Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Poddaje się. W A4 B7 gdzie jest plus po stacyjce?Do skrzynki bezpieczników dochodzi gruby czarny przewód na listwę do kilku bezpieczników z plusem po stacyjce. OKale nie na wszystkie sloty.A ja chcę dołożyć kilka slotów w ori skrzynce z plusem po stacyjce.Gdzie jest źródło tego czarnego przewodu?
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Proszę :Akumulator, rozrusznik, bezpiecznikiA - bateriaB - rozrusznikC - Generator trójfazowyC1 - Regulator napięciaD - Wyłącznik zapłonuS5 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS7 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS9 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS14 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS88 - Bezpieczeństwo pasówS243 - Bezpiecznik w uchwycie bezpiecznikaT1d - Złącze pojedyncze, czarne, komora silnika lewaT2 - Złącze dwudrożne czarne, komora silnika prawaT17j - Złącze 17-pinowe, brązowe, stacja sprzęgająca E-Box, skrzynka wodna 11 - Punkt uziemienia w skrzynce akumulatora 500 - Połączenie śrubowe 1 (30) na płytce przekaźnikowej 501 - Połączenie śrubowe 2 (30) na płytce przekaźnikowej A2 - Połączenie dodatnie (15) w wiązce przewodów rozdzielnicy A32 - Połączenie dodatnie (30) w wiązce przewodów rozdzielnicy A52 - Połączenie dodatnie 2 (30) w wiązce przewodów rozdzielnicy A57 - Połączenie dodatnie 3 (30) w wiązce przewodów rozdzielnicy* - Tylko dla pojazdów z manualną skrzynią biegów** - ? prawidłowy schemat okablowania automatycznej skrzyni biegów*** - Ważne od roku modelowego 2006
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Autor No czarny, czarny i na szynę w skrzynce podaje +12 po zapłonie.No mam tam podłączyć no modół DRL. Tak chciałem. Ale nie tylko. Potrzebuje podłączyć też ledźwia i jeszcze chyba 2 rzeczy bo są na bajpasach. A to mi się nie widzi.Chcę sobie zrobić kilka nowych slotów z bezpiecznikami z prądem stałym i po zapłonie o ile z prądem stałym jest banalna sprawa o tyle po zapłonie nie wiem gdzie złapać źródło.
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze 7 minut temu, Langista napisał(a):Czarny? Od kiedy czarny to plus? Co chcesz pod ten plus podłączyć? ...plus po stacyjce +12V.Od bardzo dawna w instalacjach elektr grupy VAG, Radek...
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Chyba już zbyt dawno nie patrzyłem na instalację, ostatni raz jak sprawdzałem, to wszystko szło czerwonymi kablami przy podstopnicy, czarne i brązowe na masę były zarezerwowane 😅
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Autor 24 minuty temu, Tomnik napisał(a):Proszę :Akumulator, rozrusznik, bezpiecznikiA - bateriaB - rozrusznikC - Generator trójfazowyC1 - Regulator napięciaD - Wyłącznik zapłonuS5 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS7 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS9 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS14 - Bezpieczniki w uchwycie bezpieczników, płytka przekaźnikaS88 - Bezpieczeństwo pasówS243 - Bezpiecznik w uchwycie bezpiecznikaT1d - Złącze pojedyncze, czarne, komora silnika lewaT2 - Złącze dwudrożne czarne, komora silnika prawaT17j - Złącze 17-pinowe, brązowe, stacja sprzęgająca E-Box, skrzynka wodna11 - Punkt uziemienia w skrzynce akumulatora500 - Połączenie śrubowe 1 (30) na płytce przekaźnikowej501 - Połączenie śrubowe 2 (30) na płytce przekaźnikowejA2 - Połączenie dodatnie (15) w wiązce przewodów rozdzielnicyA32 - Połączenie dodatnie (30) w wiązce przewodów rozdzielnicyA52 - Połączenie dodatnie 2 (30) w wiązce przewodów rozdzielnicyA57 - Połączenie dodatnie 3 (30) w wiązce przewodów rozdzielnicy* - Tylko dla pojazdów z manualną skrzynią biegów** - ? prawidłowy schemat okablowania automatycznej skrzyni biegów*** - Ważne od roku modelowego 2006adBoże ja się aż tak na tym nie znam. Można łopatą? Gdzie we wnętrzu to znajdę?
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Rozwiązanie Już sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym Twoim zapytaniu :Godzinę temu, bombelm7 napisał(a):Poddaje się. W A4 B7 gdzie jest plus po stacyjce?Do skrzynki bezpieczników dochodzi gruby czarny przewód na listwę do kilku bezpieczników z plusem po stacyjce. OKale nie na wszystkie sloty.Przewód czarny dochodzący do skrzynki bezp./bezpieczników (na podanym schemacie to S5, S7, S243 do ich strony pierwotnej (do której jest doprowadzone napięcie zasilające) jest tym, którego szukasz.Od tego punktu wykonujesz mostek/połączenie do nowej listwy/strony pierwotnej pojedynczej czy multi, dokładanego slotu z nowym/nowymi dokładanym bezpiecznikiem.! Pamiętaj, że jeśli przewód ten (przewód czarny dochodzący do skrzynki bezp./bezpieczników) jest o przekroju 0,5 mm² używany głównie do obwodów niskoprądowych, tomaksymalny prąd ciągły około 5 A – 7 A (dla 0,5mm2), 5A(dla 0,35mm2) dla instalacji 12 V, przy zachowaniu bezpiecznego marginesu. Jeśli jest tam 4mm2, to maksymalny prąd ciągły: ok. 25 A – 32 A Edytowane 16 Czerwca16 Cze przez Tomnik
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Autor Aha. Czyli przecinam przewód przy skrzynce i robię mostek od niego na nowe sloty. Ale faktycznie ta szyna z tym kablem zasila 5-10A. A ja mam DRL na bajpasie po stacyjce w 30A 🙈 hmm... Czyli będę musiał złapać się mostkiem chyba z bezpiecznika 30A -przewód doprowadzający napięcie do skrzynki bezpieczników i rozdzielić już na nowe sloty. Będzie bezpieczniej. Wtedy z takiego przewodu jak wezmę prąd na nowy slot mogę wstawić już bezpiecznik no 15A.
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze 3 minuty temu, bombelm7 napisał(a): Wtedy z takiego przewodu jak wezmę prąd na nowy slot mogę wstawić już bezpiecznik no 15A.Bezpiecznik obwodu dobierasz sumując natężenie prądu urządzeń, mogących pracować w jednej chwili w obwodzie strzeżonym przez tenże. wynik mnożysz przez powiedzmy 1,25. Wynik jest wartością w A bezpiecznika, który powinieneś zastosować.
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Autor Nierozumiem. Szukam po prostu miejsca skąd wziąć prąd po stacyjce tak żeby to zrobić w slocie bezpiecznika w oryginalnej skrzynce po zapłonie. I ja nie rozumiem takich schematów. Myślałem że to jak z normalnym plusem. Kabel do gniazda bezpiecznika i na zasilanie urządzenia i po sprawie ale po zapłonie to chyba nie ogarnę sobie sam. Edytowane 16 Czerwca16 Cze przez bombelm7
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze A czemu nie bierzesz tego z MCE? moduł zasilania świateł powinien sobie poradzić, żebyś miał drl po włączeniu świateł postojowych lub mijania.
Opublikowano 16 Czerwca16 Cze Autor 6 godzin temu, Langista napisał(a):A czemu nie bierzesz tego z MCE? moduł zasilania świateł powinien sobie poradzić, żebyś miał drl po włączeniu świateł postojowych lub mijania.Wolę go nie ruszać. Zrobiłem mostek z bezpiecznika 30A z tyłu skrzynki na tulejkę zaciskowa i puściłem dwie gałązki na kolejne 30A i 15A. Podłącze pod pierwszą DRL a pod drugą moduł lusterek i będzie lux. Podobnie zrobię z ledami od lusterek na małym bezpieczniku też wyciągnę ze 2 gałązki. Jutro przyjadą ori piny do skrzynki bezpieczników i będzie przepięknie a nie jakieś bajpasy. U mnie już za dużo tych bajpasów a że muszę ledźwia podłączyć to trzeba zrobić miejsce i uporządkować trochę. I niczego nie lutowalem. Wszystko jest zaciskane praską. Z resztą chyba jedyna słuszna metoda bo lutowanie do mnie nie przemawia.@Tomnik dziekuje za pomoc. Edytowane 16 Czerwca16 Cze przez bombelm7
Opublikowano 17 Czerwca17 Cze Możesz to jeszcze ogarnąć na przekaźniku, w tedy żaden bezpiecznik nie ucierpi dodatkowym poborem, bo podłączysz się na główne zasilaniem a przekaźnik wzbudzasz napięciem po zapłonie.Np. taki : https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-gniazdo-5pin-4120-12v-40a-uniwersalny-wiazka-17709133182
Opublikowano 18 Czerwca18 Cze Autor 22 godziny temu, Langista napisał(a):Możesz to jeszcze ogarnąć na przekaźniku, w tedy żaden bezpiecznik nie ucierpi dodatkowym poborem, bo podłączysz się na główne zasilaniem a przekaźnik wzbudzasz napięciem po zapłonie.Np. taki : https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-gniazdo-5pin-4120-12v-40a-uniwersalny-wiazka-17709133182Na razie zrobiłem jak napisałem no bo i tak nie ma takiego obciążenia znów żeby się martwić bardzo i nie używam tego w czasie każdej jazdy. Ale rozwiązanie z przekaźnikiem też jest ok. I warto się będzie nad nim pochylić.
Opublikowano 22 Czerwca22 Cze 5 minut temu, RaThek napisał(a):Żebyś później czarnego śladu na drodze nie zostawił...Z prochu powstał i w proch się obróci 😅(mam na myśli auto😉)
Opublikowano 17 godzin temu17 godz Autor W dniu 22.06.2026 o 17:48, RaThek napisał(a):Żebyś później czarnego śladu na drodze nie zostawił...Bez jaj. Zrobiłem jak powiedziałem i wszystko chodzi elegancko. Odrazu mam się zapalić od 2 kabli... Nie przesadzaj. Będzie ok. Trochę optymizmu.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz Miałem się udzielić i podpowiedzieć z przekaźnikiem ale uprzedził mnie @Langista 👍Ja zrobiłem sobie też na przekaźniku - najbezpieczniej.. Plusa ciągniesz z listwy +12V pod nogami i wtedy podpinasz ile chcesz urządzeń pod ten "nowy + po stacyjce" (oczywiście każde wpięte urządzenie ma już swój bezpiecznik taki jaki mu pasuje). A przekaźnik (np Ori VW/Audi) możesz zamontować w wolnym slocie pod kierownicą 😉