Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Wpisał ktoś kiedyś 3 razy zły kod ? Kumpel mi kiedyś tłumaczył że w 30, 40 lub 50 którejś minucie coś się tam wciska na RNS-E żeby wyskoczyła opcja wpisania kodu ale już za cholerę nie pamiętam co... :kwasny::decayed:

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 803,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A czy na ekranie nie odlicza czasu? Chyba 60 minut, tylko jest problem taki że gdy rns jest z innego auta, lub nie podłączony pod can (choć vinu po canie uczy się po wpisaniu kodu i nie wiem czy wtedy współpracuje -tyle że znów jak nauczony jest vinu nie żąda kodu) może się wyłączyć po 30 minutach i po włączeniu dalej odlicza od 60 minut. Nie mam doświadczenia w temacie wpisania trzykrotnie kodu, ale wiem że po takim wpisaniu trzeba odczekać swoje. Może rzeczywiście jest jakiś chwyt by wyłącznie co 30 minut ominąć i wcisnąć coś wcześniej by wpisać kod.

---------- Post dopisany at 00:59 ---------- Poprzedni post napisany at 00:45 ----------

Jakby co znalazłem takie coś w tym temacie: http://a4-klub.pl/warsztat-zrob-to-26/rns-e-7428/index47.html#post2405978

Opublikowano
Popatrze jeszcze dzisiaj ale z tego co widzialem, a raczej "czulem" pod reka to nie bylo tam kostek dodatkowych. Tak czy inaczej zamowilem juz kompletna polke z subem i wzmacniaczem + wiazka od suba. Takze w najgorszym wypadku gdy na 100% nie bedzie tam tych kostek to bede mogl polozyc nowa instalacje pod tylne glosniki.

W kazdym razie dzieki za info. Byc moze bede sie odzywal :) a VAGa masz? Zeby potem to poprawnie zakodowac?

Zeby nie bylo odrazu mowie ze za darmo pomagac mi nie bedziesz :D

Mam Vaga, VCDS, kodowałem wszystko u siebie i u brata, więc troche praktyki mam. Chetnie pomogę. Mapki tez mam 2014 ;)

---------- Post dopisany at 14:04 ---------- Poprzedni post napisany at 14:02 ----------

Panowie jak zmienić głośność startową w RNS-E bo wydaje mi się że trochę za głośno radyjko startuję.

dolaczam sie do pytania,mam ten sam problem,navi staruje prawie na fula:kwasny:

Opublikowano
Wpisał ktoś kiedyś 3 razy zły kod ? Kumpel mi kiedyś tłumaczył że w 30, 40 lub 50 którejś minucie coś się tam wciska na RNS-E żeby wyskoczyła opcja wpisania kodu ale już za cholerę nie pamiętam co... :kwasny::decayed:

U mnie po 1h można było normalnie wklepać :wink:

Opublikowano

Panowie mam pytanie - Bo już głupieje...

Mam tylko 2 takie kosteczki :)

idbi.jpg

po rozpisce starego radia wiem, że to głosniki Przód/Tył/Prawo/Lewo - Więc tutaj jest git:)

ulyq.jpg

Tutaj mam problem bo: Który pin co robi?

Udało mi się ustalić, że:

|Masa | |BRAK INF POMOCY! | |PUSTY| |PUSTY|

|zapłon(ACC - CO TO?) | |sterowanie zasilaniem(co to?)| |PUSTY| |PUSTY|

Nie wiem jak to lepiej rozpisać:)

Opublikowano
Panowie mam pytanie - Bo już głupieje...

Mam tylko 2 takie kosteczki :)

http://s30.postimg.org/dlvr6t5rh/idbi.jpg

po rozpisce starego radia wiem, że to głosniki Przód/Tył/Prawo/Lewo - Więc tutaj jest git:)

http://s17.postimg.org/o6ljrp397/ulyq.jpg

Tutaj mam problem bo: Który pin co robi?

Udało mi się ustalić, że:

|Masa | |BRAK INF POMOCY! | |PUSTY| |PUSTY|

|zapłon(ACC - CO TO?) | |sterowanie zasilaniem(co to?)| |PUSTY| |PUSTY|

Nie wiem jak to lepiej rozpisać:)

W kostce którą pokazałeś masz:

1 - pin BOSE (tylko dla instalacji BOSE)

2 - DWA (jedna z funkcji fabrycznego alarmu)

3 - Linia diagnostyczna K

7 - zasilanie

8 - masa

Opublikowano

Poproszę moderatora o złączenie moich 2 postów(niestety klikając edytuj nie potrafię dodać zdjęcia:()

tablearnsegb9.jpg

Które z tych kabli potrzebuje dołożyć?

Złączę B pin 3 - Sygnał prędkości?

Złącze B PIN 5 - Diagnoza L

Złącze B PIN 7 - BOSE

Złącze C PIN 3

Złącze C PIN 5

Złącze C PIN 8

Złącze C PIN 9

Złącze C PIN 11

Złącze D PIN 9

Złącze D PIN 10

Złącze D PIN 13

Przy Bose + RNS to wszystko czy muszę jeszcze coś dokładać?

Czytałem 1 stronę i nie bardzo rozumiem jak podłączany jest ten kabel który odpowiada za wyłączenie RNS-E tak by nie wciągała dużo prądu po zamknięciu samochodu.

Dziękuje za pomoc

Bart-s uprzedziłeś mojego 2 posta :)

Tylko proszę o podpowiedź który z pinów w tej kostce za co odpowiada, szukałem w ELSie ale nic nie znalazłem nt. niefabrycznego radia

Mam nie ori radio, czyli do tej kostki mam podłączyć jakieś dodatkowe kable?

Opublikowano
Poproszę moderatora o złączenie moich 2 postów(niestety klikając edytuj nie potrafię dodać zdjęcia:()

http://s21.postimg.org/6l5lzpjdv/tablearnsegb9.jpg

Które z tych kabli potrzebuje dołożyć?

Złączę B pin 3 - Sygnał prędkości?

Złącze B PIN 5 - Diagnoza L

Złącze B PIN 7 - BOSE

Złącze C PIN 3

Złącze C PIN 5

Złącze C PIN 8

Złącze C PIN 9

Złącze C PIN 11

Złącze D PIN 9

Złącze D PIN 10

Złącze D PIN 13

Przy Bose + RNS to wszystko czy muszę jeszcze coś dokładać?

Czytałem 1 stronę i nie bardzo rozumiem jak podłączany jest ten kabel który odpowiada za wyłączenie RNS-E tak by nie wciągała dużo prądu po zamknięciu samochodu.

Dziękuje za pomoc

Bart-s uprzedziłeś mojego 2 posta :)

Tylko proszę o podpowiedź który z pinów w tej kostce za co odpowiada, szukałem w ELSie ale nic nie znalazłem nt. niefabrycznego radia

Mam nie ori radio, czyli do tej kostki mam podłączyć jakieś dodatkowe kable?

To co podałeś jest w pierwszym poście. A rozpiskę za co który pin odpowiada podałem Ci przecież przed chwilą :decayed:

Za wyłączanie RNS-E odpowiada magistrala CAN (oprócz tego navi musi być zakodowana w adaptacjach zegarów aby system w aucie wiedział co ma wyłączyć). Powinieneś mieć jeszcze jedną 20-pinową kostkę (w niej zwykle znajdują się przewody CAN - pomarańczowo/brązowy i pomarańczowo/fioletowy. Ale nie miałeś radia a zatem tej kostki może nie być... Zatem do adaptera którego użyjesz do podłączenia RNS-E trzeba doprowadzić sygnały CAN (niestety najbliżej będą zegary - pin 19 i 20 w niebieskiej 32-pinowej kostce).

Opublikowano

No to jeszcze o 1 rzecz muszę zapytać :)

Jak zrobić gniazdo diagnostyczne?

Opublikowano

Panowie k-line to to samo co diagnoza L ? Bo tak wynika z opisu i schematu. Pytam tylko dla scislosci.

Opublikowano

Mi się wydaje, że tak i właśnie o tą diagnozę pytałem :)

Opublikowano
Panowie k-line to to samo co diagnoza L ? Bo tak wynika z opisu i schematu. Pytam tylko dla scislosci.

Yes.

Opublikowano

Czy wpinając sie w 3 i 9 pin plus 8 masa sygnału otrzymam sygnał na wzmacniacz ? Chce dolutować końcówki Chinch

Zdjęcia

Opublikowano

Ja tylko dla 100% formalności dopytam:

Czarna kostka iso pin3 do pin 15 w gnieździe OBD2 zmostkować się do kabelka który już tam siedzi...

No i proszę o podpowiedź... Bo tak czytam te schematy i nie mogę odnaleźć.

W której kostce mamy plus oraz mase rns-e?

Pytam gdyż podłączyłem czarną kostkę iso do mojej czarnej iso i RNS ani nie drgnął....

Opublikowano
Ja tylko dla 100% formalności dopytam:

Czarna kostka iso pin3 do pin 15 w gnieździe OBD2 zmostkować się do kabelka który już tam siedzi...

No i proszę o podpowiedź... Bo tak czytam te schematy i nie mogę odnaleźć.

W której kostce mamy plus oraz mase rns-e?

Pytam gdyż podłączyłem czarną kostkę iso do mojej czarnej iso i RNS ani nie drgnął....

Z linią diag już Ci tłumaczyłem więc nie wiem dlaczego wałkujesz dalej ten temat... + i masę masz w tej samej kostce co podłączyć linię diag (rozpisałem Ci ją kilka postów wcześniej).

Opublikowano

Ok. Wszystko już prawie wiem zostalo mi tylko pytanie o syg. GALA. Bo jeżeli nie miałem fabr. radia, to pewnie musze podpiąć się pod instalacje żeby NAVI działało poprawnie. I teraz tak. Gdzie znajdę ten sygnał? W bezpiecznikach przy nogach? Czy może w zegarach? Bo z zegarów i tak będę ciągnął CANy.

Opublikowano

może ktoś mi podpowiedziec jak przyciąć koszyk 1 din żeby pasował do koszyka 2 din pod rns ?? Nie chce kupować klimatronika 2 din bo mój jest w bardzo dobrym stanie wizualnym i wszystko w nim chula a gdzieś kiedys czytałem że wystarczy po bokach podciąć , z góry dzięki pozdrawiam

Opublikowano
może ktoś mi podpowiedziec jak przyciąć koszyk 1 din żeby pasował do koszyka 2 din pod rns ?? Nie chce kupować klimatronika 2 din bo mój jest w bardzo dobrym stanie wizualnym i wszystko w nim chula a gdzieś kiedys czytałem że wystarczy po bokach podciąć , z góry dzięki pozdrawiam

http://a4-klub.pl/wnetrze-99/all-b6-docinanie-climatronica-tunelu-kosz-2-din-127043/

Opublikowano

Kolego ja docinałem, ale to jest dużo przy tym pracy i przymiarek, musisz najpierw zrobić szablon z tektury a i tak nie ominiesz tego że porysujesz tunel przy mierzeniu. To nie jest prosta linia tylko lekko zaokrąglona, wiec zostaje metoda prób i poprawień.

Opublikowano

Czy da radę zakodować rns-e tak aby ustawienie dzień / noc brał z czujnika zmierzchu a nie na podstawie informacji o włączonych światłach? Światła trzeba mieć całą dobę, przez to mam cały czas ciemną mapę :P