Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spalona skrzynka bezpieczników w Seacie Ibiza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, około 3mies temu kupiłem samochód.

taki dodatkowy na dojazd do pracy.

ibiza 3 1.4 tdi.

dopiero wczoraj zorientowałem się że wgl nie działają wentylatory silnika, nie wiem jak on się jeszcze nie zajechał od temp. 
gdy to zauważyłem chciałem zacząć od bezpiecznika i później przejść na sprawdzenie biegów wentylatora, sterownika itp. Gdy otworzyłem osłonę bezpieczników znalazłem to co na zdjęciach, tam gdzie bezpiecznik od wentylatora to spalone a od drugiej strony brak kabli, znalazłem tylko jeden w wiązce rozcięty brązowy. Dodatkowo gdy ruszam zaznaczonym bezpiecznikiem coś wariuje, czasami mrugną światła wycieraczka się włączy, przestaje się otwierać szybka pasażer. I po czasie zaczyna działając jak znów się porusza. Czy da się zrobić coś bez wymiany całej wiązki żeby wentylator zaczął działać ? Sprzedawca ukrył tą wadę a o innych już nie wspomnę.

IMG_0301.jpeg

IMG_0300.jpeg

IMG_0298.jpeg

Opublikowano

Jezu stary, nie złośliwie ale to sajgon. Nie drutuj tylko kup wiązkę po numerach i oddaj to fachowcowi. Ryzykujesz pożarem.

Opublikowano

Wiązkę wymienię sam. Ale auto potrzebuje na już jako jeżdżące, myślę że na pewno da się zrobić prowizorkę do weekendu jakoś z kablem guzikiem czy coś :D  nie chcial bym narobić większej popalimy więc fajnie jak by ktoś coś podpowiedział, Zdaje sobie sprawę że wygląda to źle lecz to nie ja a poprzedzeni właściciel, trochę oszust bo dużo więcej wad było ukryte ale już tyle wsadziłem $ w części mechaniczne że szkoda oddawać sprzedawcy

Opublikowano

Myślę że ze zdjęć Ci nikt nie wywróży. Popaliło się tam srogo, nie ruszał bym go do dnia ogarnięcia tego. Wymiana wiązki to jedno, a zlokalizowanie przyczyny tego sajgonu to drugie.

Opublikowano

Jak już widzę główną wiązkę, w której jest coś na taśmie zaizolowane to mnie skręca. Jakie błędy widzi VCDS? Od tego zacznij i po kolei ogarniaj dane moduły.

Opublikowano

Na Internecie widziałem jak wiele osób wpina się w kable od włącznika w chłodnicy i robi przełącznik w kabinie, nie spłonie furka?

Opublikowano

Ale my nie wiemy co tam się stało że doszło do takich dewastacji. Każda ingerencja teraz może doprowadzić do pożaru, uszczerbku na zdrowiu lub nawet śmierci. Jedyne rozwiązanie to weryfikacja, lokalizacja źródła i przyczyny, naprawa. Drucenie - nie.

Odpowiadając na twoje pytanie, dokładamy cegiełkę do ewentualnej krzywdy twojej lub osób trzecich. Auto nie nadaje się do poruszania drogą publiczną w tym stanie.

Opublikowano
10 minut temu, Alduric napisał(a):

Ale my nie wiemy co tam się stało że doszło do takich dewastacji. Każda ingerencja teraz może doprowadzić do pożaru, uszczerbku na zdrowiu lub nawet śmierci. Jedyne rozwiązanie to weryfikacja, lokalizacja źródła i przyczyny, naprawa. Drucenie - nie.

Odpowiadając na twoje pytanie, dokładamy cegiełkę do ewentualnej krzywdy twojej lub osób trzecich. Auto nie nadaje się do poruszania drogą publiczną w tym stanie.

Auto w tym stanie porusza się codziennie jako dodatkowe oszczędniejsze i nic się nie działo, nie dzieje ale silnik się na pewno gotuje bez wentylatora, gdybym tego nie zauważył to bym tak jeździł do zatarcia a teraz z świadomością przegrzania sumienie nie pozwala wsiadać i jechać. Czy znajdzie się ktoś kto konkretnie podpowie jak zrobić na przełącznik z czujnika w chłodnicy? Przepraszam ale odpowiedzi że to nie bezpieczne nie pomagają. Nie jeżdżą tym autem dzieci a jest to zwykły wół roboczy na dojazd do pracy, wiązki z dnia na dzień nie wyczaruje, na Internecie nie mogę znaleść a jak znajdę to pierw trzeba wyciągać z auta i dopiero dostępne na sprzedaż będą 

Opublikowano

:facepalm:

Opublikowano

Po rozkopaniu wiązki znalazłem kilka kabli, czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć do których przyłożyć bezpiecznik w celu sprawdzenia czy się odpali wentylator ?

IMG_0319.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Podaj łaskawie więcej szczegółów na temat silnika - oznaczenie. Podaj rocznik modelowy auta.

Bezpieczniki wentylatorów w tym aucie znajdują się najprawdopodobniej w skrzynce bezpieczników na akumulatorze.

Od  listopada 2001 do listopada 2005.

skrzynkabnaakuibiza1_4TDI.png.a1ceb229a9ba58d0face0d30b929247c.png

NIE.         Nazwa na schemacie obwodu    Wartość nominalna         Funkcja/składnik    Zacisk
1    -    Bezpiecznik S162 1 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    175 A    -    Alternator/rozrusznik    30
2    -    Bezpiecznik S163 2 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    110A    -    przestrzeń wewnętrzna    30
3    -    Bezpiecznik S164 3 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    50A    -    Pompa wspomagania układu kierowniczego    30
4    -    Bezpiecznik S176 4 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    40A    -    Świece żarowe (diesel)    30
5    -    Bezpiecznik S177 5 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    40A    -    Wentylator płynu chłodzącego    30
6    -    Bezpiecznik S178 6 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora

7    -    Bezpiecznik S179 7 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    25 A    -    SEKCJA    30
8    -    Bezpiecznik S180 8 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    30A    -    Wentylator płynu chłodzącego    30
9    -    Bezpiecznik S267 9 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    -
10 A    -    nieużywany (ważny do kwietnia 2004)
ABS (obowiązuje od maja 2004)    30
10    -    Bezpiecznik S268 10 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    5 A    -    Jednostka sterująca pokładową instalacją elektryczną    30
11    -    Bezpiecznik S269 11 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    5 A    -    Jednostka sterująca wentylatora płynu chłodzącego    30
12    -    Bezpiecznik S270 12 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    -    -    nie udokumentowane    30
13    -    Bezpiecznik S271 13 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    5 A    -    Jednostka sterująca automatycznej skrzyni biegów    30
14    -    Bezpiecznik S272 14 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    -    -    nie udokumentowane    30
15    -    Bezpiecznik S273 15 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    -    -    nie udokumentowane    30
16    -    Bezpiecznik S274 16 (30) w uchwycie bezpiecznika akumulatora    -    -    nie udokumentowane    30

:facepalm:

Edytowane przez Tomnik
Opublikowano

Temat ogarnięty. Do zamknięcia ale dziękuję za próby pomocy