Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba lutować do szyby.

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 801,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Szyba na klapie ma na 100% antenę, ewentualny brak może być na lewej i prawej, do zweryfikowania. (Zdejmij lewy boczek w bagażniku i zobacz jakie kable dochodzą obecnie do Twojego wzmacniacza. Proponowałem Ci kable antenowe i wzmacniacz pasujący za 100 z wysyłką żebyś nie musiał szukać. Samych kabli antenowych raczej nie znajdziesz ori, a jak pisałem z chińczykami z przejściówek bywa różnie.  Zrobisz jak chcesz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem w trakcie montażu rnsa - zmieniłem też wzmacniacz antenowy (stary miał tylko antenę w lewej szybie) - lutowanie do szyb nowych anten nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Jestem pod wielkim wrażeniem odbioru radia z trzema antenami - auto w zamkniętym garażu, a radio gra super czysto.

Mam natomiast problem z BT - jak dzwonie do kogoś to rozmówca mnie słyszy, a ja rozmówcy nie (nie ma też charakterystycznego "gang" po podłączeniu tel z BT). Miałem wcześniej małą nawi i z tego co wyczytałem parę postów wcześniej należy wypiąć napęd nawi, a w kostce wchodzącej do nawi połączyć przewody:

- zielony z zielonym (tel+),

- czarny z czarnym (tel-)

- szary z szarym (tel mute)

Niestety mimo tego zabiegu nic dalej nie słyszę.

Moje auto fabrycznie wyjechało z małą navi, z zestawem cullman (nokia 6310) i radiem chorus, później zmieniłem cullman'a na moduł BT (oryginalny - wersja high) - wszystko było ok, między czasie zmieniłem radio na concert i z nim też było wszystko git.

Moduł BT podłączyłem tak jak na załączonym obrazku:

BT-chorus-cullmann.jpg.3e8bf348bad2b1cd9128f384f08b382c.jpg

Aha do podłączenia rnsa użyłem przejściówki z allegro.

Oprócz tego jestem w trakcie montażu kamer P+T, ale z tym mam większe jaja - napiszę co i jak sobie z tym poradzę ;)

Opublikowano

Oryginalnie kable z małej Navigator wchodziły do radia na piny NAV a nie TEL więc sprawdź czy w tej Twojej przejściówce przewody się "widzą" (czy pokrycie pinow się zgadza) i wchodzą w odpowiednie piny RNSa.

A tu masz mój post z przed lat w którym opisałem co i jak.

https://a4-klub.pl/topic/20275-instalacja-fabrycznego-modułu-bluetooth/?do=findComment&comment=5059441

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano

zamieniałem cullmana na BT i do radia w zasadzie prowadziłem tylko CAN (CAN-L, CAN-H, K-bus) czyli wychodzi na to, że muszę w oryginalnej kostce chorusa (przed przejściówką do RNSe) przełożyć piny, tylko które??

rns-chorus.png.6ae8f6d24eeba982d9474977125ee237.png

tel mute -> pin D11

tel+ -> pin C12

-NF (tylko który??) -> pin C6

?????

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Na 99% w Teojej oryginalnej instalacji w czerwonej kostce kable szary zielony i czarny wchodzą do pinów NAV+ obok niego NF i NAV CON. A powinny wchodzić do pinów TEL MUTE, TEL+ i NF obok.

Opublikowano

A więc tak wygląda moja orginalna kostka z concerta (czerwona) oraz kostka z przejściówki (czarna). Jak widać tel mute jest ok, ale gdzie przepiąć z oryginalnej czewonej kostki tel+ i nf-, bo nav conf już mnie raczej nie interesuje.

IMG_20240225_131551.jpg

Opublikowano

Poprostu przenieś piny jeden rząd w górę w sensie Nav+ do tel+ i NF- do NF- tyle że obok tel+ navcon na razie zostaw i sprawdź czy działa 

Opublikowano
Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a):

Poprostu przenieś piny jeden rząd w górę w sensie Nav+ do tel+ i NF- do NF- tyle że obok tel+ navcon na razie zostaw i sprawdź czy działa 

Dzięki! dam znać co z tego wyszło jak przełożę piny.

Opublikowano

@MaTeo85 po przełożeniu pinów rząd niżej zaczęło wszystko działać ? bardzo dziękuję za pomoc. Myślę że wypadałoby dopisać tą informację w pierwszym poście, bo przeleciałem większość stron tematu i nigdzie nie jest to jednoznacznie opisane, tzn. w przypadku gdy ktoś miał małą navi to musi połączyć ze sobą trzy przewody z wtyczki nawigacji:

-zielony z zielonym (tel+),

- czarny z czarnym (tel-)

- szary z szarym (tel mute)

Oraz dodatkowo przełożyć pinu w kostce do radia: Nav+ do tel+ i NF- do NF- 

Opublikowano

A więc kamery działają, BT działa, ale wyszły inne jaja ? nie usypia sterowników. Zamykam auto, wentylator od rns się kręci, trójkąt świateł awaryjnych się świeci, po pewnej chwili gaśnie i zaraz znowu się zapala i tak w kółko. Już dziś dałem sobie spokój i jutro będę coś walczył, póki co nie mam już siły na tego złoma. Jedyne co zrobiłem to wyjąłem bezpiecznik od radia, wentylator się uspokoił, ale sterowników dalej nie usypia i trójkąt od awaryjnych się świeci, po czym gaśnie i znowu się zapala??

Opublikowano

To chyba coś więcej musisz zrobić, bo ewidentnie coś nie jest pod stacyjkę jeszcze podłączone.

Opublikowano
21 minut temu, Langista napisał(a):

To chyba coś więcej musisz zrobić, bo ewidentnie coś nie jest pod stacyjkę jeszcze podłączone.

A co masz na myśli?? Muszę odczytać błędy, bo jeszcze tego nie robiłem. Muszę jeszcze sprawdzić kodowanie rnsa bo jak go zamontowałem to z kierownicy po wciśnięciu R\T (mam kierownicy multi b6) mogłem wybrać na FIS kontakty z telefonu, a teraz po wciśnięciu R\T nic się nie dzieje. ogólnie to wszystko już złożyłem do kupy - została mi do złożenia półka pod kierownicą, ale tam jest tylko w zasadzie lampka od podświetlenia nóg.

Opublikowano

Chyba masz zakodowane bez MF w takim razie ale i tak coś musi być zasilane bezpośrednio z plusa, lub nie ma sygnału wybudzenia dobrze podłączonego i jest ciągle aktywne.

Opublikowano

Siedzę i szukam różnych przyczyn w internetach, bo póki co mam dziecko na głowie i nie jestem w stanie wyjść do auta i coś podziałać. Znalazłem info że w rns'e jest coś takiego jak wyjście DWA-GND, jest to niby "-" który ma coś wspólnego z alarmem fabrycznym, którego umie nie było, ale nie było też tego pinu w concert 2 - może to jest problem i należało by podłączyć ten pin do "-"??

Opublikowano

Jedyna ingerencja w instalację samochodu to było podłączenie modułu kamer do MCE na pin T23/pin 5, połączenie ze sobą przewodów we wtyczce od napędu nawigacji BNS (wg informacji z wcześniejszych postów - napęd został zdemontowany) oraz zmiana pinów w kostce radia dotyczących nav+ i nf-(wg informacji z wcześniejszych postów)

shcemat.jpg.bd27b95a88b7e08de2d36023157f9314.jpg

Opublikowano

Moje kodowanie rnsa powinno wyglądać chyba tak:

0?xxxxx: Model

1 = Lamborghini

2 = Audi A3 (8P)

3 = Audi A4 (8E)

4 = Audi A4 Cabriolet (8H)

5 = Audi A6 (4B)

6 = Audi TT (8J)

7 = Audi R8 (4

Czyli: 3

0x?xxxx: Treble Speaker Diagnosis / Optical Parking Aid

+1 = Front Treble Speaker Diagnosis inactive

+2 = Optical Parking Aid installed/active

Czyli 1

0xx?xxx: Sound Characteristic

0 = Sound Characteristic linear

1 = Audi A4 (8E)

2 = Audi A6 (4B)

3 = Audi A4 Cabriolet (8H)

4 = Audi TT (8J)

5 = Audi A3 (8P)

9 = Sound System

Czyli 1

0xxx?xx: Telephone Preparation

1 = Telephone Preparation NOT installed

2 = Telephone Preparation without Comfort Functionality

3 = Telephone Preparation (Aftermarket Retrofit)

4 = Base Plate (Nokia - Remote Feed Voltage for Microphone inactive)

5 = Telematic Europa (Remote Feed Voltage for Microphone inactive)

6 = Telephone Preparation for North American Region (NAR)

7 = Telephone Preparation with Comfort Functionality

Czyli 7 - mam moduł bt z pełną funkcjonalnością

0xxxx?x: Equipment I

+1 = Standard/Basic Value - Add to the Sum of Options below

+1 = Audi Music Interface (AMI/PR-UF7) installed

+2 = Satellite Radio (SIRIUS/XM) installed

+4 = Analog Input (AUX/PR-UF0/UF1/UF2) installed

Czyli 1 - mam standard

0xxxxx?: Equipment II

+1 = Standard/Basic Value - Add to the Sum of Options below

+1 = TV-Tuner (PR-QV1/QV9) installed

+2 = CD-Changer or iPod/USB-Interface (PR-7A2/7A5/UF1/UF2) installed

+4 = Multi-Func

tion-Steering Wheel (MFSW) installed

Czyli 7 - mam MF oraz zmieniarkę

Opublikowano

Po zakodowaniu rns wszystko wróciło do normy - trójkąt awaryjnych gaśnie i się już nie zapala ??

Co do działania kierownicy MF to też musiałem zmienić jej kodowanie na komunikację via CAN - wcześniej miałem ustawione via k-line - przycisk R\T na kierownicy działa, kontakty z telefonu pokazują się na fis (po sprawdzeniu błędów w 77-telephone była informacja o braku kontaktu z MF - po zmianie kodowania jest ok).

Tak więc jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim tematem i pomoc w eliminacji błędów. ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gdzie wpiac widoczne przewody z ktorych  obcieto wtyczke przy zmianie 1din ori na pionner 1din. Teraz kupilem i wlozylem rnse i nie slysze w glosnikach rozmowcy.

IMG_2208.jpeg

IMG_2238.jpeg

Edytowane przez adam1974

Opublikowano

A ogólnie dźwięk/muzykę z rnse słyszysz??