Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kto z was pamięta Stan Wojenny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Skuli-mnie-kajdankami.-Zona-krzyczala-by-nie-bili,wid,11771632,wiadomosc_prasa.html

Wspomnienia prezydenta z grudnia 1981r

Byłem wtedy małym gówniarzem, ale pamiętam kilka szczegółów z tamtych dni,srogą zimę i co chwila przejeżdżające czołgi pod oknem naszego domu.Mieszkałem wtedy w Pegierowskiej wsi na Pomorzu, a nasz dom stał przy ważnej w tamtych latach drodze wojewódzkiej. Propaganda była bardzo silna w tamtym regionie,a ojciec wierzył,że się nie da bez komuny i minęło kilka lat zanim dowiedziałem o co chodziło.

Jest ktoś na Forum kto ma jakieś wspomnienia z tego dziwnego czasu?

Opublikowano

ja pamietam ... ojciec kazal mi i bratu chowac sie pod lozko gdy... milicja byla kolo bloku i aresztowali sasiada ...

rano nie bylo w tv slynnego teleranka :(

Opublikowano
  • Autor

rano nie bylo w tv slynnego teleranka :(

Pamiętam...Była za to przemowa Pierwszego Pokemona :decayed:

Tyle,że nikomu nie chciało się wtedy śmiać....

Opublikowano

Ja pamiętam tylko to że ojca wzięli do woja wtedy i to jak wrócił do domu :)

Opublikowano

Ja wtedy nocowałem u ciotki razem z matulą bo ciotka była na przysiedze wojskowej u braciaka i jak przyjechała to opowiedziała ze widziała go tylko 30 minut i kazali wszystkim jak najszybciej opóścić jednostke i tyle miała z przysięgi syna.A rankiem jak wracaliśmy na chatke to było dość mroźno.I co jeszcze pamiętam to wszystkich w telewizji w mundurach , braku teleranka i powtarzane w kółko orędzie do narodu

Opublikowano
  • Autor

Mój wujek był w jednostce w Gdańsku-Wrzeszczu miał wyjść do cywila,ale przedłużyli mu służbę do 3lat :cool1:

to jak wyrok, pomyśleć,że teraz niema wcale zasadniczej...

Opublikowano

pamietam kilka dni z tego okresu, z soboty na niedzielę byłem u dziadków na wsi

rano byłem strasznie wkurwiony na dziadka, ze nie ma teleranka, na ekranie Rubina tylko snieg

chwilę potem przyszedł sasiad i mówi do dziadka "... panie Janku, wojna !!!!"

potem pojawił sie program, na ekranie Jaruzelski - Smok Wawelski, ze swoim sakramentalnym:

"... ojczyzna nasza stanęła nad przepaścią..."

pamietam że dziadek strasznie klął na "czerwonych sk***ysynów"

w niedziele byłem juz w domu, nie było ojca, był w stoczni, wszyscy żyli w napięciu, po ulicach jedziły transportery

opancerzone...

Opublikowano

No ja też w miarę pamiętam, moja ś.p. babcia była już wtedy ciężko chora i żeby wyjechać do niej poza granice miasta jakoś tak dosłownie kilka dni po wprowadzeniu stanu, tato ze 3 dni przepustkę załatwiał. Na rogatkach Rzeszowa pełna kontrola, poszukiwanie ulotek itp, mieliśmy wtedy Dacie 1300 , dawała radę na mrozie , ale ogólnie dla nas gówniarzy kilkunastoletnich, to po prostu zadowolenie, że ferie dodatkowe i nie trzeba iść do szkoły, i niech żaden z polityków co mieli wtedy po kilka kilkanaście lat, nie pie..doli w mediach jaki to on był bojowy i walczący z komuną bo z radością lepił wtedy bałwana lub zasuwał na ślizgawce...

Opublikowano

ja tez bylem dzieckiem,ale pamietam ,wspomnaina ostra zime,milicjantow u mnie na ulicy,godzine milicyjna i Kapitana Klossa w TV :kox: ,zabierali bandziory zapas benzyny z aut,wiecej nie pamietam,albo pamietam bardziej z opowiesci starszych... :wink4:

Opublikowano

Ja pamiętam urywki jak mnie wojsko do szpitala wiozło nyską bo miałem atak astmy.

Opublikowano

też byłem dzieckiem. Ale nie zapomne czołgów na ulicy ;(...

Opublikowano

Ja jestem za gówniaty na zeby to pamietac ale duzo słyszałem z opowiadań.

Rodzice brali ślub w grudniu 1981 i było duzo załatwiania bo były zakazane takie imprezy bo za duze zgromadzenie ludzi było w jednym miejscu ale jakoś dziadkowie to załatwili i dostali pozwolenie.

Jedni mówia ze za komuny było lepiej niz teraz inni znów ze było przerabane. Ja niestety osobiście nie moge sie wypowiedzieć.

Opublikowano

Rankiem 13-go grudnia poszliśmy z siostrą na mszę do kościoła, nigdy potem nie było tam już tylu ludzi...

miałem przy sobie całe kieszonkowe z zamiarem wydania na cokolwiek, ubzdurałem sobie, że w stanie wojennym przez długi czas będą pozamykane wszystkie sklepy :confused4::)

najgorsze jest jednak to, że moskiewski pachołek Jaruzelski który był gwarantem narzuconego Nam Polakom totalitarnego reżimu i braku suwerenności

wciąż nie został osądzony za zbrodnie których się dopuścił.

Układ komunistów z częścią solidarnościuchów wciąż gwarantuje jemu bezkarność !!!

Jaruzelski - czerwony bandyto won do Moskwy !!!

Opublikowano

Mieszkam od miasta jakieś 10 kilometry, pamiętam jak z kumplami wychodziliśmy po starsze siostry, które wracały ostatnim autobusem z Lublina ok. 23-ciej a było nas trzech. Podjechali wtedy ułazem i kazali się rozejść bo więcej jak dwóch to już było zgromadzenie :> . Pamiętam też czołgi jak jechało ich gdzieś z 10 sztuk jeden za drugim. ten huk i dudnienie pamiętam do dziś :thumbdown:

Opublikowano

pamiętam że mój ojciec trep w stanie wojennym chodził z klamką i mógł jeździć najeb... z czego często korzystał i nikt go nie ruszał bo był w mundurze...

Opublikowano

po 22.00 to trzeba było się czaić milicja czekała na to zeby się tłumaczyć co sie robi o tej porze :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

najgorsze jest jednak to, że moskiewski pachołek Jaruzelski który był gwarantem narzuconego Nam Polakom totalitarnego reżimu i braku suwerenności

wciąż nie został osądzony za zbrodnie których się dopuścił.

Układ komunistów z częścią solidarnościuchów wciąż gwarantuje jemu bezkarność !!!

Jaruzelski - czerwony bandyto won do Moskwy !!!

Święte słowa,ale nie nam już,go wsadzać do więzienia,mam nadzieję,że historia uczciwie oceni jego występki. Gościu panicznie trzymał się u władzy i likwidował opozycję ciągle umywając ręce, a najbardziej rozwala mnie jego stwierdzenie,że zawsze chciał usiąść do rozmów, a nikt nie chciał z nim gadać,to on był władzą i kto pamięta tamte czasy wie,że władza wszystko mogła. Do wszystkiego można było zmusić,metody były różne długopis w ucho,czy 100razów pałą po nerkach,nieważne jak zawsze chodziło o to samo.

Jednak patrząc w tamtych dniach oczami dziecka wszystko wyglądało jak by tak miało być, ale tym teatrzykiem kierowali Pierwsi...

Opublikowano

HMM i ja pamiętam troszeczkę,jak mama prowadzała mnie do przedszkola, były za***iste zaspy ze śniegu i na głównych ulicach Olsztyna stały amfibie......... a te ćwoki grzali się przy koksownikach :)

Opublikowano

Ja pamiętam stan i dużo z komuny, noe wspominam tego całkowicie źle bo pewne problemy techniczne były. Generalnie mówcie co chcecie ale teraz jest większy burdel niż za komuny, prochy, morderstwa, kanciarstwo i brak szacunku dla Policji. Często i gęsto wspominam czasy komuny i brakuje mi tego, jaki my młodzi mamy teraz start? a jaki mieli nasi rodzice? Oni mieli dużo latwiej i ludzie młodsi niż 30 lat nie mają pojęcia co wtedy było grane wic nie oczekuję komentarzy od młodszych tylko od 30 w górę !

Opublikowano
  • Autor

Powiedz kolego vario w jakiej rodzinie dzieci bedą grzeczniejsze, w takiej której rodzice dają im dużo luzu i ogólny dostęp do kasy i mediów, czy takiej gdzie ojciec bedzie głupi jak but, wmawiał im ciągle jakieś bzdury i notorycznie lał ? :wink4:

Komuna to była ta druga rodzina.

Ktoś kiedyś powiedział:

Kapitalizm jest to nie równy podział bogactwa, a Komuna to równy podział biedy.

Sam powiedz który system wolisz, bo ja zdecydowanie obecny.

Teoria komunizmu, była idealna, ale niemożliwa do wprowadzenia w życie,bo jesteśmy tylko ludźmi. :hi: