Opublikowano 6 Listopada 20169 l koledzy, czytam czytam i mam pytanie, w mojej b6 mam standardowe nagłośnienie, chcę założyć bose jednak na razie mam radio concert II i pytanie czy bose będzie działało z tym radiem ? Będzie Cześć, dla concert 3 jest takie samo kodowanie co dla rnse? Bo może coś źle zrobiłem bo po przekroczeniu polowy głośności głośniki strasznie charczą, słychać przester mógłby ktoś pomóc mi z kodowaniem? nie posiadam kierownicy multi, ani telefonu Mam zwykły zestaw bose plus radio concert 3 . w przyszlosci bede chcial zalozyc zmieniarke yatour i wejscie auxZ góry dziękuje za pomoc Już problem rozwiązany z kodowaniem Teraz mam kolejne pytanie odnośnie połączenia pinu bose: Pin bose w radiu aktualnie mam podpięty do masy radia, (gdzieś przeczytałem ze tak powinno być podłączone) natomiast biały przewód ze wzmacniacza (24 pin bose) mam podłączony do pinu 13 w dużej szesnasto-pinowej kostce radia (również biały przewód, wcześniej pod ten sam przewód był podłączony wzmacniacz harmana) Gdy połączyłem pin "bose z radia" z pinem "bose ze wzmacniacza"- wzmacniacz nie chciał się załączyć (tak jak by nie dostał tego impulsu +12v, załączającego wzmacniacz). wzmacniacz kupiłem 32pinowy z oryginalną wtyczka i 2 metrowym kawałkiem wiązki. Radio to concert 2+ ("concert 3" 2din z a4 b7) Czy takie połączenie (pinów bose) jakie aktualnie mam zastosowane jest poprawne? Up ktoś coś ?
Opublikowano 9 Listopada 20169 l Panowie warto zakupić ten zestaw ? Zależy mi żeby kupić zestaw z ORI wiązką i nie rezać za dużo w kablach http://allegro.pl/show_item.php?item=6567355782&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62
Opublikowano 25 Listopada 20169 l Panowie mam szybkie pytanko, kupiłem ori wiązkę bose wyciętą za radiem i tak, w ori wiązce mam wszystkie kable głośnikowe czyli od 3 głośników przednich i 2 tylnich idące jakby do radia, rozumiem że głośniki przednie podłączę za radiem ale po co od tylnych głośników w ori idą kable ze wzmaka bezpośrednio az do radia skoro głośniki są z tyłu i chyba powinny iść kablem bezpośrednio do wzmaka z tyłu.
Opublikowano 26 Listopada 20169 l Panowie mam szybkie pytanko, kupiłem ori wiązkę bose wyciętą za radiem i tak, w ori wiązce mam wszystkie kable głośnikowe czyli od 3 głośników przednich i 2 tylnich idące jakby do radia, rozumiem że głośniki przednie podłączę za radiem ale po co od tylnych głośników w ori idą kable ze wzmaka bezpośrednio az do radia skoro głośniki są z tyłu i chyba powinny iść kablem bezpośrednio do wzmaka z tyłu. Jak dobrze pamiętam wiązka bose - avant ma 10 kabli na każdy głośnik po 2, 4 x drzwi + centralny. Te kable łączy się z kablami wychodzącymi bezpośrednio głośników. Wiązka idzie do wzmaka i on rozdziela dźwięk na głośniki. Edytowane 16 Grudnia 20169 l przez tomekxp2
Opublikowano 27 Listopada 20169 l Czy jest ktoś w stanie poprawić w pierwszym poście tego tematu rozpiski pinów kostek wzmacniaczy BOSE? Kostki 25-pin jak i 32-pin mają w rozpisce powielone podłączenia tylnych głośników, natomiast nie ma tam rozpisanego podłączenia przednich głośników... Sygnały są okej, natomiast plusy i minusy są powielone i nie wiadomo które są przednie i które de facto tylne, bo są zdublowane.
Opublikowano 29 Stycznia 20179 l Witam. Nie mialem nigdy porownania miedzy tradycyjnym naglosnieniem w a4 b6 a naglosnieniem od bose w fabrycznym a4 b6? Z tym systemem bose jest na prawde kolosalna roznica na korzysc?
Opublikowano 29 Stycznia 20179 l Witam. nie chce zaczynać nowego tematu wiec pisze tu. od jakiegoś czasu mam problem z nagłośnieniem to raz mi prawa strona gra tak cicho ze prawie w ogóle to tak czasem cicho jakby pruta a dziś doszłem do tego ze wcale nie gra tył ani sub w bagażniku... z tego co wiem to cały tył i sub jest podpiety pod wzmacniacz wiec prawdopodobnie on sie skończył...? niedługo będe rozkręcał tapicerke w drzwiach to tak sobie pomyślałem ze wymienie wszystkie głośniki bo te z przodu nooo ładnie graja dają ładny nawet bass ale jak podkręce głośniej to pierdzą to pewnie tez sie juz kończą. chciałbym BOSE i znalazłem taki zestawik na alledrogo ( http://allegro.pl/kompletny-zestaw-bose-audi-a4-b6-b7-i6696211273.html ALBO http://allegro.pl/glosniki-bose-zestaw-audi-a4-b6-b7-wzmacniacz-i6679041306.html#thumb/3 ) czy te zestaw bose z tymi czarnymi wzmacniaczami pasują po przelutowaniu tylko kabelków przy wzmacniaczu czy trzeba coś wiecej tam podobić? a moze ktoś mi zaproponuje inne dobre głośniki zamienniki a wzmacniacz kupie nowy ten co mam org?. obecnie mam standard harman nr 8E9. jako radio gra navigacja rns-e. prosze o jakas prostą odpowiec tu albo priv. dzięki;)
Opublikowano 16 Lutego 20179 l Dnia 3.09.2009 o 15:04, mk4 napisał: „Przez odpowiednie zakodowanie adaptacji w radiu i mostek pinu BOSE (24) z pinem 6. Jak to wykonacie zniknie 3-krotny gong, który pojawia się przy otwieraniu auta (BOSE w ten sposób sygnalizuje niesprawność działania AudioPilota). W przypadku RNS-E - kanał 8 ustawiasz na 3. Jeśli jest radio to kanał 66 dajesz na 0.” A gdzie przy radiu znajduje się ten pin, który przy kostce wzmacniacza jest pinem 6? Bo jak rozumiem Pin 24 to jest ten biały kabel.
Opublikowano 24 Lutego 20179 l Po montażu kpl bose (wzmacniacz, głosniki wiązka itd) do jednostki rns-d dx poza kodowaniem trzeba jeszcze coś zmieniać? np jakiś PIN, dodatkowa adaptacja? U mnie przekodowanie uaktywnia przednie głośniki, gra ciszej- bez przesterowania, ....ale jest strasznie... płasko, brak masy i efekciarskiego grania bose!! Bez polotu w porównaniu do innych a4 z tym samym systemem. Niby jest ok, ale dźwięk jest jak bez podpiętego pod masę BOSE-PIN. (tak jak to jest z symphony, concert) W tym samym miejscu jest pin- Gala. Kodowania próbowałem wprowadzić dla jednostek z pierwszej generacji oraz drugiej. -bez zmian Podmieniłem: wzmacniacz, radio -bez zamian Sprawdziłem cała wiązkę - bez zmian.
Opublikowano 2 Marca 20179 l Witam wszystkich, jestem właśnie po zamontowaniu systemu bose do mojej B7, cały komplet kupiłem na allegro wymontowany żywcem z innego auta, podpiąłem wszystko do mnie, zaznaczę że mam radio RNS E i wzmacniacz bose 25 pin, złącze ISO 2 też dokupiłem żeby wszystko pasowało no i pasuje, wszystko sprawdzone według schematów widniejących na początku postu nawet nic nie musiałem nic przerabiać, plus na wzmacniacz, ,minus na wzmacniacz, sygnały na głośniki, wszystko na swoim miejscu no i sprawdzone miernikiem wszystkie kable kontaktują. No i d*pa NIE GRA!!!! w głośnikach cisza żadnych szmerów nawet nie słychać, zamontowałem inny wzmacniacz i dalej to samo, CO JEST GRANE????!!!!! dlaczego nie trybi ?????!!! Czy mam walnięte dwa wzmacniacze, czy sygnał z radia nie wychodzi na wzmacniacz, prąd idzie na pewno bo sprawdziłem próbówką przy samym wzmacniaczu. Kable od strony radia mam podpięte ta w woli ścisłości w następujący sposób: Plus na wzmacniacz złącze D -13 pin, minus na wzmacniacz złącze C - 8 pin, sygnały na głośniki złącze C piny 3, 5, 9, 11. Proszę o radę co jeszcze mam zrobić.
Opublikowano 3 Marca 20179 l 9 godzin temu, chris1987 napisał: Kriss7720, a podłączyłeś wzbudzenie wzmacniacza po uruchomieniu radia? Wzbudzenie? co to jest? nigdzie o tym nie piszą, opisz proszę jak to się robi bo nie daje mi to spokoju, trochę kasy wydałem na ten zestaw i uruchomić go nie mogę. Zawartość dodana 13 minutes later Jeszcze jedno co do mojego problemu, wyczytałem na forum że wzmacniacz prawidłowo działający zaraz po uruchomieniu wydaje odgłos takiego "cyknięcia" , u mnie jest cisza, przypominam że podłączałem już dwa różne wzmacniacze i obydwa nie odzywają się, prąd sprawdzony na pewno dochodzi do samego złącza przy wzmacniaczu, masa wydaje się że jest też na miejscu, co jest grane? nie wiem.
Opublikowano 3 Marca 20179 l Każdy wzmacniacz ma na stałe podłączone zasilanie, oraz wzbudzenie +12V. Dopiero jak włączysz radio to wbudowany przekaźnik załącza wzmacniacz. Zazwyczaj jest to biały cienki kabelek. Podłącz PIN 25 do radia tak jak trzeba. Ew pin 25 w wzmacniaczu podłącz bezpośrednio do +12V i zobacz, czy się włączy. Pikanie po włączeniu będziesz mieć w wzmacniaczu 32-stykowym Wzmacniacz na 100% masz z a4 b6? Edytowane 4 Marca 20179 l przez chris1987
Opublikowano 4 Marca 20179 l 13 godzin temu, chris1987 napisał: Każdy wzmacniacz ma na stałe podłączone zasilanie, oraz wzbudzenie +12V. Dopiero jak włączysz radio to wbudowany przekaźnik załącza wzmacniacz. Zazwyczaj jest to biały cienki kabelek. Podłącz PIN 25 do radia tak jak trzeba. Ew pin 25 w wzmacniaczu podłącz bezpośrednio do +12V i zobacz, czy się włączy. Pikanie po włączeniu będziesz mieć w wzmacniaczu 32-stykowym Wzmacniacz na 100% masz z a4 b6? Zawartość dodana 19 minutes later 2 godziny temu, Kriss7720 napisał: No gra wreszcie, aż głupio się przyznać ale po prostu nie podłączyłem stałego zasilania wzmacniacza zacisk 30 i 31 na kostce w wzmacniaczu, ale też nikt tego wprost nie opisuje, dzięki kolego za wyjaśnienie trafiłeś w 10kę. Zobaczę jak to będzie grało jak wszystko dopieszczę może jeszcze jakieś pytania będę miał. Edytowane 4 Marca 20179 l przez Kriss7720
Opublikowano 7 Maja 20179 l panowie mam pytanie zamontowałem system bose u kolegi w a4 b6 Avant ma radio concert II i to radio ma wyjście bose pod co podpiąć wyjście bose z tego radia , dodam tylko że wszystko mi gra mimo że to wyjście nie jest podłączone
Opublikowano 10 Maja 20179 l Kurde dobra Panowie pomocy bo się troszkę gubie :/ Chcę zrobić stage 1- czyli sam tył, i tutaj rozumiem po części sprawę przepięcia ze starego wzmacniacza (hermana) przewodów do kostki od bose, ale czy muszę ciągnąć jeszcze jakieś inne kabelki od radia ? albo coś innego? Oki juz wszystko wiadomo dzięki Bartkowi ! Dziękuję jeszcze raz Edytowane 11 Maja 20179 l przez tazzi olśnienie
Opublikowano 11 Maja 20179 l Witam. Posiadam radio concert 2 i instaluje nagłośnienie bose. Narazie mam połączony sam tył i gdy włączę radio jest jeden wielki pisk. Od czego? Czy muszę jakieś dodatkowe piny dać do radia?
Opublikowano 12 Maja 20179 l Witam czy ktoś mi powie czy to jest oryginalna wiązka bose szczególnie chodzi mi o te dwie puszki jest napisane module 1 i module 2.
Opublikowano 12 Maja 20179 l Witam czy ktoś mi powie czy to jest oryginalna wiązka bose szczególnie chodzi mi o te dwie puszki jest napisane module 1 i module 2. To nie ori wiazka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 12 Maja 20179 l A jakby wyrzucić te moduły to będzie wtedy pasować? Co musiałbym zrobić żeby była ori? Dodam że kable są na wszystkich pinach... Bo po podłączeniu jest sekunda muzyki trzy sygnały i nagle pisk. Czyli może być wina tych modułów i braku mikrofonu? Po zdjęciach na Google widzę że nie ma nic oprócz kabli to poprostu je uciąć? Edytowane 12 Maja 20179 l przez Mateusz Wiśniewski