Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Problem z adaptacją przepustnicy. Komunikat Error.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Auto kupiłem 1,5 roku temu. Silnik to: 1.8 125KM ADR. Przy zakupie w aucie był wymieniany akumulator. Przepustnica nie była adaptowana Vag-iem. Obroty trochę falują i na benzynie i na gazie. Dopiero poczytałem na forum, że powinna być wykonana adaptacja przepustnicy po rozłączeniu z aku. Od momentu zakupu kilka razy jeszcze rozłączałem baterię. Po każdym rozłączeniu aku obroty na początku bardzo falują potem się trochę uspokajają.

Postanowiłem, że zrobię adaptację Vag-iem.

Robiłem według: http://vag-com.pl/ -> Procedury diagnostyczne > Adaptacja nastawnika przepustnicy.

W blokach danych ustawiłem kanał 098 dałem GO!. Pisało w 4 polu ADP RUN. Czekałem z 30 sek nic sie nie działo dałem Basic Settings. Wtedy pojawił się błąd:

nbi_9.png

Wyłączyłem to okno i od nowa połączyłem się i dałem kanał 098. Wtedy wyświetliło:

_2Fu0.png

Wyłączyłem zapłon i włączyłem ponownie. Po połączeniu na kanale 098 wyświetliło ADP OK.

Zaznaczam, że obroty nadal falują.

Czy to znaczy, że adaptacja wykonana poprawnie? czy coś źle ja zrobiłem? czy może coś innego?

Opublikowano

a może przydało by się ją na początku wyczyścić ? :cool1:

Opublikowano

Od początku od kiedy kupiłem auto nie była adaptacja robiona więc myślałem, że może adaptacja sama wystarczy no ale wygląda na to, że jednak nie.[br]Dopisany: 29 Styczeń 2010, 22:31_________________________________________________Auto mam z roku '95 i znalazłem, że kanał 060 odpowiada właśnie w tym roczniku za adaptacje przepustnicy a nie 098. Może dlatego wyskoczył błąd? Oczywiście przeczyszczenie przepustnicy swoją drogą. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Musisz miec 90 stopni silnik rozgrzany,tak to nigdy tego nie zrobisz i bedzie ten blad wyskakiwal.Rozgrzej silnik niepamietam conajmniej 83 albo 86(mniejsze o to).Wchodzisz w 098 i powinno pomoc.

Opublikowano

Od początku od kiedy kupiłem auto nie była adaptacja robiona więc myślałem, że może adaptacja sama wystarczy no ale wygląda na to, że jednak nie.[br]Dopisany: 29 Styczeń 2010, 22:31_________________________________________________Auto mam z roku '95 i znalazłem, że kanał 060 odpowiada właśnie w tym roczniku za adaptacje przepustnicy a nie 098. Może dlatego wyskoczył błąd? Oczywiście przeczyszczenie przepustnicy swoją drogą. Co o tym myślicie?

Przepustnicę masz na linkę, więc kanał adaptacji 98.

Jak masz niedaleko, możesz podjechać, zobaczę, czy da radę to zrobić. Jak nie da rady, jest jeszcze opcja ratowania takiej przepustnicy czasami, zależnie jakie uszkodzenie.

Tylko ostatnio u mnie kiepsko z wolnym czasem.

Opublikowano

Zapewne padła przepustnica i adaptacja nie zostanie wykonana, pozostaje jak pisze sogun0 sprawdzić rezystancję na poszczególnych pinach przepustnicy, co do naprawy to rzadko da się to naprawić, pozostaje kupić używkę.

Opublikowano

u mnie skonczylo sie na wymianie przepustnicy, tez nie dalo sie jej zaadoptowac, dopoki z obrotami bylo wszystko ok to mi nie przeszkadzalo, jak zaczely wariowac to wymienilem

Opublikowano

Dzięki koledzy za odpowiedzi. Jak będzie trochę cieplej na zewnątrz to pierwsze wyczyszczę przepustnicę i zobaczę wtedy czy będzie poprawa i czy się uda adaptacja.[br]Dopisany: 18 Luty 2010, 08:53_________________________________________________Dzisiaj wykręciłem i wyczyściłem przepustnicę. Po skręceniu włączyłem zapłon na ok. 1 minutę. Następnie wyłączyłem zapłon i zapaliłem auto. Obroty już nie falowały. Z ciekawości zrobiłem jeszcze adaptację Vag-iem. Już teraz żaden błąd nie wyskoczył i adaptacja przebiegła poprawnie. Obroty na benzynie nie falują a na gazie czasami wskazówka poniżej 800 raz opadnie ale wraca do 840 i jest oki. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

Wyczyszczona przepustnica.Silnik mial conajmniej 80stopni?

Opublikowano

silnik miał 85c a przepustnica miesiąc temu była czyszczona dodam jeszcze ze mam zaślepioną odmę przy kolektorze bo przy silniku jest pęknięta i muszę ja wymienić

Opublikowano

witam mam problem z adaptacja przepustnicy wyskakuje mi cosik takiego silnik mam adr 5913373794bc1851m.jpg

Uszkodzona przepustnica.