Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja przełącznika dezaktywacji poduszki pasażera AIR BAG OFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.10.2010 o 11:48, Bart-S napisał:

OK. Z kodowaniem dam Ci znać wieczorem...

Za kodowanie deaktywacji i czujnika zapięcia pasów odpowiada 4 bit...

0x3?xxx:

0 = bez czujnika zapięcia pasów lub czujnik zapięcia pasa kierowcy (PR-4UE+9P0/9P1)

1 = deaktywacja poduszki pasażera / bez czujnika zapięcia pasów lub czujnik zapięcia pasa kierowcy (PR-4UE+9P0/9P1)

2 = deaktywacja poduszki pasażera z kontrolą zajęcia siedzenia / czujnik zapięcia pasów (PR-4UB+9P5)

3 = czujnik zapięcia pasów (PR-4UE+9P3) lub deaktywacja poduszki pasażera z kontrolą zajęcia siedzenia / czujnik zapięcia pasów (PR-4UB+9P3)

4 = deaktywacja poduszki pasażera / czujnik zapięcia pasów (PR-4UF+9P3)

Przewalilem cały temat ale w sumie nie wiem jakie kodowanie mam u siebie dać. Fotel pasażera mam tak że jak ktoś usiądzie a nie zapnie pasów to mam kontrolkę i sygnał dźwiękowy. Wychodzi na to że mam czujnik zajętości fotela i czujnik zapiecia pasow. Domyśle powinienem mieć w takim razie wartość 3 i chyba kodowania nie powinienem zmieniać?

Opublikowano

raczej domyślnie masz 2 i zmieniasz na 3, zobacz co masz po podpięciu VCDSa lub jak masz jakiegoś loga z autoscanu to sobie potwierdź co teraz masz.

Opublikowano

0x3?xxx: Options'

0 = with/without Belt Warning (PR-4UE+9P0/9P1)

1 = Passenger Airbag with Key Switch / Belt Warning (PR-4UE+9P0/9P1)

2 = Passenger Airbag with Seat Occupation Detection / Belt Warning (PR-4UB+9P5)

3 = with Belt Warning (PR-4UE+9P3) OR Passenger Airbag with Seat Occupation Detection / Belt Warning (PR-4UB+9P3)

4 = Passenger Airbag with Key Switch / Belt Warning (PR-4UF+9P3)

tu masz oryginalny opis po angielsku, wyżej jest to trochę źle przetłumaczone.

Opublikowano

Na stronie Ross Techa znalazłem takie coś 

Wychodzi na to że domyślnie powinienem mieć 3 a zmienić na 4. Wieczorem się za to wezmę to potwierdzę co mam domyslnie. 

EDIT:

Dla A3 jest to jakby szerzej rozpisane:

Edytowane przez Damianq

Opublikowano
14 minut temu, MaTeo85 napisał:

raczej domyślnie masz 2 i zmieniasz na 3, zobacz co masz po podpięciu VCDSa lub jak masz jakiegoś loga z autoscanu to sobie potwierdź co teraz masz.

Tak jak piszesz to jest chyba źle przetłumaczone bo zapisy z A3 i A4 sugerują że w 3 nie ma "key switch". Wychodzi na to że jak ktoś ma czujniki to koduje na 4 a jak nie ma to na 1. Stawiam że domyślnie mam 3. Dam znać później :)

Opublikowano

tak masz 3 (Na wlepce kod 4UE), a musisz zmienić na 4 tak jak piszesz.

Opublikowano
11 minut temu, MaTeo85 napisał:

tak masz 3 (Na wlepce kod 4UE), a musisz zmienić na 4 tak jak piszesz.

Zdjecie wlepki akurat mam w tel i faktycznie jest tam taki kod :)

Edytowane przez Damianq

Opublikowano

No i nastawiłem się na szybkiego moda (zmiana wiązki schowka, kontrolka i kodowanie) a tu zonk. Wyciągnąłem radio i okazało się, że jestem jednym z tych szczęśliwców którzy w B7 nie mają niebieskiej kostki ani obsadzonych pinów 3,5,6 we wtyczce pod schowkiem. Dla potwierdzenia zwaliłem schowek, żeby sprawdzić brązową kostkę no i potwierdziłem ten fakt:

IMG-3406.JPG

Wiązka schowka ma taką kostkę:

IMG-3408.JPGIMG-3407.JPG

Wychodzi na to, że dwa piny są do pakietu światło, a dwa do oświetlenia schowka. Na domiar złego wiązka którą kupiłem pod AIR BAG OFF nie ma kostki i pinów pod pakiet światło (nie dopatrzyłem), ale w sumie to nie problem bo przełożę z mojej starej. Najgorsze to, że muszę zwalać tunel i robić wiązkę, na szczęście w komplecie z kontrolką miałem niebieską kostkę zatem muszę kupić tylko kabelki. Jakiej grubości kupić te kabelki? Przy niebieskiej kostce mam obcięte więc chyba zaniosę to do elektrycznego i powiem, żeby dali mi takie same. Najgorzej jest bo nie mam obsadzonych pinów 3,5,6 we wtyczce pod schowkiem. Czytam te schematy i nie bardzo rozumiem jak mam je tam pociągnąć ;/ Chyba mnie przerasta ten mod. Z elektryką to ja za dużo nie mam doczynienia ;/

Edytowane przez Damianq

Opublikowano

masz schemat w manualu w pierwszym poście, wszystkie przewody mogą być 0,35mm2 (jeden 0,5 ale nie musi być bo po drodze i tak zamienia się na 0,35mm2).

do włacznika w schowku 3 przewody 2 idące do sterownika airbagów i jedna masa. a do kontrolki 2 przewody ze sterownika airbagów.

do całości musisz zrzucić tunel żeby dostać się do sterownika, to jest najgorsze bo chwila schodzi, reszta to pikuś. (Tylko nie pomyl pinów w sterowniku bo w b6 i b7 były inaczej z tego co pamiętam)

Opublikowano

Siedzę właśnie nad tym schematem. Nigdy nie czytałem takich schematów ale chyba powoli to łapie. Proszę sprawdźcie czy dobrze sobie to rozpisałem i czy dobrze to rozumie:

Niebieska wtyczka (kontrolka AIR BAG):

Sterownik AIRBAG Pin 65 -> kabel 0.5 sw (czarny) -> Niebieska kostka Pin 2 (tutaj robimy mostek)

Sterownik AIRBAG Pin 70 -> kabel 0.35 gn/ge (zielony-żółty) -> Niebieska kostka Pin 3

Brązowa kostka - uzupełnienie (do której wpinamy również brązową wtyczkę schowka):

Sterownik AIRBAG Pin 81 -> kabel 0.35 li/ws (fioletowy-biały) -> Brązowa kostka Pin 6

Sterownik AIRBAG Pin 83 -> kabel 0.35 li/ge (fioletowy-żółty) -> Brązowa kostka Pin 3

Sterownik AIRBAG Pin 41 -> kabel 0.35 br (brązowy) -> Brązowa kostka Pin 5 (tutaj robimy mostek)

Generalnie oglądając wszystkie wiązki to wszystkie kolory by mi się zgadzały za wyjątkiem niebieskiej kostki i pinu 3 (Sterownik AIRBAG Pin 70 -> kabel 0.35 gn/ge (zielony-żółty) -> Niebieska kostka Pin 3). Tutaj kabel na schemacie oznaczony jest gn/ge czyli zielony-zółty ale w ori kostce mam obcięte kable i kolor jest zielony-czarny - zdjęcie poniżej.

IMG-3423.JPG

Teraz wszystko się sprowadza do tego czy w B7 ten schemat też jest taki sam bo jak piszesz że chyba jest coś innego. Muszę szukać. Ale się dokształciłem dziś z elektroniki :D

Ostatnia sprawa to numery konektorów.  Proszę o potwierdzenie, potrzebuje do uzupełnienia brązowej kostki 3 szt. żeńskich (000 979 131) oraz Piny do wpięcia w Sterownik AIRBAG (000 979 010 A  szt. 3, bo 2 razy robię mostek)

Nasuwa mi się jeszcze pytanie czy skoro nie miałem w brązowej kostce obsadzonych pinów 3,5 i 6 to czy mój sterownik AIRBAG obsłuży wyłączanie poduszki?

Sterownik mam 8E0 959 655 G, kodowanie aktualne 0033622.

Edytowane przez Damianq

Opublikowano

Kilka minut i są odpowiedzi na Wszystkie Twoje pytania, należało tylko przeczytać te kilka stron tego tematu.

W dniu 26.06.2016 o 12:55, Bart-S napisał:

W B7 masz kostkę 75-pinową... Do końca rocznika modelowego 2006 wtyczka ma numer 8P0 973 100 a od rocznika modelowego 2007 4F0 973 100 C. W obu przypadkach sposób podłączenia wyłącznika poduszki pasażera jest identyczny.

Kontrolka:

Pin 2 (6-pinowa wtyczka kontrolki) >>> Pin 1 (75-pinowa wtyczka sterownika airbag) // mostek

Pin 3 (6-pinowa wtyczka kontrolki) >>> Pin 60 (75-pinowa wtyczka sterownika airbag)

Natomiast w kwestii samego przełącznika ON/OFF - tutaj kostka ma 6 pin (7L0 972 776):

Pin 1 (6-pinowa wtyczka przełącznika) >>> Pin 3 (brązowa 12-pinowa kostka schowka) >>> Pin 61 (75-pinowa wtyczka sterownika airbag)

Pin 2 (6-pinowa wtyczka przełącznika) >>> Pin 6 (brązowa 12-pinowa kostka schowka) >>> Pin 59 (75-pinowa wtyczka sterownika airbag)

Pin 3 (6-pinowa wtyczka przełącznika) >>> Pin 5 (brązowa 12-pinowa kostka schowka) >>> Pin 51 (75-pinowa wtyczka sterownika airbag) // mostek

Pin 5 (6-pinowa wtyczka przełącznika) >>> Pin 4 (brązowa 12-pinowa kostka schowka) // mostek

Pin 6 (6-pinowa wtyczka przełącznika) >>> Pin 2 (2-pinowa wtyczka włącznika oświetlenia schowka) // mostek

Funkcje poszczególnych pinów w kostce przełącznika... Pin 1 i 2 to pozycje ON/OFF. Pin 3 to masa przełącznika. Pin 5 to zasilanie iluminacji przełącznika a Pin 6 to masa iluminacji.

* - tutaj uwaga odnośnie pinu 3... ten kabelek począwszy od kostki 12-pin schowka dalej w kierunku instalacji auta powinien być już zarobiony fabrycznie. Jeśli tak nie jest - należy potwierdzić, że Pin 51 w sterownik airbag jest już obsadzony i zmostkować się do tego przewodu! Generalnie wszędzie tam gdzie napisałem mostek - ta część instalacji powinna już znajdować się w aucie a zatem podłączamy się do niej.

Poniżej numer pinów do kostki sterownika airbag

W dniu 26.06.2016 o 15:04, Bart-S napisał:

Piny do kostki 8P0 973 100 i 4F0 973 100 C: to 000 979 009 C lub 000 979 009 EA

Piny do brązowego konektora wiązki schowka:
000 979 131 - żeńskie (8zł szt. = kabelek z dwoma pinami)
000 979 132 - męskie (8zł szt. = kabelek z dwoma pinami)

Kolorem kabla z niebieskiej kostki się nie przejmuj, nie wiadomo z jakiego auta masz tą kostkę więc kolor może być inny.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 28.04.2020 o 23:17, Banan napisał:

W B7 kolegi @scq wyszło że piny 70 i 65 obsadzone i znalazła się tez niebieska wtyczka do lampki , czyli wiązka przygotowana. Na zdjęciach lokalizacja ukrytej wtyczki ( śrubokręt wskazuje miejsce ) 

WhatsApp Image 2020-04-28 at 14.02.33.jpeg

WhatsApp Image 2020-04-28 at 14.02.55.jpeg

Wczoraj wyjmowałem tunel bo przerabiam  na 2 din i też mam wiązke z tą niebieską kostką czy to oznacza, że wystarczy kupić przełącznik i stacyjke do schowka i będzie chulać ?

Opublikowano

Tak wszystko powinno działać jeśli masz kostkę i wszystkie niezbędne kable do kostki przy schowku. Ze stacyjką też musisz mieć wiązkę schowka, bo jak nie masz teraz stacyjki to wiązka będzie bez wtyczki odpowiedniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołożę swoje 3 grosze: założyłem w weekend wyłącznik. Auto mam wg VIN-u i wpisu w książce do "nowej wersji" (lipiec 2002).

Oczywiście było inaczej :D Kupiłem wszystkie graty do nowej wersji, sam wyłącznik bez problemu podłączyłem do istniejącej instalacji. Kluczyk pasował (ponoć stare nie pasują do nowych). 

Jazda zaczęła się przy próbie podłączenia kontrolki: Oba piny były zajęte. Zmostkowałem nowe kabelki, podłączyłem lampkę, przeprogramowałem i działa.

Więc można stosować oba zestawy zamiennie. 

Mała podpowiedź- nie trzeba zrzucać tunelu do podpięcia się w kable. Wystarczyło wysunąć radio, wyjąć mieszek biegów i zaślepkę pod ręcznym. Następnie przełożyć od lampki w okolice czujnika kabel, malutkim śrubokrętem podważyć zawleczkę wtyczki i ją wyciągnąć, wyciągnąć wtyczkę ile się da, rozłożyć ją i wpiąć się w kabelki odpowiednie. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z mojej stronę pragnę tylko potwierdzić że sterownik 8E0 959 655B przyjmuje kodowanie pod przełącznik dezaktywacji poduszki pasażera AIR BAG OFF:thumbup1:

Edytowane przez lucasek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zabieram się za montaż w b6 z 2003r.

Niebieska kostka:

pin 1 - brązowy przewód, gdzie podłączyć ?

pin 2 - pusty - wg. schematu podłączam bezpośrednio do pinu 65 sterownika airbag ?

pin 3 - zielono/czerwony przewód - wg. schematu podłączam bezpośrednio do pinu 70 sterownika airbag ?

pin 4 - brązowo/czerwony przewód, gdzie podłączyć ?

pin 5 - brązowy przewód, gdzie podłączyć ?

Byłbym wdzięczny za info.

Opublikowano

Co zrobić, jeśli pin 65 i 70 jest osadzony w kostce sterownika ? Mostkować i podpinać do włącznika ?

Sprawdziłem kostkę w słupku A i mam obsadzone piny 5 i 6. Czyli zamiast przycisku koło ESP, mam szukać lampkę z napisem? Bo już sam nie wiem co robić? 

Edytowane przez r7adek

Opublikowano

szukaj gdzieś za radiem niebieskiej kostki od lampki Airbaga, a wiązka do stacyjki w schowku powinna być pociągnięta. i jedynie łączysz się do wtyczki przy schowku. Ale dla pewności sprawdź.

Opublikowano
10 minut temu, MaTeo85 napisał:

szukaj gdzieś za radiem niebieskiej kostki od lampki Airbaga, a wiązka do stacyjki w schowku powinna być pociągnięta. i jedynie łączysz się do wtyczki przy schowku. Ale dla pewności sprawdź.

Szukałem, nie mam tej kostki. Poza tym tak było w b7, a ja mam b6. Tylko coś tu pisali, że jak są osadzone piny w słupku A, to powinna być kontrolka w lampce podsufitki.

Opublikowano

Mati pamiętasz ja mam z 2003r i też nie było i się okazało, że jest w podsufitce... Dorabialem swoje piny do kontrolki i wpinalem się w tunelu