ArekMarek Posted August 26, 2023 Posted August 26, 2023 Witam moja skrzynia stronic w sumie od kad kupiłem sama wrzuca na N podczas jazdy, w trybie S już tego nie robi . Myślałem że to normalne i tak ma być ale ostatnio znajomy mi powiedział że też ma stronic i u niego to nie występuje. Czy to normalne? Dodam iż nie za każdym razem po opuszczeniu gazu wrzuca na N
patryciusz Posted August 26, 2023 Posted August 26, 2023 A jak dodasz gazu co się dzieje ? Czasem tu nie chodzi o wrzucaniu na luz po puszczeniu gazu na D, jeśli tak to jest to normalne i można to wyłączyć.
ArekMarek Posted August 26, 2023 Author Posted August 26, 2023 Jak dodam gazu to jedzie normalnie, nie wiem od czego to zależy ale tak 50/50 wrzuca na luz po odpuszczeniu gazu
Muskel1 Posted August 26, 2023 Posted August 26, 2023 (edited) Pokazuje się wtedy na wyświetlaczu N? Musisz wtedy ponownie wrzucić na D czy po dodaniu gazu sam przerzuca na D? Edited August 26, 2023 by Muskel1
Muskel1 Posted August 26, 2023 Posted August 26, 2023 (edited) 13 godzin temu, ArekMarek napisał(a): Witam moja skrzynia stronic w sumie od kad kupiłem sama wrzuca na N podczas jazdy, w trybie S już tego nie robi . Myślałem że to normalne i tak ma być ale ostatnio znajomy mi powiedział że też ma stronic i u niego to nie występuje. Czy to normalne? Dodam iż nie za każdym razem po opuszczeniu gazu wrzuca na N Jaki masz kod silnika? Ile masz koni? Edited August 26, 2023 by Muskel1
ArekMarek Posted August 26, 2023 Author Posted August 26, 2023 53 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Pokazuje się wtedy na wyświetlaczu N? Musisz wtedy ponownie wrzucić na D czy po dodaniu gazu sam przerzuca na D? Tak pokazuje się N i po ponownym dodaniu gazu sam przerzuca na D
ArekMarek Posted August 26, 2023 Author Posted August 26, 2023 28 minut temu, Muskel1 napisał(a): Jaki masz kod silnika? Ile masz koni? CSABA 218 KM 2017 rok
Muskel1 Posted August 26, 2023 Posted August 26, 2023 1 minutę temu, ArekMarek napisał(a): CSABA 218 KM 2017 rok Nie ma takiego kodu silnika. 218 KM to CSWB z s-tronic.
ArekMarek Posted August 26, 2023 Author Posted August 26, 2023 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Nie ma takiego kodu silnika. 218 KM to CSWB z s-tronic. Przepraszam za pomyłkę miało być CSWB nie spojrzałem co mi automatycznie napisało
RALF76 Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 jak jest żeglowanie to pojawia się D bez numeru biegu i obroty spadają na wolne, po dodaniu gazu pojawia się w zależności od prędkości numer D4 czy D5itd... raczej N to dziwny komunikat chyba że w 3.0 tak jest
Muskel1 Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 2 godziny temu, RALF76 napisał(a): to dziwny komunikat chyba że w 3.0 tak jest Tak nie jest, przy żeglowaniu pojawia się też D bez cyfry biegu.
Muskel1 Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 Z resztą w CSWB jest ten sam s-tronic co w 2.0 TDI. Niech kolega wyłączy w MMI tryb żeglowania i sprawdzi jak się skrzynia zachowuje.
wuPiotrek Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 W dniu 26.08.2023 o 08:55, ArekMarek napisał(a): Witam moja skrzynia stronic w sumie od kad kupiłem sama wrzuca na N podczas jazdy, w trybie S już tego nie robi . Myślałem że to normalne i tak ma być ale ostatnio znajomy mi powiedział że też ma stronic i u niego to nie występuje. Czy to normalne? Dodam iż nie za każdym razem po opuszczeniu gazu wrzuca na N uściślij - wrzuca na luz czy wrzuca na N. stronic w trybie drive ma tryb żeglowania i po odpuszczeniu gazu wysprzęgla skrzynię, na ekranie jest D bez liczby. wyłącza się to tutaj:
RALF76 Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 9 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Tak nie jest, przy żeglowaniu pojawia się też D bez cyfry biegu. to coś dziwnego się pojawia u kolegi ArekMarek jeśli faktycznie wskakuje N, u mnie też literka D bez cyfry biegu, osobiście lubię to żeglowanie
wuPiotrek Posted August 27, 2023 Posted August 27, 2023 jeśli faktycznie wrzuca na N (pokazuje N na liczniku i lewarku) to jest faktycznie jakiś duży problem ze sterowaniem. Chociaż wydaje się to niemożliwe żeby sam później z N wrzucił na D (raczej procedura by nie przeszła bez wciśnięcia hamulca i przycisku na lewarku). to że w 50% przypadków włącza się żeglowanie to normalne - są warunki które muszą być spełnione żeby się załączyło. w praktyce jest to jazda po równym i powolne odpuszczenie gazu. z ciekawych rzeczy - żeglowanie można włączyć samemu prawą manetką jak się nie załączy, dotknięcie hamulca wyłącza żeglowanie. ja u siebie z tego zrezygnowałem bo zawsze mnie denerwowało jak dojeżdżałem do świateł i auto zamiast hamować silnikiem się toczyło. 1
marcys001 Posted October 7 Posted October 7 (edited) Uaktualniam temat. W moim S-Tronicu, czasem skrzynia wchodzi w tryb żeglowania podczas ruszania z miejsca ( wysprzęgla, nie wchodząc w tryb Neutralny). Sytuacja ta występuje, kiedy samochód nie jest używany przez kilka dni, choć nie zawsze. Co może być powodem ? Edited October 9 by marcys001
Recommended Posts