Rajtek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam Mam nastepujacy problem z ktorym nie spotkalem sie w zadnym samochodzie ktory dotychczas mialem z silnikiem diesla. Gdy temperatura spadnie ponizej ok. -3° C gdy chce zapalic samochod wszystko wykonuje tak jak trzeba. 2x gezeje swiece, czekam az zgasna kontrolki i przekrecam kluczyk w stacyjce. I tu problem-zadnych reakcji silnika. Przytrzymuje kluczyk ok. 2 sekund i samochod odpala bez najmniejszego problemu. Na cieplym silniku problemu nie ma. Poradzcie prosze co moze byc przyczyna. Pozdrawiam
Wihajster Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 może cos z rozrusznikiem jest nie tak i go łapie na mrozie
jony 2 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 u mnie to samo bez względu na temperaturę otoczenia oraz sinika
albert_u Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 Witam, I ja się dołączę też mam podobnie, przekręcam kluczyk i 0 reakcji, i tak kilka razy aż odpali Dzieje się tak po dłuższym postoju, jak jest zimno z rana, nigdy jak jest ciepły Kostka wymieniona, akumulator nowy Obstawiam jeszcze raz akumulator może jak dłużej stoi to za mały prąd?? Pozdrawiam jak ktoś będzie miał lekarstwo to poproszę
wojtek123 Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 też to koledzy miałem jak auto postało 3-5 dni w garażu ale odpukać problem ustał poruszałem ten temat na forum i sugerowali mi że to rozrusznik może elektromagnes działa z opóźnieniem
fiskuzz139 Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 mi też się wydaje że problem tkwi w rozruszniki:)
gregson Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 mam ten sam problem już 3 lata akumulator nie ma nic z tym wspólnego mam nowy i dzisiaj rano chwile musiałem poczekać jak będą mrozy będzie to ok 2 sekund
Audick Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Mam tez tak samo, zero reakcji po przekreceniu kluczyka, poczekam przekrece kuczyk z trzy razy i zaskakuje.Koledzy a moze cos z immobilazerem??Czy jak sugerujecie rozrusznik, szczotki do wymiany?
Stichy Opublikowano 5 Listopada 2011 Opublikowano 5 Listopada 2011 Wg mnie rozrusznik - rozkrecic nalezy elektromagnes i przeczyscic rdzen - ze tak nazwie bolec ktory sie przesowa, pewnie jest zasyfiony i nie przesowa sie tzn nie wyzwala Nie potrafie opisac ale to pewnie to
jony 2 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 wymiana elektromagnesu załatwia sprawę w 100% .miałem u siebie taki sam objaw i pomogło
kkam Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 powinna pomóc wymiana elektromagnesu, prawdopodobnie jest zabrudzony i stawia pewien opór i jego praca jest zwolniona, zamiast szybko wskoczyć przesuwa się powoli
Musashi Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 swiece sprawdzone? jak startuje przy wlaczonych swiatlach mijania. jakie jest napiecie akumulatora w momencie uruchamiania silnika.
maciejas002 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgodziłbym się ze wcześniejszymi postami, stawiałbym na elektromagnes, rozrusznik to oględzin, u mnie w B5 był podobny problem. Natomiast po co grzać 2x świece ? Obciążać je i aq ? Oboje szybciej się zużywają przez takie działanie, rozumiem jakby było -25 ale to też nie codziennie grzać tak świeczki.
Stichy Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Swiece zarowe grzeja przez dluzszy czas - nawet jak kontrolka zgasnie to one dalej grzeja, pod warunkiem ze temp zewn. nie przekracza 9st C lub obroty silnika nie przekrocza 2500obr/min - jakos tak Nie powinno sie kilkakrotnie podgrzewac - 1raz i ma dzialac
gregson Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 powinna pomóc wymiana elektromagnesu, prawdopodobnie jest zabrudzony i stawia pewien opór i jego praca jest zwolniona, zamiast szybko wskoczyć przesuwa się powoli to dlaczego jak temperatura zewnętrzna jest powyżej 5 stopni rozrusznik kreci natychmiast po przekręceniu kluczyka, no i jeszcze jedna uwaga po tym jak już auto odpali i je natychmiast zgaszę i ponownie uruchamiam już tego problemu nie ma dziwna sprawa
adrian998998 Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ja miałem tak ze włacznik w stacyjce siadał i taki objaw miałem ze po chwili reagował.
gregson Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 Ja miałem tak ze włacznik w stacyjce siadał i taki objaw miałem ze po chwili reagował. no tak ale miałeś to za każdym razem jak odpalałeś ?? bo ja mam tylko raz rano no i tylko jak jest zimno później cały dzień bezproblemowo
flex78 Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 U mnie też jest taka sytuacja, może tak powinno być, latem nie ma tego "problemu", mnie oprócz tego otwiera się tylna klapa, już mnie szlak trafia z tą klapą pozdro
adrian998998 Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 Przeważnie tak bywało że sie chwile zastanawiał czy zapali czy nie
Rekomendowane odpowiedzi