Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak sprawic zeby pokazywal to co na gazie

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jeśli masz sekwencje, to jest to pytanie retoryczne. A spalanie na FISie możesz wyregulować wartościami w kanałach. Ktoś to korygował tutaj kilka stron wcześniej.

Opublikowano

Witam . Jest nowym uzytkownikiem i prosze o pomoc... przewalilelm juz sporo tematow jak podlaczyc fis... mam juz licznik i kostke... rozpiski pinow tez znalazlem .. pod fis mam ta czarna 20pin... z tym ze nie wiem gdzie nalezy wpinac kabelki od kostki.... opis pinow... mi nie wiele daje chcial bym info np pin1 sygnal spalania do pin 20 w niebieskiej kostce... chyba ze tych przewodow nie podlacza sie do kostek licznika... prosze o jakies info ktore mnie naprowadzi. wiem ze dla niektorych to glupie... ale nie wszyscy szybko lapia:P:P:P

Pozdrawiam

Opublikowano

No spalanie np. bierzesz z ECU. Pamiętam, że jest w tym wątku zdjęcie gdzie dokładnie to podpiąć.

Opublikowano

Widzę że nikt nie ma ochoty odpowiedzieć na moje pytanie :kwasny:

Opublikowano

Ze spalaniem akurat doczytalem dziekuje... ale co z reszta bo nie do konca rozumiem... np jak podlaczyc ta manetke... opis pinow w kostce fisa znam ale do ktorych pinow w manetce mam sie wpiac

Opublikowano

Krzyniu watek o montazu FISa jest bardzo obszerny jak widac i na prawde wszystko o co pytasz jest w tym watku. Niedawno zakladalem FISa u siebie wiec wiem.

Co do pinow w manetce, to nie wiem jak w przedlifcie, ale w polifcie masz jasnobrazowa podluzna kostke z 6 pinami. Pin 5 i 6 mialem juz zajety. Za obsluge FISa natomiast odpowiada pin 1-4, gdzie pod odpowieni pin podlaczasz:

1 - przycisk dol w odpowiedniej kostce licznika

2 - przycisk gora w odpowiedniej kostce licznika

3 - masa

4 - przycisk reset w odpowiedniej kostce licznika

Nie wiem tylko czy nie zamienilem kolejnoscia przycisku gora/dol. Ale wydaje mi sie ze tak wlasnie to u siebie podlaczalem.

Opublikowano

Nie zamontowałeś przypadkiem zegarów innego producenta niż poprzednio miałeś? :gwizdanie:

Opublikowano

Panowie, potrzebowałbym wskazanie według FIS dla silnika 1.6 (najlepiej ADP)

900 obrotów, 2000, 4000. (na postoju)

A gdyby się komuś chciało w czasie jazdy zanotować bieg, obroty i prędkość to byłby wypas.

Już mówię o co chodzi, buduję własnego FISa i chciałbym wykorzystać ten sygnał zamiast mierzyć czasy wtrysków.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=239044.0

A z takich danych - zmierzę u siebie napięcie na sygnale spalania z ECU i będę wiedział jaka jest zależność spalania. :kox:

Opublikowano

Nie zamontowałeś przypadkiem zegarów innego producenta niż poprzednio miałeś? :gwizdanie:

Własnie że nie są tej samej firmy VDO z tego samego rocznika i wszystko poza tym działa poprawnie, zmianiałem żarówki i klapa.[br]Dopisany: 15 Styczeń 2012, 23:12_________________________________________________Ciekawe, nikt z tym się nie spotkał??Może ktoś ma schemat podłączenia poduszek w tym aucie. Ludzie no nie chce mi się wierzyć że nikt na ten temat nic nie wie :kwasny:
Opublikowano

Ech.. nie chce Ci się przeczytać wątku. Opis pinów był parę razy podawany i bardzo łatwo z takim opisem to połączyć - nie ma za bardzo co rozumieć albo nie rozumieć. Po prostu wpinasz odpowiednie kable w odpowiednio oznaczone miejsca w odpowiedniej kostce. Jeśli chodzi o kontrolkę AIR-BAG to w tym wątku przewinął się ten temat - w pierwszych 100str.- bliżej Ci nie określę bo sam musiałbym przeczytać go jeszcze raz. Czy został rozwiązany - nie wiem. Z tego co pamiętam była mowa o inwersji sygnału z 1 na 0. Niektóre sterowniki AIR-BAG podobno mają oba wyjścia i wystarczyło podpiąć sterowanie kontrolką w inne miejsce, ale to wszystko nie sprawdzone info - poczytaj wątek.

Opublikowano

Właśnie przeszukałem i dokładnie nic na mój temat, jest co prawda ale zegary o innym nr i chyba młodsze, moje zegary to 8D0820043H, starych nie pamiętam, ale były tak jak moje auto z 96 roku i WSZYSTKO działa tak jak powinno za wyjątkiem właśnie tek kontrolki poduszki, sterownik tez juz wymieniłem miałem 8a0959655C i ten sam wstawiłem nowy i w VAG jest tylko komunikat " 1025 Uszkodzenie kontrolki airbag przerwa lub zwarcie do masy" i po za tym jest OK. Może ktoś ma schemat do tego, albo jakiś pomysł

Opublikowano

Właśnie przeszukałem i dokładnie nic na mój temat, jest co prawda ale zegary o innym nr i chyba młodsze, moje zegary to 8D0820043H, starych nie pamiętam, ale były tak jak moje auto z 96 roku i WSZYSTKO działa tak jak powinno za wyjątkiem właśnie tek kontrolki poduszki, sterownik tez juz wymieniłem miałem 8a0959655C i ten sam wstawiłem nowy i w VAG jest tylko komunikat " 1025 Uszkodzenie kontrolki airbag przerwa lub zwarcie do masy" i po za tym jest OK. Może ktoś ma schemat do tego, albo jakiś pomysł

No i masz rozwiązanie :wink4: Sterowanie kontrolką jest odwrotne w stosunku do starych zegarów :wink4:

Opublikowano

Krzyniu watek o montazu FISa jest bardzo obszerny jak widac i na prawde wszystko o co pytasz jest w tym watku. Niedawno zakladalem FISa u siebie wiec wiem.

Co do pinow w manetce, to nie wiem jak w przedlifcie, ale w polifcie masz jasnobrazowa podluzna kostke z 6 pinami. Pin 5 i 6 mialem juz zajety. Za obsluge FISa natomiast odpowiada pin 1-4, gdzie pod odpowieni pin podlaczasz:

3 - masa

Nie wiem tylko czy nie zamienilem kolejnoscia przycisku gora/dol. Ale wydaje mi sie ze tak wlasnie to u siebie podlaczalem.

mam pytanko odnosnie manetki FIS ... mozna ja rozebrac????

bo sie zjabalo i nie dziala na dol;/ a kable itp wszystko ok podlaczone :gwizdanie:

Opublikowano

No i masz rozwiązanie :wink4: Sterowanie kontrolką jest odwrotne w stosunku do starych zegarów :wink4:

Dokładnie wiem że jest coś nie tak, ale co z tym zrobić :mysli:
Opublikowano

3 - masa

mam pytanko odnosnie manetki FIS ... mozna ja rozebrac????

bo sie zjabalo i nie dziala na dol;/ a kable itp wszystko ok podlaczone :gwizdanie:

ponoc sie da i ktos to juz na forum opisywal - ale nie wiem czy po rozebraniu dobierzesz odpowiedni mikrostyk ktory tam siedzi w srodku

Opublikowano

a da sie jakos przeczyscic ten styk?? bo czasami mi sie zacina i nie chce dzialac trzeba mocniej przycisnac

Opublikowano

przyznam sie szczerze, ze nie wiem. Musialbys rozebrac i sprawdzic. A sprawdziles czy to nie jest wina przetartego przewodu ?

Opublikowano

tzn przypuszczam ze ten przycisk nie lapie bo zalezy pod jakim katem przycisne to dziala. a jest to jakos rozbieralne wogole?

Opublikowano

Może po prostu się zbyt dużo kurzu do środka dostało i dlatego nie łączy ;) WD-40 może by coś zdziałało :mysli: A co do rozbieralności to wszystko się da (czasami tylko trzeba ładnie posklejać) Nie wiem jak w manetkach jest ale czy to różnica jaki tam styk by siedział? aby łączyło i schludnie wyglądało, wielkich prądów tam nie ma to można rezać :)