Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie wiedziałem gdzie zapytać więc pisze tutaj odnośnie sygnału DWA do navi RNS-E:

Co nam mówi "kluczowana masa"? Nie jestem elektronikiem

W alarmie mam wyjście na czujniki dodatkowe, które dostaje masę po uzbrojeniu się alarmu, czy to jest to samo i mogę to spiąć z DWA (pin14) w RNS-E??

Czy mając rnsa na stole jak podam mase na ten 14 pin to odrazu ją twardo uśpie??

Pozdro i dzięki za wyrozumiałość :]

U mnie nie było potrzeby prowadzenie DWA - może to dotyczy aut z fabrycznym alarmem ... nie wiem NAVI się usypia "twardo" bez tego.

Ja mam fabryczny alarm a jak amperomiezem sprawdzalem pobor pradu to kostke mailem odpieta i podłączony byl tylko plus przez miernik i tez po okolo minucie nie pobierala pradu, pozniej podłączalem reszte pinów bo juz w pewnym momecie myslalem ze przez mase dwa albo linie K mi prad pobiera.. zreszta w kostce tez mialem podpieta mase dwa pod pin 11 złącza D i bylo spoko ale po tygodniu mi baterie rozladowywalo i myslalem ze to rns-e a to jednak akumulator sie skonczył :kwasny: taki zbieg okolicznosci :) wiec masa dwa moim zdaniem nie konieczna byc moze zalezy od modelu moze z poczatku produkcji trzeba..tego nie wiem..

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 802,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :] Kolego Łukaszxxx napisałeś że miałeś podpięta mase dwa pod pin 11 złacza D? A nie powinno być PIN14?

Wychodzi na to, że jak zamontuje rns to pozostaje mi amperomierz i sprawdze, ile po zamknięciu auta (zaryglowaniu) i zgaśnięciu podświetlania awaryjnego (ok.60 sek.) będzie pobierać prądu. Mam nowy AKU i nie chciałbym go zabić :/

P.S. Może jakiś elektronik wytłumaczy na chłopski rozum jak to jest z tą masą DWA i kluczowaną masą alarmu, może się przydać na przyszłość przy innych modach.

Pozdr.

Opublikowano

Czy to prawda, że z poziomu rnse mogę sprawdzić przyspieszenie 0-100 wg navi?

Opublikowano

Czy to prawda, że z poziomu rnse mogę sprawdzić przyspieszenie 0-100 wg navi?

nie.

Możesz sprawdzić aktualną prędkość

Opublikowano

Co w ogóle powinno się znajdować pod funkcją CAR? Bo u mnie jest tylko wersja mapy...[br]Dopisany: 04 Styczeń 2011, 16:09_________________________________________________I gdzie ta prędkość jest pokazywana?

Opublikowano

w Engineering mode.

Car ma być pusty

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi :] Kolego Łukaszxxx napisałeś że miałeś podpięta mase dwa pod pin 11 złacza D? A nie powinno być PIN14?

Tak powinien byc pod 14 złącza D i tam go przepialem :) Błąd producenta :wallbash:

Opublikowano

Witam, rozmawiałem dziś z gościem od montażu alarmów na temat kluczowanej masy. Według niego kluczowanie masy to coś w stylu szybkiego przerywania i podawania masy na jakieś wejście, przykładem może być cewka zapłonowa, która cały czas jest zasilania 12V z aku a w trakcie zapłonu na jej wejście podawana jest kluczowana (szybko włączana) masa co powoduje powstanie iskry na świecy. Ale gdy zapytałem go jak to jest w alarmie przy czujnikach (np.ruchu lub przechyłu) odpowiedział, że czujnik cały czas ma 12V, gdy alarm się uzbroi czujnik dostaje kluczowaną masę i od tego momentu jest aktywny, gdy wykryje ruch wystawia na kolejnym wyjściu masę a ta załącza alarm.

Nie do końca mnie to przekonuje, ale weznę RNSa na stół i podam na 14 pin DWA zwykłą masę i zobaczę co się będzie działo.

Mam nadzieje, że nic nie puści dymku... :P

Opublikowano
Witam, rozmawiałem dziś z gościem od montażu alarmów na temat kluczowanej masy. Według niego kluczowanie masy to coś w stylu szybkiego przerywania i podawania masy na jakieś wejście, przykładem może być cewka zapłonowa, która cały czas jest zasilania 12V z aku a w trakcie zapłonu na jej wejście podawana jest kluczowana (szybko włączana) masa co powoduje powstanie iskry na świecy. Ale gdy zapytałem go jak to jest w alarmie przy czujnikach (np.ruchu lub przechyłu) odpowiedział, że czujnik cały czas ma 12V, gdy alarm się uzbroi czujnik dostaje kluczowaną masę i od tego momentu jest aktywny, gdy wykryje ruch wystawia na kolejnym wyjściu masę a ta załącza alarm.

Nie do końca mnie to przekonuje, ale weznę RNSa na stół i podam na 14 pin DWA zwykłą masę i zobaczę co się będzie działo.

Mam nadzieje, że nic nie puści dymku...

Ale po co Jak tam nie masz nic wpiete w pin 14 D to co sie dzieje wylacza sie czy co??

Opublikowano

Witaj Lukaszxxx po przeczytaniu wielu stron tego wątku na temat rozładowania się akumulatora chciałbym przed samym montażem w aucie jak najwięcej się dowiedzieć na temat wszystkich sygnałów, które mogą mnie uratować przez porannym nie odpalaniem samochodu a co najgorsze uwaleniem aku, które ma 3 miesiące i fajnie jakby posłużył jeszcze.

Narazie NAVI leży na stole, czekam jeszcze na tunel i klimatronika pod 2 DIN.

Najlepiej jakby jakiś serwisant pracujący u dealera VW/Audi wypowiedział się na temat "DWA" w RNS-e.

Opublikowano

Ale masz proste rozwiazanie..podłączasz wszystkie kostki w zasilanie wpinasz amperomiez włączasz navi, wyłączasz zamykasz auto czekasz okolo minute patrzysz na amperomiez a tam ma byc 0.00 jesli jest to gra gitara i nie potrzebujesz masy dwa :good:[br]Dopisany: 05 Styczeń 2011, 11:52_________________________________________________No chyba ze nie masz do do sklepu 30 zł i mniej wyjdzie jak jacys tam elektrycy idt

Opublikowano

Pany a powiedzcie mi jak zmienic ustawienie poziomu glosnosci ze tak powiem startowej - jak odpale to odrazu czadu daje :kwasny: - palcem przyciskam ON a reka juz szykuje sie do wyciszania, jest to troszke wk...ce a szczegolnie po zmianie na bose = bol glowy i lek przed kolejnym uruchomieniem :hi:

Opublikowano

Jakie kodowanko powinienem miec przy multifunkcji,ori bluetooth i zmieniarce?

Opublikowano

Powiedzcie jak to jest z aktywowaniem się navigowania pomiędzy zegarami (czerwony FIS). Często auto po postoju automatycznie wrzuca kompas i jak odpale navi to śmiga nawigowanie pomiędzy zegarami ale jak tylko otworzę drzwi (wyświetla otwarcia na FIS) lub kliknę Reset na manetce by podejrzeć komputer FIS 1 lub 2 to ponownie te nawigowanie nie chce wskoczyć - jest tylko przejście FIS 1 - FIS 2 - wyłączenie - Fis 1...

Możliwe że kodowanie skopane - ale sprawdzałem wg naszych "warsztatowych" instrukcji i niby OK.

Opublikowano
  • Autor

adadur tak to jest z czerwonym FISem... wówczas musisz wył i włnavi żeby się pojawiło z powrotem na FISie :gwizdanie:

Opublikowano

...Adaś wylącz sobie kompas w nawi i będzie cacy , co do jazdy na navi i potem postoju to przy otwarciu drzwi navi znika z fisu i tak jest, natomiast jeśli jedziesz na navi i przełanczasz funkcje komputera zawsze powinieneś mieć możliwość powrotu dio navi(chyba że podczas jazdy odtworzysz drzwi :>)

ale przedewszystkim to wylącz sobie kompas w navi jeśli masz włączony

Opublikowano

A powiedział by ktoś. Jeśli moj Vag nie che połączyć się z navi przez OBD to czy podłączenie się po lini K i L na stole z zasilacza laboratoryjnego da jakiś efekt?

Opublikowano

..według mnie powinno być tak

0301713

Opublikowano

..według mnie powinno być tak

0301713

Domin79 napewno wie co mowi polecam klubowicza mi pomogl w wieli sprawach ----Dziekuje Dominik :notworthy:

Opublikowano

Domin79 napewno wie co mowi polecam klubowicza mi pomogl w wieli sprawach ----Dziekuje Dominik :notworthy:

potwierdzam przedmówce :good: jak coś to pisz do niego na pewno Ci pomoże tak jak nam