Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Znaczne zużycie oleju w fabrycznie nowym Audi A4 B9 40 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Koalakm napisał(a):

no tak rozumiem, tyle ze to nie wina modelu a silnika - w obu jest ten sam...

No nie jest ten sam. W A4 był diesel 190 KM z oznaczeniem DETA a w Q5 jest diesel 204 KM z oznaczenie DTPA

Opublikowano
20 godzin temu, Koalakm napisał(a):

no tak rozumiem, tyle ze to nie wina modelu a silnika - w obu jest ten sam...

a4 b9 przedlift ma inne silniki 2.0 tdi niż polift, to samo Q5 przedift ma inne niż polift

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, RALF76 napisał(a):

a4 b9 przedlift ma inne silniki 2.0 tdi niż polift, to samo Q5 przedift ma inne niż polift

Zgadza się w przedliftach masz silniki generacji VW EA288 a w poliftach masz już silniki generacji VW EA288evo, VW EA897evo2 oraz VW EA897evo3, z czego EA288evo to 2.0 TDI, a EA897evo2,3 to 3.0 TDI.

Edytowane przez Muskel1
  • Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 15:41, Sebss napisał(a):

No nie jest ten sam. W A4 był diesel 190 KM z oznaczeniem DETA a w Q5 jest diesel 204 KM z oznaczenie DTPA

a tak zle spojrzałem - nie na Twoj profil (myslalem ze masz Q5 z 2018 roku) - wtedy silniki w A4 B9 (2018) i Q5 (2018) byly te same (chyba :) )

Opublikowano

Na grupie A6 Gościu napisał ,,w książce serwisowej u mnie pisze 0w20 508/509 lub przy interwale do 15tys 5w30 504/507" Pytanie czy zmiana na 5W30 coś pomoże, czy tędy powinna iść droga ? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, duzy616 napisał(a):

Na grupie A6 Gościu napisał ,,w książce serwisowej u mnie pisze 0w20 508/509 lub przy interwale do 15tys 5w30 504/507" Pytanie czy zmiana na 5W30 coś pomoże, czy tędy powinna iść droga ? 

masz benzynę a piszemy o dieslach, nie mieszajmy wątków  - jeśli w benz bierze olej załóż nowy wątek

Edytowane przez RALF76
Opublikowano
58 minut temu, RALF76 napisał(a):

masz benzynę a piszemy o dieslach, nie mieszajmy wątków  - jeśli w benz bierze olej załóż nowy wątek

Ja nie mam problemu.

Chciałem się podzielić informacją zaczerpniętą z innego źródła. Oczywiście dotyczącej 2.0 TDI 204KM

Opublikowano
6 minut temu, duzy616 napisał(a):

Chciałem się podzielić informacją zaczerpniętą z innego źródła. Oczywiście dotyczącej 2.0 TDI 204KM

co tam napisał z A6? że zmiana oleju pomogła??

Opublikowano

Zadałem mu to pytanie i cisza.

Bardziej mnie zaskoczył tym wpisem z książki  serwisowej. 

Opublikowano
19 minut temu, RALF76 napisał(a):

co tam napisał z A6? że zmiana oleju pomogła??

nie wiem czy cos w tym jest ale ja mam wrazenie ze sa sytuacje ze auto na 0W bierze olej a po zmianie na 5W juz jest znaczna poprawa - nie wiem niech sie wypowiedza osoby znajace sie bardziej.

W kazdym razie ja mialem 2.0 TDI (2016) - lalem 5W - zero brania oleju

Teraz mam 2 auta z silnikami 2.0 TFSI (2018, przebiegi 120 tys i 160 tys) - takze leje 5W - nie biora oleju.