Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dzięki za info, wobec tego zostawię pin Bose a usunę mostek, niech sobie pika przy otwieraniu bo w sumie nie jest to tak uciążliwe jak obecna barwa dźwięku.

Opublikowano

nawet lepiej jak pika :) ludzie sie pytaja "a co to" :) [br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 11:40_________________________________________________i trzeba mostkować piny ktore to podawałem, bas gra teraz wtedy kiedy powinien,

Opublikowano

Dzisiaj trochę pokombinowałem i pozbyłem się zakłóceń. Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami kolegi DeeJay_Kill i poskutkowało. Dzięki kolego :notworthy:

W kwestii zakłóceń - jak macie kabel ekranowany, to: Najlepiej odciąć oryginalny kabel idący do wzmacniacza Harmana - w kostce mini iso mamy wtedy 4 piny - odcinamy 3 z nich, bo jeden (biały) służy do włączania wzmacniacza. Brązowy to masa sygnału, którą łączymy do ekranu kabla, z żółty i zielony to głośniki tylne. Dokładamy 2 piny do kostki (sygnał głosników przednich) i mamy już 4 sygnały. Od strony wzmacniacza łączymy do pinu 7 ekran kabla i nie może być zakłóceń.

Dziwi mnie to troszkę bo wcześniej podpinałem ekran w to samo miejsce tylko, że kablem ekranowanym szły tylko sygnały przednich głośników i na nich były zakłócenia, teraz przepiąłem wszystkie sygnały w kabel ekranowany i zakłócenia zniknęły. Grunt, że działa poprawnie. :)

A co do autopilota i pinu Bose to u mnie sprawa wygląda następująco:

Rozłączyłem mostek pinu 24 i 6 podłączyłem pin bose do radia i niestety radio gra gorzej. Po odłączeniu pinu bose barwa dźwięku znacznie się poprawia. Po zmasowaniu pinu Bose radia, dźwięk również jest kiepski :(

Ja zostałem przy zmostkowanej 24 i 6 nodze wzmacniacza i odłączonym pinie Bose. Ciekaw jestem z jakiego powodu dźwięk się pogarsza...

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, a mianowicie mój zestaw zakupiłem z uciętym wtykiem od wzmacniacza (po 2007 roku - czarne środki głośników). W uciętym wtyku pin 24 był nie obsadzony... może po prostu do niego nie podłącza się pinu Bose radia :mysli:

Opublikowano

Trzeba dorwać kogoś kto ma ori BOSE - sprawdzić jak to gra i zerknąć do instalacji (kostka w radiu/RNS-E i wtyk wzmaka).

Opublikowano
  • Autor

Trzeba dorwać kogoś kto ma ori BOSE - sprawdzić jak to gra i zerknąć do instalacji (kostka w radiu/RNS-E i wtyk wzmaka).

mam ori tutaj instalacje wiec mogę posprawdzać dokładnie co trzeba ..

podajcie co a wam powiem i strzele foty

Opublikowano

mam ori tutaj instalacje wiec mogę posprawdzać dokładnie co trzeba ..

podajcie co a wam powiem i strzele foty

a kto Ci załatwił Ci tą wiązke...? :naughty: :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano
  • Autor

W ORI wiązce pin 24 pusty a z pinu 6 [biały kabel] (wzmacniacz BOSE) --> pinu 13 w kosce przy rns-e (czarna stała kostka T16j)

Opublikowano

A w tej wiązce są przewody do AudioPilota?

Opublikowano
  • Autor

jest podłączenie

idą trzy kable

(wtyk bose) pin 30 biały--> pin 8 (brązowa wtyczka 17pinowa)

(wtyk bose) pin 29 brązowy --> pin 9 (brązowa wtyczka 17pinowa)

(wtyk bose) pin 2 (do masy) czarny --> pin 1 (brązowa wtyczka 17pinowa)

Opublikowano

Dobra jeśli chodzi o most 24/6 - stosowano do MY 2003 (widocznie kolejnym wersjom BOSE wystarczy deaktywacja AP w adaptacjach radia/navi).

BOSE pin (7 dla RNS-E) to po prostu masa - pytanie czy ma znaczenie gdzie ma być podpięta.

Opublikowano
  • Autor

BOSE pin7 idzie do zielonej kostki w RNS-E pin 8 (sprawdziłem miernikiem) w ORI wiązce

Opublikowano

Nie o to mi chodzi ;) Jak nie masz w RNS-E podpiętego pinu 7 z niebieskiej kostki 12 pin do masy, to w buforze wywala Ci błąd 2005 (jeśli zakodowałeś BOSE, czepia się właśnie kodowania). Skoro to jest powodem pogorszenia jakości dźwięku - może ma znaczenie do jakiej masy jest podpięty...

Opublikowano

Odpiąłem przed chwilą mostek pinBose 24 od pinu 6 wzmacniacza i dalej to samo, nic a nic się nie poprawiło :wallbash:

Opublikowano

Odpiąłem przed chwilą mostek pinBose 24 od pinu 6 wzmacniacza i dalej to samo, nic a nic się nie poprawiło :wallbash:

A jak odłączysz w/w pin 7 z RNS-E jest OK?

Opublikowano

W mojej odciętej wtyczce też były kabelki pod mikrofon dokładnie takie jak opisał kolega mk4. Kabelek czarny to podłączenie ekranu dla mikrofonu.

BOSE pin (7 dla RNS-E) to po prostu masa - pytanie czy ma znaczenie gdzie ma być podpięta.

Wydaje mi się, że ma skoro u mnie po zmasowaniu z masą radia sprzęt zaczyna gorzej grać.

Czyli będzie tak jak u nas, musimy się dowiedzieć pod jaką masę podłączony jest pin bose radia/rns-e

Opublikowano

Nie mam jak teraz sprawdzić bo wyjmaki zostawiłem u kuzyna :(

Opublikowano

OK, zaraz dokładniej przejrzę schemat - stay tuned ;)

Opublikowano

tak sobie patrze w schemat od zwyklego radia pin BOSE z T8/1 idzie do Audio Ground Connection (in instrument panel wiring harness), przy czym to jest ta sama masa co na zacisku 31 czyli T8/8

Opublikowano

Jeśli chodzi o schemat RNS-E - masa dla pinu 7 to to samo co masa wzmaka. 346 czyli Earth point (audio)...

Mystic - a Ty gdzie podłączyłeś pin 7?

Opublikowano

Nie jestem pewien czy ta utrata barwy brzmienia to problem z pinBose i mostkiem 24 do 6. Chyba bardziej wygląda mi to na niewłaściwe podłączenie mostka pinu 7 radia do masy, bo nawet jak miałem z błędem 02005 i kodowaniu xxx9xxx jak i bez błędu przy kodowaniu xxx1xxx to i tak grało pięknie. Dopiero po zrobieniu obu mostków się wystało :wallbash:[br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 22:28_________________________________________________

Mystic - a Ty gdzie podłączyłeś pin 7?

podobno do masy radia, ale nie wiem dokładnie do którego pinu :mysli: