porzadnie silniczek troche po butowaniu i zobaczysz że coś tam poleci :naughty:

Nic takiego nie ma miejsca :)

Opublikowano

pozdr

czyli co może być z silnikiem nie tak,można to vagiem zdiagnozować?

Opublikowano

mimo że mam forda galaxy - to jest w nim silnik VW - AUY - tdi

i na wolnych obrotach faktycznie dymi z bagnetu - jednak leciutko gazu i nie dymi nic !!!

silnik PD wiec zgadzało by sie z przedmówcą

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z tego co kojarze to problemy z "imbusikiem" występowały jedynie w silniku diesla w B7 o oznaczeniu BLB. U ciebie w profilu oznaczenie silnika to BNA. Więc albo masz pomyłke w profilu albo nie musisz wymieniac imbusika

Coś źle kojarzysz kolego bo imbusik jest też w B8 :wink4:

Przeciez nienapisalem ze go nie ma tylko ze problemy z nim zwiazane sa w silnikach diesla o oznaczeniu BLB. No chyba ze sie myle to mnie poprawcie. :mysli:

pozdrawiam

problem moze wystepowac w kazdym sillniku 2.0 tdi w ktorym wystepuja walki wyrownazajace, wiec nie tylko blb, rowniez bpw, bre, brd, bna,

tyle ze wieksze prawdopodobienstwo wystepowania problemow dotyczy silnikow przed 11.2005 w ktorych naped walkow realizowany jest lancuchem. a to dotyczy blb, bpw, bna[br]Dopisany: 13 Czerwiec 2009, 12:11_________________________________________________a co do dymienia, skoro zuzycie paliwa i moc jest w normie czym sie przejmowac :cool1:

Opublikowano

wszystko juz zostalo chyba napisane w silnikach pd mozna zauwazyc dymek i nie swiadczy to o zadnym zuzyciu co innego jak jest w silnikach starszych z pompa vp , ale to inna bajka

Opublikowano

wszystko juz zostalo chyba napisane w silnikach pd mozna zauwazyc dymek i nie swiadczy to o zadnym zuzyciu co innego jak jest w silnikach starszych z pompa vp , ale to inna bajka

kolego odzim, wytłumacz jaka jest róznica pomiędzy przedmuchami w motorze pd a vp bo nie rozumiem o co chodzi :confused4: Zasada działania chyba ta sama - sprężanie w cylindrze i wtrysk gnojówki, tylko realizowany inaczej i pod większym ciśnieniem niż vp

Opublikowano

kolego odzim, wytłumacz jaka jest róznica pomiędzy przedmuchami w motorze pd a vp bo nie rozumiem o co chodzi :confused4: Zasada działania chyba ta sama - sprężanie w cylindrze i wtrysk gnojówki, tylko realizowany inaczej i pod większym ciśnieniem niż vp

w przedmuchach nie ma żadnej , jak sa , jezeli chodzi o dymek to wytlumaczyl kolega jacomir1 wyzej nie bede sie powtarzał , z autopsji wiem ze nie jednego pedeka z walacym dymkiem bralem i auta grama oleju nie baraly na trasie i do tej pory lataja , tak samo jest w silnikach diesla fordowskich tam z miarki i korka jak lokomotywa leci i silniki sa zdrowe ,
Opublikowano

no bo wydaje mi się, że jeśli mocno dmucha spalinami z bagnetu to nie ma znaczenia jaki silnik. A z korka wlewu oleju po odkręceniu zawsze dmucha powietrze bo musi. Ważne, żeby spalinami nie waliło. I nie ma znaczenia czy to silnik VP, PD czy CR

Opublikowano

no bo wydaje mi się, że jeśli mocno dmucha spalinami z bagnetu to nie ma znaczenia jaki silnik. A z korka wlewu oleju po odkręceniu zawsze dmucha powietrze bo musi. Ważne, żeby spalinami nie waliło. I nie ma znaczenia czy to silnik VP, PD czy CR

przeciez nikt nie mowi tu o spalinach , spaliny to przez wydech maja sie wydobywac :), ale ze zdrowych silnikow vp nie leci nic ani z korka ani z bagnetu a o pd nie da sie tego powiedziec
Opublikowano

wiesz wyrażenie "dym" z samej natury definicji mówi, że bierze się ze spalania czegoś więcej niż O2 :>

Opublikowano

w subaru outback z silnikiem diesla dzisiaj jak sprawdzałem po wyciągnieciu bagnetu unosił sie nie wielki dymek silnik o przebiegu 20kkm

silnik rozgrzany

Opublikowano

no wychodzi z tego calkiem niezłe OT :naughty:. Ja tam sie niczego ani nikogo nie chcę czepiać. Nie jest to w mej naturze. Tylko zastanowiło mnie to co napisałeś, że dym z bagnetu w silniku PD = OK, a w silniku VP = NOK. Mija się to raczej prawdą i tyle. A chciałem tylko wytłumaczenia tej tezy.

A co do tego co napisałeś o definicjach - wiesz, dla mnie wikipedia jest słabym źródłem wiedzy i ta definicja jest lekko mówiąc średnia. Natomiast zgadza się, że dym to zawiesina w powietrzu drobnych cząstek stałych, które jednak w tym konkretnym przypadku muszą powstać ze spalania niecałkowitego. W tym przypadku może być ON a może być oleum silnikowe :wink4:

koniec OT i PEACE (coś taki drażliwy :)) bo jeszcze czekają nie nowe logi i liczę na twoja pomoc :wink4: za co z góry :hi: