Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Światła dzienne z wykorzystaniem świateł drogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Gik masz to urzadzonko podlaczone pod wlacznik drl - czyli mozesz sobie je wylaczyc pokretelkiem ?:)

dziala to ?:)

tak, mam to podłączone i działa, ten DRL to tylko prosty włącznik. Musi działać. kostka 8 pin.

-------------------- mała pomoc.

[1 2 3 4]

[5 6 7 8]

1 i 4 - przelącznik DRL

5 i 6 - podświetlanie przełącznika.

8E1 919 094 C - włącznik świateł DRL dla aut z auto poziomowaniem.

8Z0 972 883 - wtyk 8 pin dla włącznika DRL

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy da się to podłączyć tak żeby działało w trybie Auto ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej .

kupiłem SD-2 u Kogela i dzisiaj zrobiłem całą instalacje , czas potrzebny ok 2h

ale kilka porad praktycznych :

w moim audi nie ma bezpieczników oddzielnie na lewą i prawą stronę ale załatwiłem to podłączając kobelki niebieskie pod wtyk w module świateł to akurat było proste ,

kabel wyłączający pod ten sam wtyk w module i to też nie było trudne.

kabel zasilający uzbroiłem w dodatkowy wyłącznik i bezpiecznik 10A i podpiołem się pod bezpiecznik 36 odpowiadający za pompę paliwa i tu niespodzianka , owszem jest na nim przez sekundę po kluczyku prąd ale jest on na krótki wiec światła nawet nie mrugną . Wszystko zaczyna pięknie działać po odpaleniu ,

nic nie piszczy nic się nie grzeje jest cacy .

mam tylko jedno pytanie może ktoś zna odpowiedz . w trakcie aktywacji światła się poziomują czy w związku z tym nic złego się nie dzieje w reflektorach? Czy ktoś powie jak długo Wam działa i nic złego się nie dzieje?

ja generalnie jestem bardzo zadowolony i skłądam ukłony Kogelowi za kawał dobrej roboty .

jak by jeszcze ktoś powiedział gdzie jest kabel od alternatora pod kierą było by cacy.

z okolic Kalisza pomogę z instalacją jak ktoś bedzie miał problemy [br]Dopisany: 13 Lipiec 2011, 21:35_________________________________________________

Czy da się to podłączyć tak żeby działało w trybie Auto ?

ja tak działam i wszystko pięknie funguje .

Włączyłem funkcję AUTO i zapomniałem o sterowaniu świateł na Amen

Opublikowano

A czy probowal ktos moze podpiac sie pod ksenony z tym modulem dziennych?? zmniejszenie napiecia do np 3V przez ten modul ktory by wchodzilo w przetwornice automatycznie dawal by slabsze swiatlo palnika. Czy to raczej w przypadku ksenonow niemozliwe??

Opublikowano

A czy probowal ktos moze podpiac sie pod ksenony z tym modulem dziennych?? zmniejszenie napiecia do np 3V przez ten modul ktory by wchodzilo w przetwornice automatycznie dawal by slabsze swiatlo palnika. Czy to raczej w przypadku ksenonow niemozliwe??

znasz zasade dzialania palnika xenonowego ?

Zeby wytworzyl sie luk elektryczny w bance palnika potrzeba 30 000 Volt.Pozniej dziala podtrzymanie i napiecie spada do 85V.Do zasilania przetwornicy potrzeba najmniej 12V pradu stalego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jakie jest zużycie prądu przez układ i żarówki ?? w takiej konfiguracji ?? lub pobór mocy ? ile zaoszczędzamy energii ?

Opublikowano

witam jesli mam zamontowany modół sd2 i chciałbym załorzyc takie zarówki http://allegro.pl/zarowki-h7-13xhp-smd-led-12v-xtreme-light-nowosc-i1733909705.html to bedzie to działac

jesli masz bixenon to zakładaj, ale jeśli nie to jako normalne drogowe swiatła nie spełnia swojego zadania :wink4:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy też zakupiłem moduł od Kogel_a który jest przeznaczony właśnie dla audi (robiony na zamówienie).

Chcę to podłączyć jak kolega Gik poprzez wyłącznik DRL z B7. Mam jedynie problem gdyż opis podłączenia jakie mi przysłał Kogel różni się od tego jak tu jest opisane. Mianowicie:

- masa (wiadomo)

- 12V (wiadomo)

- wpięcie się na wyjściu za bezpiecznikami długich (wiadomo)

- sygnał wyłączający dzienne poprzez postojowe lub mijania jak kto woli (wiadomo)

i teraz zaczyna się problem: Kogel_ w swoim opisie pisze mi, że przewód wzbudzający (ten który jak dobrze rozumiem podłączyliście na bezpieczniku pompy) powinno się podłączyć przed którymkolwiek bezpiecznikiem długich. Dodatkowo w audi należy wyjąć bezpieczniki świateł długich.

Coś mi tu nie gra z tym wyjmowaniem bezpieczników :kwasny:

Co radzicie? też mieliście taki opis od Kogela jak ja a podłączyliście "po swojemu"?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :hi:

Opublikowano

przewod wzbudzenia mozna podpiac do przewodu we wtycze do alternatora a po co wyjmowac jakies bezpieczniki to nie wiem

Opublikowano

znalazłem, identyczną sytuację miał lapek85

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=174465.75

podpiął to tak jak Kogel pisze w instrukcji.

Tyle, że to było w B5. Takie podłączenie tak na mój chłopski rozum powoduje niejako zmostkowanie świateł długich prawy/lewy. Co na to fis :mysli:

Tym bardziej mam wątpliwość czy po takim podłączeniu będę miał możliwość wyłączania SD-2 na przełączniku DRL (jadąc na przykład na przegląd, lub po prostu dla wyłączeni np w Niemczech)

Opublikowano

:blink:

ja mam podlaczony przewod wzbudzenia do alternatora a przewody z sd-2 przy kostkach do lamp wpiete ( wtedy to byly pierwsze moduly od Kogela) do tego przekaznik i panel z B7 w pokretlem DRL .Wszystko dziala jak nalezy.

Opublikowano

właśnie te starsze wersje modułów od Kogela (te bez pomarańczowego przewodu) były moim zdaniem łatwiejsze do podłączenia i w sposób mniej inwazyjny. Niestety podobno się przegrzewały i nawet paliły szczególnie w audi.

Tak czy inaczej ja mam ten nowszy moduł i jakoś go trzeba będzie podłączyć.

Jeśli ma ktoś taki moduł (z tym dodatkowym pomarańczowym przewodem) podłączony w B6 + przełącznik DRL z B7 to proszę o podzielenie się sposobem podłączenia :notworthy:

Opublikowano
:good:
Opublikowano

jestem po uruchomieniu SD-2 od Kogiela. Wszystko działa tyle, że jest jedno ale...

Podłączyłem tak jak autor tego wątku oraz GIK jedynie nie podłączyłem przewodu który ma odpowiadać za wzbudzenie (pomarańczowy) a urządzenie działa. :gwizdanie:

Jak sądzicie olać to i jeździć skoro działa czy jeszcze dodatkowo podpiąć ten pomarańczowy też pod 28 bezpiecznik pompy? :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja kupiłem zalozyłe i dziala jak powinien

2x niebieski zasilanie h7 20% mocy

czarny masa wiadomo

czerwony zasilanie +12v , 28 bez od pompy paliwa

i brazowy odcinajacy podanie nap. +12v

uklad aktywuje swiatła po otrzymaniu/podaniu napiecia ładowania powyżej 13,5 v !

teraz pasuje to podpiac by moc wylanczac przełącznikiem drl ten uklad

Opublikowano

A żeby było ciekawiej to ja pod SD-2 mam LEDowe żarówki jako dzienne i jest miodzik :good:

Troszkę długie zaniemogły, ale ile się na nich jeździ...?

Opublikowano

A żeby było ciekawiej to ja pod SD-2 mam LEDowe żarówki jako dzienne i jest miodzik :good:

długich to w ogóle nie masz na tych żarówkach ledowych, one daja tylko poświate przecież

Opublikowano

Ja mam chyba ten stary układ (bez dodatkowego przewodu) i podłączyłem przez przekaźnik podłączony do przełącznika świateł z funkcją AUTO (tzn. moduł SD-2 działa tylko wtedy jak mam włączony w pozycji AUTO). Odmiennie mam trochę jeżeli chodzi o zasilanie bo te biorę z bezpiecznika nr 5 (chyba bo już dokładnie nie pamiętam), natomiast w przewody idące do świateł wpinałem się tuż za modułem centralnej elektryki tak żeby oszczędzić ciągnięcia przewodów do komory silnika.

Opublikowano

długich to w ogóle nie masz na tych żarówkach ledowych, one daja tylko poświate przecież

Przy bi masz długie przy odsłaniającej się przesłonie :gwizdanie:

Przecież gdybym nie miał bi nawet bym nie robił takiej operacji :) Pisałem o tym, że zamiast H7 zwykłych mam LEDowe, a długie zaniemogły, bo nie są doświetlane przez H7.