Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 AWX] Brak napięcia na świecach żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zauważyłem ,że nie grzeją mi świece żarowe (przy włączonym zapłonie i grzaniu świec lampka na podsufitce się "nie zmienia".Silnik odpala nierówno z niebieskim dymem.

Świece są nowe, bezpiecznik ok, przekaźnik słychać ,że pyka po kilku sekundach.

Czujnik temperatury nowy.

VAG pokazuje - brak błędów.

Za wszelkie sugestie dzięki.

Pozdrawiam.

Opublikowano

a kable sprawdzałeś od świec

Opublikowano

Pomierz multimetrem (woltomierzem) czy na każdej z fajek od świec żarowych pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka na zimnym silniku. Jak to zrobić poszukaj w tym dziale. Niedawno ja dawałem pytanie o sposób postępowania przy sprawdzaniu napięcia na fajkach.

Opublikowano

u mnie zima zaczął sie problem z odpalaniem wiec zacząlem sprawdzać świece, zabardzo nie wiedziałem jak sie zabrać do tego nie miałem neta. więc wykombinowałem ze wykręce świeczke włoże w fajke dotkne masy włącze zapłon i zobacze czy grzeje zonk nie grzała. sprawdzam pozostałe i żadna nie grzała, wkładam próbówke w fajke żabke do minusa nie ma napięcia. wystraszyłem sie pojechałem do hurtowni po części i chłopaki mówią ze to normalne bo w tdi świece nie grzeja w plusowych temperaturach powyżej 3 czy5 stopni a ja to robiłem w garażu przy 15. a zeby sprawdzić świece to mi podpowiedzieli ze wystarczy kawałek kabla przytknąć do plusa ściągnąć fajke i dotknąć świeczki jak iskrzy przy dotykaniu to świeczka działa. Ja wymieniłem świece i problem z odpalaniem znikną bo miałem wszystkie walnięte . jak tak nie jest prosze sprostować

Opublikowano

Witam.

Świece sprawdzone u elektryka są ok.

Brak napiecia w przewodach.

Znajomy elektryk sugerował,żeby sprawdzić 2 bezpieczniki wentylatora chłodnicy. Podobno gdzieś są pod kierą za schowkiem.

Dziś sprawdzę.

Pozdro.

Opublikowano

sprawdź przekaźnik czy załącza napięcie, oraz bezpiecznik od świec

Opublikowano

zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury jak stoisz przed autem to masz go po lewej stronie przy samej grodzi, wtedy po włączeniu zapłonu świece powinny ci grzać przez 20s, jest to na tyle czasu by sprawdzić sobie czy masz prąd na fajkach od świec żarowych :hi:

Opublikowano

zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury jak stoisz przed autem to masz go po lewej stronie przy samej grodzi, wtedy po włączeniu zapłonu świece powinny ci grzać przez 20s, jest to na tyle czasu by sprawdzić sobie czy masz prąd na fajkach od świec żarowych :hi:

Dobrze kolega prawi :good: