Jump to content
IGNORED

Skrzynia S-tronic w Audi A4 B9 wrzuca na N w czasie jazdy

Recommended Posts

Posted

Witam moja skrzynia stronic w sumie od kad kupiłem sama wrzuca na N podczas jazdy, w trybie S już tego nie robi . Myślałem że to normalne i tak ma być ale ostatnio znajomy mi powiedział że też ma stronic i u niego to nie występuje. Czy to normalne?  Dodam iż nie za każdym razem po opuszczeniu gazu wrzuca na N

Posted

Nie jest to normalne.

Posted

błędy ?

Posted

A jak dodasz gazu co się dzieje ?

Czasem tu nie chodzi o wrzucaniu na luz po puszczeniu gazu na D, jeśli tak to jest to normalne i można to wyłączyć. 

Posted

Jak dodam gazu to jedzie normalnie, nie wiem od czego to zależy ale tak 50/50 wrzuca na luz po odpuszczeniu gazu

Posted (edited)

Pokazuje się wtedy na wyświetlaczu N? Musisz wtedy ponownie wrzucić na D czy po dodaniu gazu sam przerzuca na D?

Edited by Muskel1
Posted (edited)
13 godzin temu, ArekMarek napisał(a):

Witam moja skrzynia stronic w sumie od kad kupiłem sama wrzuca na N podczas jazdy, w trybie S już tego nie robi . Myślałem że to normalne i tak ma być ale ostatnio znajomy mi powiedział że też ma stronic i u niego to nie występuje. Czy to normalne?  Dodam iż nie za każdym razem po opuszczeniu gazu wrzuca na N

Jaki masz kod silnika? Ile masz koni?

Edited by Muskel1
Posted
53 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Pokazuje się wtedy na wyświetlaczu N? Musisz wtedy ponownie wrzucić na D czy po dodaniu gazu sam przerzuca na D?

Tak pokazuje się N i po ponownym dodaniu gazu sam przerzuca na D

Posted

Posted
28 minut temu, Muskel1 napisał(a):

CSABA 218 KM 2017 rok

Posted
1 minutę temu, ArekMarek napisał(a):

CSABA 218 KM 2017 rok

Nie ma takiego kodu silnika. 218 KM to CSWB z s-tronic.

Posted
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma takiego kodu silnika. 218 KM to CSWB z s-tronic.

Przepraszam za pomyłkę miało być CSWB nie spojrzałem co mi automatycznie napisało

Posted

Tak ma być takzwanybtryb zeglowania lub eko.

Posted

jak jest  żeglowanie to pojawia się D bez numeru biegu i obroty spadają na wolne, po dodaniu gazu pojawia się w zależności od prędkości numer D4 czy D5itd...  raczej N to dziwny komunikat chyba że w 3.0 tak jest

Posted
2 godziny temu, RALF76 napisał(a):

to dziwny komunikat chyba że w 3.0 tak jest

Tak nie jest, przy żeglowaniu pojawia się też D bez cyfry biegu.

Posted

Z resztą w CSWB jest ten sam s-tronic co w 2.0 TDI. 

Niech kolega wyłączy w MMI tryb żeglowania i sprawdzi jak się skrzynia zachowuje.

Posted

W dniu 26.08.2023 o 08:55, ArekMarek napisał(a):

uściślij - wrzuca na luz czy wrzuca na N. stronic w trybie drive ma tryb żeglowania i po odpuszczeniu gazu wysprzęgla skrzynię, na ekranie jest D bez liczby.

wyłącza się to tutaj:

image.png.1b1d4362cd776fc63906759e0154705a.png

Posted
9 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Tak nie jest, przy żeglowaniu pojawia się też D bez cyfry biegu.

to coś dziwnego się pojawia u kolegi ArekMarek jeśli faktycznie wskakuje N, u mnie też literka D bez cyfry biegu,

osobiście lubię to żeglowanie :)

Posted

jeśli faktycznie wrzuca na N (pokazuje N na liczniku i lewarku) to jest faktycznie jakiś duży problem ze sterowaniem.  Chociaż wydaje się to niemożliwe żeby sam później z N wrzucił na D (raczej procedura by nie przeszła bez wciśnięcia hamulca i przycisku na lewarku). 

to że w 50% przypadków włącza się żeglowanie to normalne - są warunki które muszą być spełnione żeby się załączyło. w praktyce jest to jazda po równym i powolne odpuszczenie gazu. z ciekawych rzeczy - żeglowanie można włączyć samemu prawą manetką jak się nie załączy, dotknięcie hamulca wyłącza żeglowanie.

ja u siebie z tego zrezygnowałem bo zawsze mnie denerwowało jak dojeżdżałem do świateł i auto zamiast hamować silnikiem się toczyło.

• Like 1
Posted (edited)

Uaktualniam temat.
W moim S-Tronicu, czasem skrzynia wchodzi w tryb żeglowania podczas ruszania z miejsca ( wysprzęgla, nie wchodząc w tryb Neutralny). Sytuacja ta występuje, kiedy samochód nie jest używany przez kilka dni, choć nie zawsze.

Co może być powodem ?

Edited by marcys001