Opublikowano 12 Czerwca 20224 l Hej ! Postanowiłem przywitać się raz jeszcze i przedstawić swój samochód A4 B6 1.8t BFB obecnie 211KM 335Nm 2002r Avant , przed modami / naprawami i po . Silnik - Kompletna regeneracja głowicy , nowy rozrząd, nowe większe wtryski saab 2.3T , Intercooler FMIC+ silikony i alu , sztywny dolot , wkładka KN, świece platyna , malowanie kolektora + pokrywy , nowe wiązki , dostawka filtra oleju FMIC , wyrzucenie SAI i podciśnień, soft . ( Pewnie o paru rzeczach zapomniałem ) Podwozie i zawieszenie - Stabilizatory s4 + poliuretan , komplet ORI wahaczy przód , częściowa konserwacja podwozia , kompletny układ wydechowy od kolektora do końca wydechu , amortyzatory boge + sprężyny s line + talerzyki z b5 na przód. Wnętrze - Obszycie kierownicy , obszycie mieszka lewarka biegów , obszycie ręcznego , dołożenie dodatkowych zegarów + flokowanie boczka , oklejenie dekorów w czarny połysk Karoseria - Dołożenie zderzaka przód i tył s line ( wkrótce wleci cały pakiet ) , przyciemnienie szyb 85% tył i ( wkrótce 50% przód) , zaślepienie tylnej wycieraczki . Hamulce - Swap z 288/255 na 320/288 + malowanie proszkowe zacisków. Felgi - BBS RA517 18" + opony 225/40 AUDIO - Wygłuszenie przednich drzwi + montaż głośników AudioSystem EVO 165 Plany na przyszłość : Dołożenie kompletu s-line , przerobienie car audi , włożenie turbiny k04+ sprzęgło AVX , pozbycie się rdzy , pakiet recaro + czarny środek , kompletna konserwacja podwozia , dołożenie bi-led . Zapraszam również na instagram @black_heban_b6 Poniżej zdjęcia przed / po i trochę ciekawostek i film na YT do dźwięku wydechu. Edytowane 19 Sierpnia 20224 l przez Koziar993
Opublikowano 13 Czerwca 20224 l No no, a mówili że aktywnego wydechu do tego wozu się nie zmieści a tu proszę Ładne wozidło, kolejny temat do obserwowania.
Opublikowano 13 Czerwca 20224 l Sporo modyfikacji, fajnie działasz ale 21 godzin temu, Koziar993 napisał: 211 km 335NM te jednostki kłują w oczy niemiłosiernie.
Opublikowano 14 Czerwca 20224 l Autor 10 godzin temu, afroo. napisał: Sporo modyfikacji, fajnie działasz ale te jednostki kłują w oczy niemiłosiernie. Hej, mógłbyś powiedzieć więcej ? Coś jest źle zrobione ? Będę wdzięczny:)
Opublikowano 14 Czerwca 20224 l Autor 11 godzin temu, Ivanek napisał: No no, a mówili że aktywnego wydechu do tego wozu się nie zmieści a tu proszę Ładne wozidło, kolejny temat do obserwowania. Dziękuję ? w rzeczywistości na zdjęciach wygląda ładniej , wiadomo retusz ?. Ale cały czas walczę żeby na żywo też robił robotę
Opublikowano 14 Czerwca 20224 l 15 godzin temu, Koziar993 napisał: Hej, mógłbyś powiedzieć więcej ? Coś jest źle zrobione ? Będę wdzięczny:) Jednostki w sensie, że konie mechanicznie piszemy z wielkich KM. Edytowane 14 Czerwca 20224 l przez Ivanek
Opublikowano 14 Czerwca 20224 l 3 godziny temu, Koziar993 napisał: Hej, mógłbyś powiedzieć więcej ? Coś jest źle zrobione ? Będę wdzięczny:) Jednostka mocy oraz jednostka momentu siły zgodnie z Międzynarodowym Układem Jednostek Miar (SI) oraz zgodnie z pozaukładowymi jednostkami miary piszemy odpowiednio KM oraz Nm
Opublikowano 14 Czerwca 20224 l Autor Jako, że podglądnąłem inne posty naszych kolegów postanowiłem dodać co , nie co z prac zaraz po kupnie auta . 6 październik 2020r - Wycieki z króćca przy termostacie , dołożenie termostatu bo okazało się , że go tam nie ma , gumowe kolano , poduszka centralna, świece , do tego wymiana oleju i czyszczenie pokrywy zaworów . 15 listopada 2020r - Wymiana DV-ki na nową ORI ASO 29 Grudzień 2020r- Wymiana ezektora ORI ASO 16 stycznia 2021r - Regeneracja głowicy , malowanie proszkowe pokrywy zaworów , malowanie proszkowe kolektora , wymiana rozrządu , filtrów itp 29 czerwca 2021r- Swap hamulców na 320/288 + nowe przewody hamulcowe INNE : Nowa linka maski + dźwignia otwierania ( ASO ) , ustawianie zbieżności, regulacje drzwi , wyjące wspomaganie , nowe kostki cewek zapłonowych , wymiana talerzyków b5 , przerobiony lewarek na short shifter , wymiana wszystkich płynów , przewód odpowietrzający skrz. korbową , odbój amortyzatora , zbiorniczek wyrównawczy, gumy drążka stabilizatora , n75 pierburg , pompy wspomagania , wymiana maglownicy , przeguby napędowe wewnetrzne tył itp. Obecnie do naprawy : Pojawiły się wycieki z tyłu silnika , wyciek z uszczelniacza skrzyni , wyciek czynnika chłodniczego , kierownica nie wraca do swojej pozycji .
Opublikowano 2 Sierpnia 20224 l Autor Lecimy dalej z tematem , właśnie przyszedł do mnie gwint z AP i tuleje tylnego wózka. Na dniach będzie zrzucany cały tył , piaskowanie i malowanie w jakiś ciekawy kolor . Niedługo wrzucę foty z postępów
Opublikowano 11 Września 20224 l Autor Chcąc nie chcąc , zamiast bawić się w robienie blacharki przymusem było ponowne rozebranie silnika . Wypadanie zapłonu na 2 cylindrze - kompresja 7.5. Nie bawiąc się w półśrodki została zrzucona głowica , wyjęta miska olejowa i tłoki do góry. Na chwilę obecną to co udało się zdiagnozować to : brudne ( ale nie zapieczone ) pierścienie olejowe na tłokach i przepuszcza jeden zawór . Smog czysty , zawory czyste - głowica , blok nie pęknięte . Więc czyszczę zamawiam uszczelki , części i składam. Na dniach jeszcze pomiar cylindrów ( niestety nie miałem średnicówki i musiałem zamówić ) . Turbo jako że miało już luzy poszło do Geremiego na Hybryde . Przy okazji zacząłem już montować gwint i zrzucać tylną belke na montaż nowych gum zawiesznia. Jeśli chodzi o wnętrze to jeden z zegarów wyleciał i wleciało AutoGage + demontaż podstawki FMIC ( cały czas wyciekał olej) i wkręcę czujnik w ORI zaślepke.
Opublikowano 11 Września 20224 l W dniu 2.08.2022 o 11:48, Koziar993 napisał: Lecimy dalej z tematem , właśnie przyszedł do mnie gwint z AP i tuleje tylnego wózka. Na dniach będzie zrzucany cały tył , piaskowanie i malowanie w jakiś ciekawy kolor . Niedługo wrzucę foty z postępów Jaki koszt tych tulei i gdzie kupowałeś...
Opublikowano 11 Września 20224 l Na allegro jest cały zestaw do wahaczy za ok 500 zł ale brakuje w nim tych tulei z wózka.
Opublikowano 11 Września 20224 l Autor Właśnie te kupielm, chyba za 600 zł ale już z tulejami wózka , 4 duże nie ?
Opublikowano 28 Września 20223 l Autor To lecimy dalej z tematem. Jako , że na 2 cylindrze brakło kompresji , postanowiłem ściągnąć głowice , miskę , tłoki , pierścienie panewki itp. Do wymiany na nowe poszły pierscienie i tłoki , głowica została raz jeszcze sprawdzona , cylindry zostały zhonowane . Przyczyną braku kompresji okazały się pierścienie , duży nagar. Do tego tylna belka poszła do malowania , wymienione zostały śruby i nowe gumy. Przy okazji wleciał gwint z AP . Obecnie czekam na turbo Hybryde od Geremiego - zalewam olej i płyny i docieram silnik
Opublikowano 1 Października 20223 l Autor Niestety. Nie ma kucizny , sprzęgło również nie da rady a $$ już brak 270 powinno wyjść .
Opublikowano 1 Października 20223 l 12 godzin temu, Koziar993 napisał: Niestety. Nie ma kucizny , sprzęgło również nie da rady a $$ już brak 270 powinno wyjść . 23 godziny temu, dekiel 13 napisał: Roboty w huk , oczekiwać należałoby że 300KM. Fakt że inne oznaczenie silnika i inna turbawa K04-064 miałem, ale u mnie wypluło 310 i 360-380 (musiałbym poszukać wykresu) …potem było hamowane na innym sprzęcie i w innych warunkach ale nadal 3xx