Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w twoim roczniku nie masz immo w liczniku, a zmiana mil na kilometry to za pomocą vaga proste kodowanie

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

grzanek85

to jak mi wytłumaczysz jak zdejmę licznik to samochód odpała na 2 s i gaśnie wtyczki mam niebieską i zieloną 32 piny

Pozdro[br]Dopisany: 02 Wrzesień 2008, 14:39_________________________________________________Zamieszczone tu opisy dotyczą kostki FIS -20 pinowej , a czy ktoś zna podłączeni kostki FIS szarej 32 pinowej

byłbym wdzięczny bo taki licznik mam

Opublikowano

witam jestem w etapie podłanczania fisa i mam problem nie mogę znaleść przewodu który jest odpowiedzialny za spalanie. Posiadam silnik 1.6 ADP [br]Dopisany: 02 Wrzesień 2008, 16:05_________________________________________________witam mam takie pytanie czy jak podłanczając kable do fisu trzeba kodować coś w liczniku czy powinno działać bez kodowania chodzi mi o kostkie dwudziesto pinowo

Opublikowano

Witam i o pomoc proszę

moja sytuacja przedstawia się tak

stary licznik UK NSI rocznik koniec 1997r immo w liczniku na 100 % nr 8D0 919 860 E

nowy z fis vdo rok 2000 nr 8D0 920 980

do obu liczników mam PIN

obydwa mają kostki 32 pin zielona i niebieska + nowy szarą 32 piny

podłączając vaga na starym normalnie łączy mnie z licznikiem ,silnikiem itp (polski vag 4,9)

Jak założę nowy licznik nie łączy mnie nie mogę zakodować kluczyków

Nowy licznik 6 zegarowy po podpięci wszystkie zegary działają olej .ładowanie, paliwo temp wody

w czym może być przyczyna

szkoda już zainwestowanych środków muszę jakoś doprowadzić to do końca

Pozdrawiam Jarek [br]Dopisany: 06 Wrzesień 2008, 17:00_________________________________________________problem komunikacji rozwiązałem linia k w liczniku 2000r jest w innym miejscu przełożyłem kabelek do drugiej wtyczki i śmiga

,ale dalej nie mogę zakodować kluczyków może w moim z 199z r jest inny transponder w kluczyku chociaż immo mam w liczniku

Opublikowano

Witam.

Chciałem się zapytać, jak wygląda sprawa wymiany licznika z 96 na 2000 (z CAN i elektronicznym zegarkiem)

Czy jest dużo problemów podczas tej operacji?

Z tego co wyczytałem w tym poście to jest to możliwe.

Czy ktoś, kto to już robił, mógłby przedstawić, co z czym połaczyć?

Opublikowano

pox

u ciebie jest to możliwe bo masz autko 96 i immo masz poza licznikiem czeka cię przeróbka kostek bo masz 26 pinowe , alicznik 2000-2001 ma 32 pinowe kostki wtym poście już ktośto robił opisy kostek masz podane do licznika 2000 podesłał mi pablo reszta kabli do manetki jest opisana

u mnie jest problem bo immo mam w liczniku i nie mam can ,a licznik 2000 komunikuje się z ecu po can.

Jeżeli będziesz szukał licznika to kupuj tylko taki ,który ma na 100% sprawny wyświetlacz FIS na allegro bywają okazje tanie ,ale piszą licznik nie sprawdzony naprawa wyświetlacz to ponad 300 zł .

Mam taki licznik idealny ,ale jeszcze walcze z podłączeniem jeżeli okaże się ,że nie da rady przejść opcji z can to mogę go odsprzedać[br]Dopisany: 10 Wrzesień 2008, 10:12_________________________________________________daleko nie masz ja jestem z Milanówka . napisz do pablo on jest z Piaseczna i robił już takie przekładki

Opublikowano

Kolego nie zakodujesz klucyzka bo masz immo 2 a zegary po canie to immo 3. Zgrałeś już pin do nowego licznika jak nie to odezwij się na prv podam Ci procedrę

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jako następny cieszę się z pełnego FIS oraz tempomatu

założony licznik z białym podświetleniemi elektronicznym zegarkiem po 2000 r vdo 920 980 poprzedni UK NSI 919 860 E

WIELKIE DZIĘKI DLA PAWLO niezmiernie sympatyczny facet służący pomocą w każdej chwili ( CHWAŁA CI PAWEŁ)

moje problemy

1 imobilajzer - PIN zczytany przez gościa w Ząbkach 100 zł (o dziwo z tego licznika PAWLO zczytał najprostszym vagiem KL i nawet zkorygował mi licznik)

2 nie musiałem adoptować licznika tylko wymieniłem transpondery w kluczykach i zakodowałem

3 niektóre piny w kostkach musiałem przełożyć z kostki niebieskiej do zielonej i na odwrót

4 dorobiłem kostkę do FIS z taśmy od dysku komputera

5 sygnał spalania pociągnołem z kostki beżowej obok komputera żółty kabelek

6. do temperatury zewnętrznej musiałem pociągnąć dodatkowy czujnik ponieważ po podpięci sie pod klimatronik (kostka A pin 8 kabel zółto brązowy)

na fisie miałem ujemną temperaturę a na klimatroniku kanał 59 lub 46 liczby ciągle się przestawiały)

tempomat robiony według opisu AKP śmiga ,aż miło

wszystko dotyczy a4 AHU 1997 r ,ale modelowo już 1998 ponieważ immo miałem już w liczniku kostki 32 pinowe

w razie pytań służę pomocą póki temat jeszcze mam świeżo w pamięci 510 080 376[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2008, 08:31_________________________________________________Podziękowania dla GRZANEK85 za sugestie i chęć pomocy na wizji

oraz wszyskim którzy pisali posty na ten temat bo przy uważnym czytaniu wszystko jest do zrobienia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.Czy znajdzie się ktoś w okolicach kielc kto jest w stanie podpiąć Fis.Dla ułatwienia dodam że licznik jest już podpięty, immo działa.Trzeba tylko(albo aż) doprowadzić sygnał spalania, rds-u z radia,czujnika temperatury zewnętrznej itp. bajerów z FISu.Mam również całą instalacje z angola jeśli to może pomóc.

Opublikowano

Ogion zos9tawiłem CI wiadomość na PW poprzednia twoja do mnie nie doszła

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wielkie dzięki dla grzanek85 za podpięcie FISu. Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy powiedzcie mi jak cenowo wychodzi taka wymiana licznika ?? zeby chodzilo przynajmniej czesc opcji :) chodzi mi o cene razem z robocizna

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie czytając cały wątek nasuwa mi się pytanie!

Od czego odpowiedzialne są PINy w licznikach z CAN'em???

i co z tymi pinami zrobić przekładając licznik z 2000r do auta z 1997!!??

Pytam się ponieważ widzę jak łatwo można w A4 przełożyć liczniki z modelu po 2000 r., do auta z 1997 r., a z tego co widzę to wystarczy poprzekładać PINy!

Opublikowano

A immo ???? W 2000 roku immobilaizer jest w licznika , a w 1997 poza licznikiem.

Opublikowano

Panowie czytając cały wątek nasuwa mi się pytanie!

Od czego odpowiedzialne są PINy w licznikach z CAN'em???

i co z tymi pinami zrobić przekładając licznik z 2000r do auta z 1997!!??

Pytam się ponieważ widzę jak łatwo można w A4 przełożyć liczniki z modelu po 2000 r., do auta z 1997 r., a z tego co widzę to wystarczy poprzekładać PINy!

Piny z CANem są aby połączyć licznik z radiem.

A immo ???? W 2000 roku immobilaizer jest w licznika , a w 1997 poza licznikiem.

Immo będzie działało normalnie, ale na liczniku będzie świecić się kontrolka od immo z licznika-wystarczy wyjąć żarówkę.

Opublikowano

Witam jest jakas osoba z podkarpacia ktora poradzi sobie z podpieciem Fisa

Opublikowano

Zapraszam do Kielc :wink4: ogólnie w b5 można zaadaptować każdy licznik jedyny problem jest z konwersją sygnałów jakie trzeba wykonać. Jeśli chodzi o magistrale Can w nowszych licznikach służy ona do obsługi poszczególnych modułów z licznikiem. Audi zastosowały spory + w licznikach B5-tek ponieważ są osobno piny do komunikacji CAN i bez CAN można tą opcję wyłączyć lub włączyć co pozwala nam na wrzucenie licznika do aut bez CAN-u.

"Immo będzie działało normalnie, ale na liczniku będzie świecić się kontrolka od immo z licznika-wystarczy wyjąć żarówkę."

Spróbuj wydłubać diodę od Immo z płytki zobaczysz ładny napis na wyświetlaczu przebiegu :evil:

Opublikowano

:siema:

Ja chętnie zmieniłbym licznik w moim aucie na taki z FIS-em tylko co jest do tego portrzebne i jakie sa tego koszty?

Posiadam licznik taki jak na obrazku:

p1060360yi3.jpg

Czy np. taki licznik podejdzie http://allegro.pl/item514824813_audi_a4_licznik_fis_z_roku_2000_lift.html i wystarczy tylko zmienić tarczki?

No i kto by sie podjał zrobienia tego :>

Opublikowano

:siema:

Ja chętnie zmieniłbym licznik w moim aucie na taki z FIS-em tylko co jest do tego portrzebne i jakie sa tego koszty?

Posiadam licznik taki jak na obrazku:

p1060360yi3.jpg

Czy np. taki licznik podejdzie http://allegro.pl/item514824813_audi_a4_licznik_fis_z_roku_2000_lift.html i wystarczy tylko zmienić tarczki?

No i kto by sie podjał zrobienia tego :>

Za duzo kombinacji lepiej poszukaj licznika z rocznika 94-97 który ma kostki zolta i zielona i niema cyferek na zegarku analogowym, pozatym jesli masz blisko do wawy to ja chetnie pomoge ;)

Opublikowano
Za duzo kombinacji lepiej poszukaj licznika z rocznika 94-97 który ma kostki zolta i zielona i niema cyferek na zegarku analogowym, pozatym jesli masz blisko do wawy to ja chetnie pomoge wink

Cosik takiego?

http://allegro.pl/item514096852_liczniki_zegary_licznik_audi_pelny_fis_88311225_23.html

Nie wiem czy nie lepszym pomyslem byloby podjechanie na jakis szrot w celu znalezienia takiego licznika z fisem. Moze bylby tanszy niz te z allegro... :mysli: