Jump to content
20 20
marius3200

Know How odnośnie poprawy odbioru radia CONCERT SYMPHONY

Recommended Posts

Witam.

Poszukuje tego czarnego klipsa poniewaz bardzo slabo mi odbiera byc moze w tym tkwi problem a u mnie go nie ma.

ten czarny klips to prowizorka, tego nie ma w oryginale :decayed:


Audi A4 1.8T AVJ 190KM by Fabryka-Mocy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinien być dokładany przez Aso :polew:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

A u mnie po włączeniu grzania tylnej szyby to wycina wszystkie stacje :/

Witam,

Też mam taki problem :( Czasami zostaje RadioZet a reszta tylko szum. Mam avanta, oglądałem dwa razy wzmacniacz i nie bardzo widzę co można "ścisnąć" bo od płytki do obudowy jest dużo miejsca. Czy ma ktoś może jakieś rozwiązanie albo sugestie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez mam taki problem: po włączeniu grzania tylnej szyby szumy i trzaski tylko słychac w radiu.

Co można z tym zrobić?? (oprócz wymiany wzmacniacza na nowy)[br]Dopisany: 29 Styczeń 2011, 10:21_________________________________________________koledzy momóżcie !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź styki potem próbuj z klipsem :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdyby tak wsadzić tam wzmacniacz antenowy od innych modeli Audi - np Q7. Czy będzie pasował i czy wszystko będzie grało? Czy jest on lepszy od tego naszego gubiącego sygnał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie,

Potrzebuję kupić wzmacniacz antenowy do Audi A4 B6 8E5 035 225 D. Sprawa bardzo pilna. Panowie nie daje już rady bez nie działającego radia.

Może da się naprawić jakoś wzmacniacz albo jakiś zamiennik. Może da radę zamontować inną antenę??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, może ktoś mi pomoże.

Problem z radiem Chorus II wczoraj grało jeszcze wszystko ładnie pięknie dziś wsiadam wyjeżdżam z garażu i zero radia, gra tylko radio maryja. Kabel od anteny jest podłączony, co mam sprawdzić? Stało się nagle, wczoraj jeszcze wszystko chodziło.

Przed chwilą byłem montować zrobiony już schowek i radio działało dobrze jak wcześniej, podłączyłem VAG i znalazło błąd 856 - antena radia obwód przerwany, ale przecież teraz wszystko działa dobrze. Możliwe że błąd wyskoczył po odłączeniu wtyku anteny od radia.

Nie mam pojęcia co z tym radiem;/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy antena w b6 cabrio rowniez idzie w paskach w tylnej szybie ?? Poniewaz mam problem z odbiorem radia i szukam przyczyny

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jest w etce

A4_Cabrio.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ja też miałem taki sam przypadek ze wzmacniaczem antenowym, u mnie popękał w 3 miejscach i dzieki temu tematowi usterka została usunięta tak jak u innych kolegów.

spinka metalowa została umieszczona w tym samym miejscu jak u kolegi marius3200 i dodatkowo potrzebna była również plastikowa opaska aby ścisnąć wzmacniacz na środku

Share this post


Link to post
Share on other sites

temat pomocny :kox: poprawiony odbiór radyjka i u mnie.wzmak posiadam inny niz pokazany na zdjęciach z literką A na końcu.Jakaś słabsza wersja bo bez anteny diversity.Przyczyną może jest brak ori radyjka .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrałem się dziś do mojego wzmacniacza. Nie widać żadnych oznak pęknięcia itp. Jest to jakiś inny wzmak niż w sedanie, bez tej gumowej osłony. Luty z grubsza obejrzane i wyglądają OK. Dodatkowo wszystkie styki psiknięte Kontaktem. Niestety nadal lipa :/ W mieście w miarę OK za miastem już kicha totalna :/

Nie wiem co jest grane. Nowego nie kupię bo cena to przesada. Używki na Allegro nie mają w opisach aukcji "Produkt sprawny" :wallbash:

Co innego można jeszcze ewentualnie sprawdzić ?

Dodatkowo kiedyś po trasie jakiś typ na CB powiedział mi abym sprawdził czy na AM 255 coś słyszę. Ustawiłem i było słychać jakąś stację. Stwierdził wtedy, że wzmak w takim wypadku powinien być OK. Ale już nie odpowiedział gdzie w takim razie szukać przyczyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy,

mój oryginalny wzmacniacz zaczął odmawiać posłuszeństwa. Objawy typowe - na ogół działał ok, ale słabł sygnał za miastem, czasem bez żadnego ostrzeżenia zupełnie gubił zasięg, a po dociśnięciu, w miejscu wskazanym przez założyciela wątku, odbierał lepiej.

Postanowiłem, że pójdę za radą kolegi manius_29 i kupiłem na allegro wzmacniacz od A8 o numerze 4E0 035 225 AH. Wzmacniacz ten jest dłuższy od tego montowanego w A4, ale są dodatkowe zaciski przygotowane jak by pod niego, więc z montażem nie ma problemu. Wszystkie złącza oczywiście te same. Na aukcji faktycznie nie było nigdzie napisane "produkt sprawny", ale sprzedawca zapewnił mnie mailowo, że wzmacniacz działa i daje na niego gwarancję.

No i faktycznie działa. Zamontowałem go dziś, przeleciałem po stacjach i odbiera wszystko idealnie, podczas gdy stary miał już problemy u mnie w garażu (mieszkam za miastem).

Pojeżdżę trochę, potestuję i dam znać czy rozmiar ma znaczenie :decayed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godne uwagi daj znać jaka cena i jak w trasie :kox:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cena 150PLN. Jak z osiągami dam znać za parę dni.[br]Dopisany: 22 Sierpień 2011, 22:12_________________________________________________Koledzy, potestowałem trochę radio z tą nową anteną i powiem tak: poprawa jest ogromna, ale rewelacji nie ma.

Konkretnie, w mieście jest perfekt. Poza miastem na ogół też, ale niektóre stacje lekko przerywają, tak na pół sekundy dosłownie i bardzo sporadycznie, ale jednak. Zazwyczaj, jak jest dużo wysokich drzew :)

Nie wiem teraz czy powinienem reklamować tę antenę, bo moja poprzednia w podobny sposób zaczynała się pieprzyć (tzn. od początku było tak, że w mieście super, poza miastem lekko przerywa). A może taka już jest charakterystyka tych naszych zestawów radiowych i nie co wymagać od nich idealnego odbioru za miastem?

Myślę też, że może być problem z moim radiem (Concert II), bo wywala błąd co jakiś czas. Nie pamiętam już teraz jaki, ale to było coś enigmatycznego w stylu Fault in instrument cluster :) Będę go wyjmował za parę dni żeby podłączyć zmieniarkę to poprzeczyszczam styki i co się da, może będzie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobnie czasem przerwie sygnał morze być uszkodzony kabel antenowy :mysli:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie guma zakrywająca elektronikę popękała w niektórych miejscach i z lewej strony odeszła. Wypiąłem wzmacniacz z uchwytów, styki na szybie miałem zaśniedziałe więc prysnąłem kontaktem i usunąłem nalot na płytce i szybie - niby lekka poprawa, więcej dało dociśniecie gumy w miejscu z napisem "germany" tak jak u założyciela tematu, ale myślę że pod tym miejscem gdzieś musi coś nie stykać tak jak już ktoś napisał ( nie mam odwagi na tą chwilę tego odklejać i sprawdzać). Reasumując nie odbiera mi teraz bez zakłóceń tylko radio na 101,3 czyli złote przeboje, reszta jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poobserwowałem jeszcze trochę pracę mojej nowej anteny od A8 i wyszło na to, że wszystkie mainstreamowe stacje typu RMF czy Eska działają wzorowo zarówno w mieście jak i w trasie. Problem pojawia się jedynie z bardziej niszowymi stacjami jak Chilli Zet czy Radio Pin - w mieście odbierają perfekt, ale w trasie zaczynają przerywać.

Wychodziłoby na to, że nie jest to już zależne od anteny.

Zauważyłem też inny ciekawy objaw. Czasem na pozycji, po którą zapamiętane mam Chilli Zet pojawia mi się zwykła Zetka. Wie ktoś o co chodzi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz wejść sygnałem z czincz na niebieską wtyczkę schemat masz na ori radiu :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Dzięki za temat i zdjęcia.

Temat stary, ale jary jak to sie mówi :)

U mnie antena/wzmacniacz pod podsufitką okazał się pęknięty, dociskanie rzyeczywiście pomogło.

Kluczem do naprawy była mocna tasma izolacyjna i się wszystko zmieniło.

Radio nie traci stacji i jest ich teraz bardzo dużo, odbiera nawet Antyradio, którego wcześniej próżno szukacz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobry poradnik, tylko co zrobić w przypadku AUDI B6 avanta. Mam radio concert 2 CD i nie jest to oryginalne radio(był kaseciak) bardzo kiepsko odbiera stacje, brak jest kabla anteny Diversity ale coś jest w ogóle dziwnego bo can jest podłączony oryginalnie a nie ma wyświetlania na fisie(i wszystkiego z tym związane czyli wyłączanie po kluczyku i co godzinę się wyłącza ale nie o tym w tym temacie) Co będzie z tym zasięgiem tego radia, a i nie mogę się połączyć vagiem z tym radiem żeby sprawdzić jakiekolwiek błędy. POMOCY


B6 AWX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co od złego odbioru pewnie wzmacniacz w tylnym słupku jest padnięty. Nie napisałeś jaki to Concert bo jest ich wiele. Skoro piszesz że miałeś kaseciaka to wnioskuje że ten to jest CD czyli Concert II. A on nie jest przystosowany do B5 musisz zastosować Adapter CAN i będzie hulać było o tym wiele razy pisane na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobry poradnik, tylko co zrobić w przypadku AUDI B6 avanta. Mam radio concert 2 CD i nie jest to oryginalne radio(był kaseciak) bardzo kiepsko odbiera stacje, brak jest kabla anteny Diversity ale coś jest w ogóle dziwnego bo can jest podłączony oryginalnie a nie ma wyświetlania na fisie(i wszystkiego z tym związane czyli wyłączanie po kluczyku i co godzinę się wyłącza ale nie o tym w tym temacie) Co będzie z tym zasięgiem tego radia, a i nie mogę się połączyć vagiem z tym radiem żeby sprawdzić jakiekolwiek błędy. POMOCY

Masz radio dołożone a więc CAN musi zostać nie tylko podłączony ale jeszcze musi zostać VAgiem zmienione kodowanie żeby FIS wyświetlał dane z radia. Istnieje pewne ryzyko, że CAN jest źle podłączony albo przewód jest uszkodzony bo generalnie problemy z podświetleniem i wyłączaniem radia rozwiązują się automatycznie po podłączeniu CAN nawet bez zmiany kodowania w zegarach. To poprzednie radio kaseciak to był Audi czy jakieś całkiem inne radyjko? U mnie w samochodzie było zwykłe radio clariona i antena była podłączona poprzez specjalny separator aby doprowadzić z kostki zasilanie do anteny aktywnej. RAdia concert mają zasilanie od razu na wyjściu antenowym więc żadne separatory nie są potrzebne. Jeśli przyapdkiem z poprzedniego radia został gdzieś separator to może on miesza ? zawsze też istnieje ryzyko, że wzmacniacz anteny padł po prostu i stąd słaby sygnał. Natomiast jeśli chodzi o połączenie VAG z radiem to oprócz can musi być jeszcze podpięta k-line czyli linia diagnostyczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z can'em męczę się już chwile i nie mogę dojść. W aucie było radio oryginalne Audi , tylko pierwszemu właścicielowi w Polsce się znudziło i wsadził Concert cd a co najlepsze jest wszystko podłączone i kable są w porządku i tak radio się wyłącza po godzinie nie ma info na fisie(bawiłem się z tym kodowaniem cały dzień i nic) a najlepsze jest to że jest podświetlenie radia i nie połączę się z radiem chociaż jest K-line.

Ale głównie teraz chodzi mi o kiepski odbiór. Czy w tym wzmacniaczu jest także antena do telefonu i jak go można sprawdzić czy jest sprawny.


B6 AWX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są różne wersje wzmacniaczy. Podaj numer swojego to się okaże co on obsługuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
20 20

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...