Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawienie kąta wtrysku - TDI na pompie wtryskowej (VP)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tzn jak swiece nie dogrzeja go to troche kreci ale nie jakos mega dlugo. Ojciec ma AFN w A6 i super mu pali ale dzis sprawdzilem i u niego tez jest okolo 45-49. Duzej roznicy nie ma wiec mysle ze to nie tego wina

Opublikowano

Moze swiece podmien ktoregos ranka i sprawdz jak na swiecach od ojca odpali, jak dobrze to masz przyczyne na dloni.

Co do kątu wtrysku to jak masz checi i czas to ustaw na 55-57 :good:

Opublikowano

i mysliz ze taka mala zmiana zrobi roznice ze bedzie lepiej palil??

Opublikowano

Bardziej chodzilo mi o to bys podmienil 'świece' na te z auta ojca i zobaczyl jak odpala.

Opublikowano

nie no swiece byly rok temu zalozone nowe wiec to nie wina swiec bo jak podgrzeja swiece to w miare dobrze zapala tylko jak nie grzeja to troche kreci

Opublikowano

nie no swiece byly rok temu zalozone nowe wiec to nie wina swiec bo jak podgrzeja swiece to w miare dobrze zapala tylko jak nie grzeja to troche kreci

Nie oznacza to, że świece nie mogły się spalić bądź uszkodzić z jakiejkolwiek przyczyny :cool1:

Opublikowano

oczywiscie rozumiem ale chodzi mi odpalanie jak jest kilka stopni na plusie i wtedy swiece nie podgrzewaja i zimny silnik troche za dlugo kreci

Opublikowano

Pany mam pytanko , dobrze mi się wydaję że upózniony kąt wtrysku ma negatywny wpływ na przyśpieszenie , dynamikę auta ? nie mam na myśli oczywiście kolosalnej różnicy ale przynajmniej taką odczuwalną ? :) pozdrawiam

Opublikowano

Przeczytałem cały temat i teraz tak. W moim temacie dot. Bardzo ciezko odpala, napisalem, "Wlasnie zapodalem grupe BS 000 wartosc w pozycji 2................ waha sie od 22-24 max 25" i moje pytanie jest nastepujace. Po zaznajomieniu sie z calym tutaj materialem u niektorych osob wartosc po tym procesie jest gorsza od pozadanej, np 255 a nie 55-58. Czemu tak sie dzieje i czy ma to negatywny wplyw na pozniejsze odpalanie i silnik ogolem. Waham sie bowiem czy przystepowac do tej operacji skoro moge nie uzyskac pozadanego efektu. Pozdro :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ja dzisiaj korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem ustawić sobie kąt wtrysku w AFN na podstawie wcześniejszego przestudiowania powyższych rad. Po poluzowaniu wszystkich wymienionych śrubek i delikatnym przesunięciu pompy dokręceniu śruby próba odpalenia i nie chce palić :confused4: no więc pompę z powrotem i dalej nie chce palić i tak kilka razy posmutniałem :confused4: Czując delikatny zapach ropy pod maską dziwiła nas ta śruba z tyłu o numerze 4 podkręciłem ją już bez przesuwania pompy i zaczął załapywać dokręciliśmy mocniej tak jak była przed i ku zdziwieniu silnik odpalił i dopiero wtedy regulowaliśmy pompą i ustawialiśmy kąt :decayed: ustawiłem na 50,53,55 bałem się już to zruszyć całkiem a była to moja pierwsza taka poważna robota na silniku a przed regulacją naznaczyłem sobie rysikiem okolice śruby nr 3 :naughty:

Opublikowano

bo jak masz w wartościach np - 5 to nie odpalisz to sa takie milimetry że masakra, ja miałem -2,5 chcaiłem zrobic 0 przekreciłem i tez nie chciał odpalić patrze 7, trochę sie pomęczyłem ale w końcu jak trafiłem na odpowienią wartosc to zapalał odrazu:)

Opublikowano

wiem że to są bardzo małe ruchy niecałe milimetry normalnie się przesuwa ale jak wytłumaczyć to że jak dokręciłem tą śrubę z tyłu nr 4 to nie chciał zapalić i śmierdziało ropą a jak dokręciłem to odpalił i tdi timing pokazywało mi w górnej granicy wcześnej nie chciał zapalić , dokręciłem elegancko zapalił dopiero wtedy i przy na max dokręconej tej śrubie podważyłem łapką pompe drugą ręką dokręcałem śrubę 3 i odpalałem sprawdzić co i jak na vagu za wysoko to od nowa luzowałem trójkę poprawiałem poprawiałem pompę i znowu dokręcałem 3 jeśli ustawiłem żądany kąt dokręcałem 1,2 zakłądałem obudowa paska i silnika maska w dół i gra , zastanawiam sie do czego jest wogóle ta śruba 4ka do odpowietrzania czy coś skoro po poluzowaniu jej śmierdzi paliwem po kręceniu rozrusznikiem i pojawiła się kropla paliwa (wszystko szczelne) :mysli: ??

ta śruba nr 4 według Etki to śruba zaślepiająca a za nią pierścień uszczelniający , więc po co ją luzować do ustawiania kąta wtrysku co by pokrywało się z tym co napisałem wyżej :mysli:

Opublikowano

wiem że to są bardzo małe ruchy niecałe milimetry normalnie się przesuwa ale jak wytłumaczyć to że jak dokręciłem tą śrubę z tyłu nr 4 to nie chciał zapalić i śmierdziało ropą a jak dokręciłem to odpalił i tdi timing pokazywało mi w górnej granicy wcześnej nie chciał zapalić , dokręciłem elegancko zapalił dopiero wtedy i przy na max dokręconej tej śrubie podważyłem łapką pompe drugą ręką dokręcałem śrubę 3 i odpalałem sprawdzić co i jak na vagu za wysoko to od nowa luzowałem trójkę poprawiałem poprawiałem pompę i znowu dokręcałem 3 jeśli ustawiłem żądany kąt dokręcałem 1,2 zakłądałem obudowa paska i silnika maska w dół i gra , zastanawiam sie do czego jest wogóle ta śruba 4ka do odpowietrzania czy coś skoro po poluzowaniu jej śmierdzi paliwem po kręceniu rozrusznikiem i pojawiła się kropla paliwa (wszystko szczelne) :mysli: ??

ta śruba nr 4 według Etki to śruba zaślepiająca a za nią pierścień uszczelniający , więc po co ją luzować do ustawiania kąta wtrysku co by pokrywało się z tym co napisałem wyżej :mysli:

Kolego wydaje mi sie że nie tą śrube odkręciłeś , bo śruba numer 4 to śruba mocująca pompe , jak jej nie poluzujesz to nie przestawisz konta wtrysku a korek o którym piszesz to całkiem coś innego .
Opublikowano

19628754121.jpg

:kox:

to jest nr 4 jak na rysunku , jest ona po środku tych czterech, niżej były tylko chyba jeszcze dwa torxy i tyle żadnej innej 13stki tam nie było tylko te torxy no chyba że komuś kiedyś wypadła i po prostu jej nie ma ale na zdjęciu (wcześniej) wyżej i na pierwszym poście wygląda że to ta właśnie śruba :) nic się nie stało ale stresa miałem jak nie chciał zapalić przez kilka prób i dopiero po dokręceniu jej załapał

Opublikowano

Kolego tej śruby pomiędzy przewodami od wtrysków nie ruszamy bo to jest zaślepka , śruba która trzyma pompe jest troche niżej , ona mocuje pompe do tekiego łącznika

Opublikowano

Jako, że miałem bardzo nie miłą przygodę [zerwanie paska alternatora, uszkodzenie-spalenie rolki napinacza paska alternatora, zawinięcie postrzępionego paska na koło gdzie idą 3 paski (klimy, alternatora, rozrządu) co w następstwie spowodowało przeskoczenia paska rozrządu o jedne ząb na kole zębatym pompy] chciałem przy okazji ściągniecia CAŁEGO przodu (po raz drugi w miesiącu, bo mój rozrząd nówka ~1500 km) chciałem ustawić poprawny kąt wtrysku bowiem przy diagnostyce wyszło 0 stopni. Odkeciłem te śruby według tutka, dwie z przodu jedna osadzona centralnie z tyłu i za dibała nie mogłem przesunąć pompy, ani młotkiem przez drewno, młotkiem przez rurem, zaparcie łomem, trochę przesuwał mi się w drugą strone na zmienjszenie więc odkręcona na pewno poprawnie była ale za zwiększenie może 1/3 milimetra. I teraz pytanie co nie tak? Tak mocno gdzieś "przyśniedział" czy może sztywne rurki od wtrusków nie pozwalają? Ogólnie skręciłem już to bo sił nie mam na to ale i tak zamierzam to przed zimą zrobić więc się pytam :)

Niemożliwe, że nie da się ruszyć po odkręceniu poprawnych śrub, rurki mogą ograniczać ruch w jedną stronę, ale nie w dwie... Tak dla pewności zapytam, czy z przodu odkręciłeś dwie śruby przez otwory w kole zębatym, czy tą co widać/wystaje? "Centralną" tą na samym dole, gdzie jest cholendarnie ciężki dostęp (przy bloku silnika)??

Luzowałem tą śrubkę, zmyliło mnie to na rysunku i to co widziałem przy pompie bo 13nastki śruby z tyłu nie było u mnie , więc dwie śruby przed kolem pasowym najpierw, pozniej nr 3, łom w ruch podniesiony przód na 5tym biegu regulacja kołem na piątym biegu ustawienie łomem przytrzymane kontra śruba nr 3 i test vagiem kilka prób i dało rade , nie tą śrubę ruszałem ale szczeże porównywując rysunki można się pogóbic i przy tym stresu najeśc, pozdro :) i gratki za opis ok 130 150 zł w kieszeni :notworthy:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

panowie podrzucicie jakis szczegolowy opis ustawienia kata w V6 2,5 TDI 179 PS? oraz jakie wartości powinny byc? Bardzo prosze

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie czy kąt wtrysku statyczny w grupie 000 w przedziale 54-61 wymaga pilnej korekty?

Opublikowano
Panowie czy kąt wtrysku statyczny w grupie 000 w przedziale 54-61 wymaga pilnej korekty?

jest ok nic nie ruszac