Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Pocenie silnika - od kiedy warto sie martwić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszczelniłem odmę, wymieniłem odcinek gumowy przy intercolerze do turbo oraz śruby mocujące pokrywę zaworów, (uszczelke już wymieniłem)

Jest niby lepiej... ale wciąż zbiera sie wilgotna plamka na osłonie silnika patrząc od dołu(wcześniej zbierała sie kropelka)

Wiem że poci mi sie turbo tak stwierdził znajomy mechanik.

Za często jednak pojawia sie słowo "pocenie", które obawiam sie że pochodzi z niewiedzy mechaniora albo braku chęci.

Skrzynie biegów mam właściwie mokrą, ostatnio było za dużo suchych dni i nie bylo kiedy przemyć jej deszczem więc jest cała zarzygana (...że sie tak wyraże).

Podobno jak twierdzi mech "każdy silnik powyżej 100k jest zarzygany tylko jak sie ma osłone pod silnikiem nie ma to sie jak umyć i spływa w postaci mokrej plamki taki stan utrzymuje sie do końca życia silnika"

Żaden olej mi jeszcze nie kapie a na moim miejscu parkingowym nie zauważyłem czarnych plan

Po prostu jestem ciekaw jaka jest prawda i czy warto sie tym martwić

Jak sie ma wilgotny spód silnika do przeglądu corocznego,warto maskować coś myjąc podwozie czy jak wspomniałem każdy diagnosta uważa to za standard

Ubytek oleju jeśli mam to nie zauważalny lub nieznaczny jak na 5tyś po ostatniej wymianie.[br]Dopisany: 15 Październik 2009, 20:26_________________________________________________Jak to jest w praktyce?

Jest ktoś z przebiegiem powyżej 200k jak ja z suchą osłoną silnika?

Opublikowano

mój niestety też się poci ale spod uszczelki miski olejowej

mechanior stwierdził, że przy większych przebiegach to normalne

Opublikowano

U mnie też się poci przy uszczelce miski olejowej :kwasny:

Mi również mechanik mówił, że to normalne tzn że właściwie każda a4 jaka do niego przyjedzie ma ten problem.

Opublikowano

U mnie też się poci przy uszczelce miski olejowej :kwasny:

Wiecie może jaki jest koszt wymiany tej uszczelki?

W moim AFN-e ten sam problem.Byłem ostatnio u mechanika koszt wymiany uszczelki pod miską około 250 pln.
Opublikowano

umyj silnik i obserwuj. z reguly olej gubi z dolotu, czesto przez nieszczelne polaczenie lub gume przy egr.