Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czujnik temperatury oleju to ten przy zębatce wału rozrządu. Nr. OE 049919563B

045346.jpg

Ten drugi to raczej czujnik ciśnienia oleju: nr. 056919081E

056919081E.jpg

Edytowane przez Banan

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To czyli wygląda na to że chyba jednak mam ten czujnik temp oleju, czy jednak nie bo już nie wiem co mam myśleć. Bo zgodnie z Twoimi fotkami to ten pierwszy z tym takim dziwnym grzybkiem mam pod numerem 1 na mojej fotce a ten drugi na Twojej fotce to jest u mnie zaznaczony jako numer 2. Ale czy aby napewno... Moźliwe bym miał czujnik z wiązką wprowadzoną w instalację a nie miał zegarów i kostki do wpięcia z tyłu zegarów fabrycznie? Trochę dziwnie...

eh9ybkgo.jpg

I jeszcze jedno pytanie. Gdybym chciał sobie założyć wskaźnik ciśnienia oleju np w środkowej kartce centralnych nawiewów to gdzie bym się musiał wpiąć by mi na zegarze wyświetlało realne ciśnienie oleju? W wiązce do licznika są chyba z dwa przewody które mają wzmiankę o ciśnieniu oleju. To w któryś z nich by trzeba było się wpiąć czy może gdzieś indziej (o ile w ogóle można założyć coś takiego)??

Edytowane przez denveco

Opublikowano

No jak widać masz ten czujnik - musiałbyś poszukać gdzie idzie ten kabelek.

Powinien on się znajdować w 4 pinowej wtyczce w komorze silnika ( nie wiem gdzie będzie ) i potem w 10 pinowej czarnej wtyczce w puszcze ECU na pinie 4 , dalej idzie do licznika.

Co do wskaźnika ciśnienia - musiałbyś dołożyć inny czujnik bo ten fabryczny tylko daje sygnał po osiagnięciu pewnej wartości - i jest to sygnał -jest/brak ciśń

Edytowane przez Banan

Opublikowano

A jak ci się nie chce szukać gdzie pisze kabel to wiadomo, obcinasz i ciagniesz druta na nowo ? i prosto do licznika

Opublikowano

Bartek można i tak ale już mam taką plątanine kabli że zaczynam się w niej gubić.

Opublikowano

Kabelek od czujnika temp.oleju jest biały z niebieskim paskiem. Takiego szukaj. Jeśli nie znajdziesz to dawaj nowy bo szkoda czasu. U mnie w ADR w komorze silnika był ale co z tego skoro przy liczniku nie mogłem go zlokalizować. Dałem nowy i po sprawie.

Opublikowano

Szkoda tylko że nie mam wtyczki z kawałkiem kabelka idącego do tego gniazda w liczniku temperatury oleju...

Opublikowano

Pod który pin trzeba podać +?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

no pod 6

bo tu jest klapa sterowana

Czy w przypadku sygnału otwartych drzwi jest tak samo ze w a6 sygnał idzie plusem?

Opublikowano

Szkoda tylko że nie mam wtyczki z kawałkiem kabelka idącego do tego gniazda w liczniku temperatury oleju...

Przy liczniku są 4 piny , gdzie do czujnika wykorzystany jest tylko jeden z nich tak więc możesz użyć dowolnej wtyczki . Ja przerobiłem wtyczkę i podobnej . Można też przylutować przewód bezpośrednio pod odpowiedni pin.

Opublikowano

Pod który pin trzeba podać +?

no pod 6

bo tu jest klapa sterowana

Czy w przypadku sygnału otwartych drzwi jest tak samo ze w a6 sygnał idzie plusem?

W a6 sygnał klapy idzie do sterownika centralnego , i sterownik jest połączony z licznikiem jednym kabelkiem którym idzie sygnał otwarcia wszystkich drzwi oprócz kierowcy.
Opublikowano

Czekaj czekaj żebym dobrze zrozumiał, w a6 sygnał otwarcia drzwi pasażera i tylnych idzie najpierw do sterownika centralnego a dopiero później do licznika jednym przewodem?

Opublikowano

Panowie podlaczylem przed chwila nowy licznik z Full fis wczesniej byl polfis wszystko fajnie tylko pokazuje otwarte drzwi poza kierowca i bagażnikiem. Piny dolutowane do kostki przy pasażer nogach jak sprawdzić co i jak ??

Opublikowano

Panowie podlaczylem przed chwila nowy licznik z Full fis wczesniej byl polfis wszystko fajnie tylko pokazuje otwarte drzwi poza kierowca i bagażnikiem. Piny dolutowane do kostki przy pasażer nogach jak sprawdzić co i jak ??

W poradniku Soulmaster3m o wymianie pół fis na pełen, na stronie 37 jest wyjaśnione. Musisz się wpiąć w przewody idące "od dołu" do kostki, a te które idą "w górę" odcinasz, izolujesz i gdzieś chowasz.
Opublikowano

Odcięcie jest tu kluczem do powodzenia

Opublikowano

Czekaj czekaj żebym dobrze zrozumiał, w a6 sygnał otwarcia drzwi pasażera i tylnych idzie najpierw do sterownika centralnego a dopiero później do licznika jednym przewodem?

Dokładnie tak jest. Dlatego przy dokładaniu fisa nie musiałem żadnych krańcówek pod licznik wpinać
Opublikowano

Kuźwa czyli can...

Opublikowano

Bo w A6 C5 nie ma centralnego na pompkę tylko elektryczny. A co kombinujesz?

Opublikowano

Licznik z allroada do b5 wrzuciłem... Trzeba będzie troszkę inaczej poklecic to

Opublikowano

W poradniku Soulmaster3m o wymianie pół fis na pełen, na stronie 37 jest wyjaśnione. Musisz się wpiąć w przewody idące "od dołu" do kostki, a te które idą "w górę" odcinasz, izolujesz i gdzieś chowasz.

Dzięki właśnie tak zrobiłem teraz wszystko cacy jest :)

Opublikowano

W A6 C5 sygnał z centralnego to pin 6 zielonej wtyki

Edytowane przez Banan