Opublikowano 10 Marca 200917 l nie bedzie diagnozy swiateł (chyba ze miałes to w starych ) funkcje fis w modelach do 1997 spalanie na 100km aktualnie spalanie ile km do tankowania temperatura zewnetrzna średnia predkość czas jazdy
Opublikowano 10 Marca 200917 l Wszystko można zrobić. Do temp oleju, to wiadomo - czujnik + kabel trzeba dorzucić. Co do kontroli żarówek - też jak najbardziej do zrobienia. Póki co, nie stosowałem tego u siebie, ale nie wykluczam. Koledzy, którzy znają się na elektronice, wiedzą, ocb. Można to zrobić w sumie niewielkim kosztem, jednak większym nakładem pracy (każdy przewód idący do żarówki trzeba przeciąć).
Opublikowano 10 Marca 200917 l NOWLASNIE Trzeba robic przejsciowki czyli standardowo niepasuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Trzeba kombiniowac !!!!!!!!!!!! Trzeba miec dodatkwoe wtyczki ciac przewodziki !!!! itp, a na to czasu niema !!!!!!!!! JA wiem ze mozna wsadzic zegarki po II lifcie ale trzeba meic na toc zas i cierpilowsc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przyznasz kolego,że wymiana licznika na "taki sam" tylko bogatszy o FIS to radość tylko na chwilę. Potem chce się więcej. czyli białego podświetlenia i cyfrowego zegarka :> Więc jeśli ktoś chce się w to bawić to musi uzbroić się w cierpliwość, dużo czasu i mnóstwo zapału. Ja tam nie tnę żadnego przewodu przy przesiadce z 97 na 98 i w górę chyba że od manetki i spalania. Ja sam u siebie ma licznik z 2001 roku i problem jest tylko z sensorem ale powoli konstruuje układzik pozwalający to też ominąć. No to czekam na efekty, bo mnie to juz tak wkurzało, że kupiłem używany czujnik oleju i mam ten "SENSOR" z głowy PS Mój ostatni efekt rezania "pająka" czyli przejściówki z 2x26PIN na 3x32PIN + dwie dodatkowe wtyczki do pozostałych czujników. (oczywiście małżonka pomagała w lutowaniu )
Opublikowano 10 Marca 200917 l poniższy link przedstawia licznik z rocznika 98 dwie kostki 32 pinowe zielona i niebieska chodzi mi oto czy tą czarną kostkę podłącza się tak jak w tych starszych modelach http://moto.allegro.pl/item577802852_licznik_audi_a4_z_wyswietlaczem_tdi.html
Opublikowano 11 Marca 200917 l no 169pln to juz dobra cena tylko ktos go sprzątnął krucafiks a to bylem ja tez polowalem kurcze przez jakis czas, ciezko teraz znalezc te do '97r, pozdrawiam
Opublikowano 11 Marca 200917 l no 169pln to juz dobra cena tylko ktos go sprzątnął krucafiks IREK-P proponuje zadzwonić do tego kolesia z allegro od którego chciałeś kupić, ja też zostałem uprzedzony o dosłownie pare minut o ten sam licznik, ale nie dałem za wygraną i zadzwoniłem do sprzedawcy i tak się szczęśliwie złożyło że miał taki sam i wystawił mi go plus dodatkowo w komlecie z manetką pod kiere za 300zł zadzwoń kolo ma naprawde bardzo dużo części Pozdro
Opublikowano 12 Marca 200917 l a tak z innej beczki czy kogos interesuje manetka ( tylko lewa strona) z tempomatem do a4 przed liftem? [br]Dopisany: 11 Marzec 2009, 19:06_________________________________________________no i ja dzisiaj zabralem sie za rezanie zegarow ( wyciagniete z a4 z 2000roku z pelnym fisem i bialym podswietleniem (na zegarach wybita data 99) ), ale efekt mizerny , zaczelem robic taka przejsciowke co kolega wzucil fote - ale efekt nie byl zadowalajacy cos gdzies zle podlaczylem :/ fis przygasal po wlaczeniu swiatel , brak sygnalu paliwa i predkosciomierza nic to do dopracowania, oczywiscie zegary elegancko sie swiecily chociasz slabo ale za to jest mobilizacja do dalszej walki z tym. musze tez pociagnac kable od krancowek bo na fisie pokazuje czy dzwi sa otwarte , narazie tylko reaguje na dzwi kierowcy. no i oczywiscie zmiany manetki i pociagniecie reszty kabli ( czujnik temp.zew,czujnik plynow od spryskiwaczy,sygnal spalania i temp oleju), jutro bede walczyl dalej mile widziane jakies wskazowki na prv
Opublikowano 12 Marca 200917 l Jeszcze dużo pracy przed tobą. Ale cel uświęca środki Jeżeli czegoś nie wiesz to pisz tutaj. W ten sposób pozostanie coś dla potomności :> Powodzenia !!!
Opublikowano 13 Marca 200917 l Witam kolegów wczoraj też podłączyłem Fisa i mam problem ze spalaniem nie działa na postoju pokazuje zero a jak zaczne jechać to 51 Podłączyłem pod żółty cienki przewód pod ECU dróga kostka od nadkola a w liczniku 1 pin Licznk mam od bendzyny a mam diesla AFN Zmieniłem też w ustawieniach na diesla Co robie nietak co mogę zrobić jeszcze żeby to działało ] Niewiem co było ale już działa
Opublikowano 13 Marca 200917 l W AUTO DACIE MASZ ROSPISKE PINOW KOMPUTERA NIE WIEM JESZCZE KTORY TO KABELEK ALE PIN NUMER 18 NAPEWNO, JA MAM ZAS PYTANIE INNE PODLACZYLEM ZEGARY I MIGOTA MI AIR BAG I CZASAMI PODSWIETLENIE JAK BY BYLO JAKIES ZWARCIE LUB ZA NISK POZIOM PRADU PO ODPALENIU SILNIKA MRYGANIE USTAJE A AIR BAG NADAL MRYGA SE. MA KTOS POMYSL CO TO JEST?[br]Dopisany: 13 Marzec 2009, 17:11_________________________________________________A CZY KTOS WIE JAK WYLACZYC IMO W ZEGARACH?[br]Dopisany: 13 Marzec 2009, 17:27_________________________________________________a to efekt mojej dzisiejszej walki :> a tu jest opis pinow ktore sa w kostkach niebieskiej i zoltej: http://odsiebie.com/pokaz/1816210---6737.html a tu jak je podlaczalem czyli z 2x26 na 3x32 nie wiem czy nie ma tam gdzies bledu w podlaczeniu , ja podlaczalem wedlug tego: http://odsiebie.com/pokaz/1816245---c3b3.html mile widziana weryfikacja
Opublikowano 14 Marca 200917 l odchyl tarczke od obrotomierza i podklej czarna tasma od spodu, bo na razie to jedyna opcja o ktrorej wiem
Opublikowano 14 Marca 200917 l Witam kolegów wczoraj też podłączyłem Fisa i mam problem ze spalaniem nie działa na postoju pokazuje zero a jak zaczne jechać to 51 Podłączyłem pod żółty cienki przewód pod ECU dróga kostka od nadkola a w liczniku 1 pin Licznk mam od bendzyny a mam diesla AFN Zmieniłem też w ustawieniach na diesla Co robie nietak co mogę zrobić jeszcze żeby to działało ] Niewiem co było ale już działa Jaki masz licznik (jakie kostki z tyłu ) ? odchyl tarczke od obrotomierza i podklej czarna tasma od spodu, bo na razie to jedyna opcja o ktrorej wiem A ja znam inna metodę U mnie immo działa jak w oryginale
Opublikowano 14 Marca 200917 l A ja znam inna metodę U mnie immo działa jak w oryginale :decayed No to może podzielisz się z nami? Myślę, ze paru osobom pomogło by to.
Opublikowano 14 Marca 200917 l no wlasnie mogl bys sie podzielic wiedza , ja mam pytanie jaki interfejs vaga trzeba kupic zeby obslugiwal ten po lifcie z 2000 r, tez zauwazylem ze dziala mi ustawianie zegarka i daty po rds-ie , a i co zrobic zeby sie nie palila zarowka i sensor oleju
Opublikowano 14 Marca 200917 l zwykły VAG wystarczy. Co do immo, to po prostu wywalcie kontrolkę, albo podepnijcie ją pod fabryczne immo.[br]Dopisany: 14 Marzec 2009, 21:32_________________________________________________co do kontroli żarówek i oleju - podpiąć do masy.
Opublikowano 14 Marca 200917 l zwykly vag nieche sie laczyc , ja myslalem moze o vag can w liczniku sa dwie linie diagnostyczne k i w , no i zegary sa z canem bo teraz wlacza i wylacza radio po kluczyku i ustaawia godzine na liczniku juz sie laczy vag z licznikiem puscilem oddzielny kabel do licznika(stary odpielem) i jest ok
Opublikowano 15 Marca 200917 l A ja znam inna metodę U mnie immo działa jak w oryginale :decayed No to może podzielisz się z nami? Myślę, ze paru osobom pomogło by to. Mówisz i masz :> 1. Dobrać się do płyty głównej licznika. 2. Wylutować "minus" z diody od immo (dolna część diody) 3. Podważyć delikatnie tą wylutowaną stronę i podkleić pod nią kawałek taśmy izolacyjnej. 4. Do wylutowanej części diody przylutować kabelek. 5. Ów kabelek połączyć z masą od "naszego" immo". (Ja u siebie wlutowałem ten kabelek na 32 pin (niewykorzystany) szarej kostki a następnie za pośrednictwem mojej przejściówki połączyłem z "naszym" immo.) Po takim zabiegu kontrolka od immo działa jak w oryginale PS. Nie jest prawdą to co pisali inni o "wywaleniu" tej diody, że w konsekwencji licznik wyświetli napis "dEF" lub "ERROR". Przerabiałem to już z trzema licznikami i nic takiego się nie stało a wszystko działa jak na załączonym filmiku Pozdrawiam
Opublikowano 15 Marca 200917 l Przyznam, ze pomysł ciekawy. Ja sugerowałem się zdaniem innych, że pojawi się problem. P.S. Ja jakiś czas temu zacząłem zastanawiać się nad wykorzystaniem górnego wyświetlacza na FISie (tam gdzie pokazywane są informacje z radia), bo mam wymontowaną Gammę i podłączonego Pioneera, co w konsekwencji prowadzi do tego że pole jest czarne. Niestety ze względu na brak czasu i ograniczone możliwości w domowych warunkach, postęp w pracach jest bardzo wolny, chociaż mam już ogólną koncepcję na budowę takiego układu i wyświetlane na nim dane.