Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koszty utrzymania i spalanie A4 B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post, mam pytanie ponieważ nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi, jak to wygląda pod względem utrzymania i spalania w 1.8t audi a4 b7, ponieważ zastanawiam się nad 1.8t zrobionym na 300/350 koni, tylko nie wiem jak to będzie ze spalaniem, czy wzrośnie drastycznie albo o ile mniej więcej? No i też pytanie do osób które mają projekty już zrobione jak bardzo albo czy w ogóle zmienił się koszt utrzymania miesięczny/roczny. 

Opublikowano

Pytasz o spalanie i koszty utrzymania tak zmodzonego 1.8T?
Pytanie gryzie się z zamiarem kupna.
Licz się z wysokimi kosztam napraw. Koszty spalania są tu najmniejszym problemem. Jak Ci coś zdechnie w tym silniku będziesz szukał części zamiennych i kogoś, kto ma łeb na karku i wie jak naprawić taka jednostkę.

Opublikowano

Jaka jest opłacalność budowy 300/350 wraz zakupem samochodu? Obstawiam bardzo............. W tych pieniądzach znajdzie się coś bardziej rozsądnego.

Opublikowano

Witam

U mnie 240KM 360 Nm spalanie na poziomie 11 benzyny /gaz 13.

Zrobione na wirusie około 60tyś koszty srogie tak jak ktoś napisał wyżej ,wyciek się pojawi to tu to tam ;)i zaczyna się zabawa ....bo okaże sie że poprzedni zlał pewne sprawy i rozbierzesz duzą cześć auta aby doprowadzić go do normalności a gdzie podnoszenie mocy itp

Moja rada nie pchaj sie w koszta chyba ze masz nadmiar gotówki mój robiony 3 lata temu koszt rzędu 7000 tyś (strach pomyśleć ile teraz ?)

Po drodze sprzęgło rozrząd ,obecnie do zrobienia wyciek pkrywa zaworów , zawieszenie kpl przód /tył kosz same wahacze 2600 na allegro dolicz robotę ....

Moje zdanie :

Chce się auto typu premium (19letnie) koszty napraw też są potem premium .....

Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, Tamioła napisał(a):

tylko nie wiem jak to będzie ze spalaniem, czy wzrośnie drastycznie albo o ile mniej więcej?

Przy normalnym użytkowaniu nic się nie zmieni, przy pałowaniu sobie wypije. U mnie rekord 16l gazu ale to jak stroiłem instalacje i było pałowane przez większość czasu. 13 lpg nie przekraczam, a nie oszczędzam i mam strasznie krótką skrzynię co nie pomaga w trasach. Średnie długoterminowe z fis to 9,4l.

1 godzinę temu, Tamioła napisał(a):

No i też pytanie do osób które mają projekty już zrobione jak bardzo albo czy w ogóle zmienił się koszt utrzymania miesięczny/roczny. 

Nic się nie zmieniło. Jak auto jest na bieżąco serwisowane i nie dojechane do końca to sama eksploatacja. Może hamulce się szybciej zużywają  i żywotność hybryd ograniczona. U mnie ponad 50 tys. km zrobiła i będę myśleć o wymianie, bo ma sporawy luz wzdłużny jak ostatnio sprawdzałem. Po modach na ~250KM przejechane prawie 60tys.

Opublikowano
55 minut temu, azahiel82pl napisał(a):

Witam

U mnie 240KM 360 Nm spalanie na poziomie 11 benzyny /gaz 13.

Zrobione na wirusie około 60tyś koszty srogie tak jak ktoś napisał wyżej ,wyciek się pojawi to tu to tam ;)i zaczyna się zabawa ....bo okaże sie że poprzedni zlał pewne sprawy i rozbierzesz duzą cześć auta aby doprowadzić go do normalności a gdzie podnoszenie mocy itp

Moja rada nie pchaj sie w koszta chyba ze masz nadmiar gotówki mój robiony 3 lata temu koszt rzędu 7000 tyś (strach pomyśleć ile teraz ?)

Po drodze sprzęgło rozrząd ,obecnie do zrobienia wyciek pkrywa zaworów , zawieszenie kpl przód /tył kosz same wahacze 2600 na allegro dolicz robotę ....

Moje zdanie :

Pozdrawiam

+1.

Użytkując 1,8 T od 4 lat zauważyłem, że większość kosztów jest około silnikowych, czyli jak wspomniał @azahiel82pl np. zawieszenie, blacharka, ale również standardowe czynności osprzętu - rozrząd przód/tył. 

Przy poszukiwaniu skupiłbym się na wyborze egzemplarza, który ma solidne podstawy - blacharka, zawieszenie etc. niż szukaniu na pomodowanym silniku. 

Spalanie będzie zależne od Twojego stylu jazdy, ale też kół - masa felg i rozmiar opon.

Edytowane przez george

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 20:33, azahiel82pl napisał(a):

Moje zdanie :

oj tam. premium...jakież to teraz audi a4 premium, po wsiach to w co drugiej chałupie stoi te premium

Opublikowano

Bo taki bogaty kraj mamy :kox: