Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana tylnych klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: dokonywałem dziś zmaiany klocków hamulcowych tylnych i przy okazji zrobiłem małe fotostory :decayed: mam nadzieję ze komuś sie przyda :wink4:

A więc zaczynamy :good:

Potrzebne graty :

-nowe klocki

-klucz do kół i lewarek ( kazdy na pewno ma w bagażniku )

-klucz nr 13 może być oczkowy albo płaski

-jakiś preparat odrdzewiająco smarujący

-smar ( może być grafitowy lub jakis inny też powinien być ok )

-śrubokręt płaski (niekoniecznie ale zawsze może się przydać )

-przyrząd do wciskania tłoczków ( niestety nie wiem jak sie to profesjonalnie nazywa :embarrassed: )

dsc04312.jpg

Jak mamy już wszystko przygotowane bierzemy sie do roboty :cool1:

1 podnosimy maskę i odkręcamy korek od płynu hamulcowego. Póżniej odkręcamy koło ( każdy mam nadzieję że wie jak to się robi )

2 odkręcamy sruby mocujące zacisk - płaski klucz nr 13

dsc04317x.jpg

3 wyciągamy zacisk oraz stare klocki

4 odkręcamu trzpienie w celu ich nasmarowania i lepszemu funkcjonowaniu

dsc04320.jpg

5 smarujemy boczne ranty ''prowadnice'' klocków i je montujemy

dsc04321a.jpg

6 teraz bierzemy zacisk w ręke i wciskamy tłoczek podczas wciskania tloczka NIE WOLNO !!!!!!!! doprowadzic do stanu aby stary zuzyty plyn wracal z zacisku poprzez uklad ABS (ESP) do zbiorniczka w tym celu podczas wciskania tloczka nalezy wykonac nastepujace czynnosci:zakladamy urzadzenie do wciskania tloczka na zacisk,wciskamy pedal hamulca noznego I trzymamy, odkrecamy odpowietrznik i wciskamy tloczek,nadmiar plynu usuwamy, zakrecamy odpowietrznik,pompujemy dzwignia hamulca, az tloczek sie ustali sie do tarczy i klockow,uzupelniamy plyn, najlepiej od razu go wymienic

dsc04323.jpg

7 przykręcamy zacisk , zakładamy koło,zakręcamy korek od zbiorniczka płynu

8 wsiadamy do auta i pompujemy pedałem hamulca aż zrobi sie twardy ( z prawą i lewą stroną tak postępujemy )

No i wsio skończone :decayed:

Z drugą stroną postępujemy dokładnie tak samo :good:

Opublikowano

dobry opis, bez tego cudo klucz do tloczka ani rusz. :good:

Opublikowano
  • Autor

dobry opis, bez tego cudo klucz do tloczka ani rusz. :good:

można samemu taki klucz zrobić :naughty: już chyba obmyśliłem plana żeby był jakiś prototyp i w najbliższych dniach mam chęć powalczyć z tym zeby taki klucz do tłoczka leżał w moim własnym garage :wink4:
Opublikowano

Dobry opis. Na pewno się przyda!

Ja również zmieniałem dziś klocki z tylu , a przy okazji malowałem zaciski ;) a jutro przód :)

Opublikowano

fotki przejzyste i dobry opis

co do smarowania prowadnic proponuje użyć do tego specjalnego smaru :good:

Opublikowano
  • Autor

u mnie przód dziś też był robiony :decayed: ale wypadło mi z głowy żeby fotostory zrobić :wallbash: więc został opisany tylko tył.Zaciski również planuję odmalować ale to już jak będzie więcej czasu wolnego :wink4:

Opublikowano

Bardzo fajnie opisałeś.Ja ostatnio także wymieniałem klocki na tyle. Moje zaciski są z aluminium i tłoczki nie wciskałem tylko, wkręcałem. One się wkręcają dość lekko. Do wkręcania użyłem kluczyka od szlifierki kątowej kupionej w markecie, pasuje jak ulał.

5bbb2d7e3431a64bm.jpg

Pozdrawiam :):)

Opublikowano

Smaruje się ale nie tam.

Prowadnice to się smaruje, ale te, na których przesuwa się zacisk.

Czyli trzeba wyciągnąć prowadnice razem z gumami w kształcie harmonijki i użyć tam smaru przeznaczonego do zastosowania w układach hamulcowych.

Czyli np. Malwa (niebieski 5 ml), brembo, czy jakiś inny.

Jeśli tego nie zrobicie, to w efekcie prowadnice powoli zmniejszają zakres przesuwania się.

A skutkiem jest szybsze zużywanie się klocka po jednej stronie tarczy. Nie zużywają się klocki wtedy równomiernie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

panowie strasznie huczy mi tylne kolo, po wstępnych oględzinach zauważyłem ze są tam kolo tarczy opiłki żelaza ale klocek z zewnątrz jest grubości ok 1cm, możliwe jest to ze z drugiej strony starł się do zera? :kwasny:

Opublikowano

ja zrobiłem sobie taki klucz;) wystarczy mocny płaskownik z dziura (ja zastosowałem młotek), długa sruba i nakretka;) działa to tak, ze wkrecamy srube, a ona nam pcha tłoczek :good:

Opublikowano

panowie już po problemie, klocek był zdarty do zera, wymieniłem i wszystko jest idealnie jak ma być chociaż z tłoczkiem trochę się namęczyłem ale dzięki pomysłowi kolegów z kluczem od szlifierki poszło w miarę sprawnie :naughty:[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 17:03_________________________________________________mam jeszcze jedno pytanie odnoscie calej tej roboty gdyz jak odkrecilem te dwie sruby od zacisku byly one na klucz "13" to ta jedna gumowa harmonijka dala sie zlozyc i rozciagnac a ta druga znajdujaca sie wyzej byla nieruchoma, teraz pytanie-tak ma byc czy cos sie z nia stalo?

Opublikowano

to są właśnie prowadnice i należy je wyciągnąć wyczyścić i przesmarować, rozbieraj szybko to koło bo zaraz będziesz miał klocki do wymiany razem z tarczą

Opublikowano

a czy klocek wystarczy wkrecac czy trzeba tez wciskac. probowalem tym kluczem do szlifierki. kreci sie ale w miejscu :mysli:

Opublikowano
  • Autor

mam jeszcze jedno pytanie odnoscie calej tej roboty gdyz jak odkrecilem te dwie sruby od zacisku byly one na klucz "13" to ta jedna gumowa harmonijka dala sie zlozyc i rozciagnac a ta druga znajdujaca sie wyzej byla nieruchoma, teraz pytanie-tak ma byc czy cos sie z nia stalo?

pewnie spartniała trzeba by wymienić te gumki :good: ja u siebie też muszę to zrobić :wink4: taki komplecik naprawczy na jedną oś kosztuje chyba ok 20 zeta :mysli: i znajdują sie tam wszystkie te zabezpieczające gumki - osłony
Opublikowano

buba klocek trzeba wkręcać i jednocześnie wciskać :hi:

Opublikowano

po co wam te klucze do odpychania tłoczkow wystarczy przed zdjeciem z tarczy odsunac tloczek srubokretem i po sprawie

Opublikowano

tak tez można :good:

Opublikowano
  • Autor

po co wam te klucze do odpychania tłoczkow wystarczy przed zdjeciem z tarczy odsunac tloczek srubokretem i po sprawie

dobry sposób :good: na pewno sie przyda :wink4: chodz mi juz pewnie nie prędko :cool1:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
buba klocek trzeba wkręcać i jednocześnie wciskać

pewnie spadł z gwintu i bardzo ważne, ale to bardzo żeby prowadnice przesmarować co by płynnie chodziły :hi:

Opublikowano

Nie jest tak łatwo wcisnąć go śrubokrętem. Ja tak miałem u siebie i strasznie były zapieczone i nie obyło się bez klucza do wciskania cylinderków...