Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Komu padł pasek rozrządu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytam sobie i czytam o wymianach paskow rozrzadu i wszyscy pisza ze trzeba, ze jak nie to strach pomyslec.

A mnie ciekawi ilu grupowiczom strzelil pasek ze takie historie slychac? Przyznam sie ze jezdzilem juz chyba z 20 samochodami i w zadnym z nich nie zmienialem paska i ani jeden mi nie strzelil, przebiegi owych aut byly w granicach 120-200kkm.

Opublikowano

No u mojego ojca w >24-letniej 80 strzelil pasek. Jakby nic sie nie stalo zalozyl drugi, co go wozil w bagazniku i tylko do roboty sie spoznil 1,5 godziny.

Ale zasadniczo to chcialbym sie dolaczyc i chociaz dowiedziec czy komus moze PRZESKOCZYL pasek i w jakich okolicznosciach?

Opublikowano

Oj masz dużo szczęścia że nie pękł ci pasek w autach VAG, szczególnie w tych starszych.

Od razu głowica do naprawy i wymiana kilku zaworów, po prostu tłok uderza w otwarte zawory i wykrzywia.

Opublikowano

ostatnio w klubie to kolega spetnaz robil cala glowice dzieki paskowi a samochod mial miesiac czasu :thumbdown:

Opublikowano

Po prostu nie ma co oszczędzać! Głowica w ADR-ku to już 20v więc trochę nietypowa. Po pierwsze rozrządu nie wymieniasz co 15.000km, tylko 90.000, a po drugie to niezbyt ciekawie by było, gdyby pasek poszedł w trasie :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

:-) znam konsekwencje pekniecia paska, chodzi mi o określenie przynajmniej prawdopodobieństwa jego pekniecia na podstawie statystyk, no narazie to chyba mam 1 do 5 :-) z tendęcją spadkową. Bo czy warto cos robic jak prawdopodobienstwo jest znikome. Cos jak ubezpieczanie mieszkania na pustyni przed zalaniem :-) No moze ekstremalny przypadek ale moze cos w tym jest...

Opublikowano

Zrobisz jak będziesz uważał za słuszne, ale koszt 500-600 zł co 90k km to nie jest jakiś super duży wydatek. A co do statystyk to zawsze będzie więcej osób którym pasek "niestrzeli", bo większość (kierowców :a4fan: :th:) to ludzie rozsądni, i wymieniają rozrząd systematycznie.

Opublikowano

Przyznam sie ze jezdzilem juz chyba z 20 samochodami i w zadnym z nich nie zmienialem paska i ani jeden mi nie strzelil, przebiegi owych aut byly w granicach 120-200kkm.

Akurat przebiegi w twoich poprzednich autach nie wymagały wymiany paska, 120tyś to pasek już mógł być wymieniony, 200tyś to trochę po zalecanej wymianie ale jeszcze może się udać.

W końcu producent zaleca wymianę to może lepiej trzymać się zaleceń

• 2 lata później...
Opublikowano

W książce "Sam naprawiam Audi A4 i A4 Avant" jest rozpisane kiedy i w którym silniku wymieniać pasek rozrządu.

I tak:

Co 60 tyś km - silnik 1.9 TDI AHH - do modelu 1999 włącznie (X).

silniki benzynowe 2V 2.6 i 2.8 - sprawdzić pasek czy nie jest uszkodzony

silnik benzynowy 2.7 ASJ i AZR

Co 90 tyś km - silnik 1.9 TDI od IX 1999

C0 120 tyś km - silniki benzynowe 4-cylindrowe

silniki benzynowe 5V 1.8 do modelu 1999 włącznie (X)

silniki benzynowe 5V 2.4

silnik wysokoprężne 2.5

silniki benzynowe 2.7 AGB i AZB

silniki benzynowe 5V 2.8

Co 180 tyś km - silnik benzynowy 5V 1.8 od modelu 2000 (X)

Opublikowano

C0 120 tyś km - silniki benzynowe 4-cylindrowe dziwne mam po wymianie rozrząd w niemczech i jak byk pisze następna wymiana za 60 000km

Opublikowano

no tak zalecają... 120 a później co 60

Opublikowano

W hyundaiu accencie wymieniłem po 200 tys. ale to auto ojca więc :gwizdanie: , mojej niuni bym tego nie zrobił. Wcześniej miał kadeta 1.9 d i trzy razy wymieniał ale zawsze przy okazji kolizji( coś było spieprzone na znakach ustawczych). Mieliśmy kiedyś fiata 128,tam poszedł i amen i to był chyba jedyny przypadek jaki znam. U siebie będę robił w sierpniu kompletny rozrząd, lepiej nie zostać tym którego inni będą podawali za przykład.

Opublikowano

mi w vectrze A strzelił pasek w dieslu - koszt 1700pln

a wymiana kosztowałaby 550pln

Opublikowano

dzwonilem zczoraj do ASO i pan poprosil o numer podalem i stwierdzil ze jezeli wymienionyt pasek przy 120tys byl orginalny ( czyli robiony w serwisie ) to nastepna wymiana przy 240 tys

Opublikowano

mielismy kiedys ZASTAWE 1.1 z przebiegiem okolo 300-400tys i to po polskich drogach, pewnego upalnego dnia w czasie wolnej jazdy scielo kilka zebow na pasku i wiadomo ze kilka zaworow poszlo. po remacie we wlasnym garazu, polatala kilkaset km i znow scielo kilka zebow, no i przyczyna bylo kolo zebate na wale mialo zaokraglone zabki. naprawa sama w sobie nie jest tragiczna ale awaria na trasie i naprawa gdzie sie da a ceny i nerwy.

Opublikowano

mi pękł w fiacie coupe 16v turbo w czasie ostrego pałowania, miał 2lata i 15~tyś przebiegu (pasek)

Opublikowano

a co ma zastawa do audi ??

teraz podobno czesci sa lepsze itp

czyli co teraz powinienem wymieniac co 60 tys od drugiego paska ??

Opublikowano

a co ma zastawa do audi ??

teraz podobno czesci sa lepsze itp

czyli co teraz powinienem wymieniac co 60 tys od drugiego paska ??

wszystko zależy od tego jak i gdzie jeździsz... u mnie pierwsza zmiana była przy 139.000... druga będzie koło 200.000 bo zaglądałem i jest w miarę znośnie (lekko ścięty)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie-małe pytanko:jakimi wyrazami lub zdaniami może być wyrażona wymiana rozrządu wpisana do książki serwisowej w języku niemieckim?Nie znam dokładnie historii auta,więc chcę wiedzieć co i jak z rozrządem,żeby nie przejeździć. :wink4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Mi przeskoczyl pasek rozrzadu o 2 zeby 10 zaworow i pierscieni dostalo baty na szczescie glowica nie ucierpiala byla sprawdzana w 2 punktach. Do tego wymiana wszystkich uszczelek nowy rozrzad pompa wody pasek klinowy olej swiece kable nabicie klimy i jakies tam drobne pierdoly w sumie 3300 zl Autem sie nacieszylem niecaly miesiac i zrobilem 2 tysiace km. Troche zabolalo, ale teraz chodzi bez zarzutu i jestem zadowolony :D