Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Likwidacja wałków wyrównoważających z silnika 2.0 TDI czyli SWAP pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem świeżo po swapie wałków i pompy. Co by tu nie powiedzieć od mechanika odebrałem inny samochód, po wymianie felernych części auto chodzi jak nowe. Mniej pali, nie trzęsie i jakby odzyskał kilka utraconych koni, przestał kopcić i znacznie ciszej chodzi, wyczyściłem też pompki ultradźwiękami więc pewnie to też miało jakiś wpływ.

Koszty wymiany i napraw oraz robocizny zamknęły się w 3500 PLN a zrobiłem (swap pompy i wałków + wymiana rozrządu + czyszczenie pompek ultradźwiękami oraz wymiana uzczelniaczy + nowy olej + filtr + brakowało jakiś drobnostek zimering na turbo oraz ślizgi zderzaka ) Autko jak nowe teraz czuć, że to jest 16v( BLB 2.0 TDI 16v 2005 ) Pozdrowienia dla serwisu naprawiającego AZ AUTO Gdańsk

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj odebrałem autko po zabiegu likwidacji wałków wyrównoważających. Mam górę silnika z BLB a dół z BKD. Wymieniony został również cały rozrząd. Autko chodzi jak marzenie. Mogę polecić mechanika z Poznania który tego dokonał. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam zgodnie z opisem jaro4444

cyt:

smok oleju z silnika 06B115251 AJM, AWX, AVF, .... obcinamy z wysokości tak jak pokazał Piero,

mogę prosić o link do tego opisu :embarrassed:

Opublikowano

Witam zgodnie z opisem jaro4444

cyt:

smok oleju z silnika 06B115251 AJM, AWX, AVF, .... obcinamy z wysokości tak jak pokazał Piero,

mogę prosić o link do tego opisu :embarrassed:

A po co Ci opis? Bierzesz flexe i ucinasz ok 1cm przed sitkiem. A jak nie to gdzieś w temacie jest foto ;)

Opublikowano

Ja przyciąłem obudowę , jest ok.

6e734c16b56bfaaem.jpg

Opublikowano

Dzięki za foto

Z tego co widzę nic nie trzeba spawać a jest to kwestia tylko przycięcia smoka tuż przy sitku

Pozdrawiam

Opublikowano

Ma ktoś zdjęcia jak to w BPW wygląda? Chciałbym pokazać kolegom, Niemcom jak sobie Nasi :chytry: z tym poradzili(koszt naprawy mojego, z nowymi częściami wycenili na :sick3:1900€)[br]Dopisany: 18 Lipiec 2011, 18:22_________________________________________________Właśnie skończyłem drukowanie znalezionych zdjęć i spisu części( :notworthy: ) dla tutejszych mechaników.

Tak na marginesie :moja zona poskarżyła się dzisiaj przyjaciółce której mąż jest bliskim znajomym pana Stadler`a. :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ma ktoś zdjęcia jak to w BPW wygląda? Chciałbym pokazać kolegom, Niemcom jak sobie Nasi :chytry: z tym poradzili(koszt naprawy mojego, z nowymi częściami wycenili na :sick3:1900€)[br]Dopisany: 18 Lipiec 2011, 18:22_________________________________________________Właśnie skończyłem drukowanie znalezionych zdjęć i spisu części( :notworthy: ) dla tutejszych mechaników.

Tak na marginesie :moja zona poskarżyła się dzisiaj przyjaciółce której mąż jest bliskim znajomym pana Stadler`a. :naughty:

Kolego pamiętaj tylko o czynnościach poza wykazem cześci, czyli:

- podszlifowanie miski w środku (usunięcie przegrody),

- podcięcie smoka,

- zaślepienie kanału olejowego.

Opublikowano

- podszlifowanie miski w środku (usunięcie przegrody),

- podcięcie smoka,

- zaślepienie kanału olejowego.

Miska nowa od AWX pasuje P&P, bez podcinania?

Oj zebys Jaro zobaczyl miny mechanikow :shocked: :shocked: :shocked: BEZCENNE!

Wlasnie przed 10min. dostalem wiadomosc ze czesci juz sa, i ze sie podejma roboty :evil:

[br]Dopisany: 19 Lipiec 2011, 12:00_________________________________________________Dzieki wielkie dla kolegi jaro4444 i wszystkich ktozy przetestowali ta przerobke przedemna :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

Miska nowa od AWX pasuje P&P, bez podcinania?

Pasuje ale szkoda kasy, bo oprócz miski musisz dać inny bagnet i rurkę bagnetu. A jak zostawisz swoją to jest 10 min szlifowania w środku miski i podcięcie smoka od AWX zajmuje następne 3 min z oszlifowaniem krawędzi :)

Poza tym w silnikach z napędem wałków (więc i w BPW) przednia pokrywa wału korbowego jest większa i inaczej ukształtowana. Ważne jest też sposób przykręcenia przedniej łapy podpierającej silnik do miski - w starszych motorach jest ona przykręcana z przodu miski na dwie śruby, w młodszych z boku na 3 śruby. Więc dobrać odpowiednia miskę zastępczą nie jest łatwo. Dlatego prościej jest nieco poszliwować wewnątrz starą i w drogę ;)

Opublikowano

Kurcze, już powiedziałem żeby zamówili do AWX-a :( . Problem jest, ze ja nie mogę być przy naprawie. :no: Nieśmiało spytam, jest może gdzieś zdjęcie takiej oszlifowanej miski?

Teraz przypominam sobie ze o miskach tez już było pisane:kox:

PS. Trochę zazdroszczę kolegom, ze macie czas na grzebanko :rolleyes: Jaro4444 ,dzięki :hi:za stoicki spokój przy tłumaczeniu ciągle tego samego :polew:

Opublikowano

Nie zmieniałem miski , kawałek przegrody wyciąłem.

c8ffc1aa178a8190m.jpg

Opublikowano

Silnik BPW .Panowie, potrzebuje pilnie pomocy z kołem zębatym do pompy oleju 038115105D. Oryginalnie jest na nim zębatka z 31-ma zębami(06A115121), a wszędzie piszecie o 23 zębach.

>>> Jaki numer ma kolo z 23-ma zębami?<<< Na wal korbowy NOWE kolo jest z 19-ma zębami.

Dopisze jeszcze ze dzisiaj silnik rozebrali, i OCZYWIŚCIE osławiony imbusik(albo zabierak, bo pompka nie odkręcona jeszcze) sick3. [br]Dopisany: 21 Lipiec 2011, 18:06_________________________________________________Dzieki za zdjecie :hi:

[br]Dopisany: 21 Lipiec 2011, 18:07_________________________________________________Kurcze, przewertowałem temat i znalazłem(chyba?)błąd:

Pompa (kompletna) powinna być z numerem 038115105C , a samo kolo ma numer 038115121A

Prosze mnie poprawic jak cos nie tego :kox:

:hi:

Opublikowano

GRIGA_ST ja przerobiłem swoje BPW według opisu JARO4444 w wersji 1 i jest ok.

Przy okazji chciałbym podziękować JARO4444 za fachową i bezinteresowną pomoc,wielkie słowa uznania przez wielkie P. IRKU.

Opublikowano

Ja kupiłem części jak poniżej:

Mam bardzo pilną sprawę do Was koledzy... potrzebuję dokładne zestawienie części które muszę kupić do wykonania tego zabiegu opisanego w temacie, jako że nie jestem mechanikiem proszę o wyrozumiałość i o pomoc bo samochód stoji unieruchomiony dzięki kochanej pompie oleju. Mój silnik to BPW z 2005r. Czy wszystkie części mogę kupić nowe czy muszę szukać coś z używek ?

Ostatnio robiłem dla znajomego spis części + przybliżone ceny części wink4

Pompa 038 115 105 D 753zł

Smok 06B 115 251 51zł

Śruba N 909 450 02 x2 6zł za 2szt

Pierscien N 028 222 2 10zł

Sruba N 907 040 07 x3 4zł za 3szt

Podkladka N 012 234 5 x3 1zł za 3szt

Łańcuch 038 115 230 95zł

kółko na wał 06A 105 209 B 63zł

napinacz 038 115 130 23zł

uspokajacz oleju 038 103 623 88zł

Zimer 038 103 085 E 82zł

A tu nasz guru :notworthy: pisze tak:

Nie mieszaj tongue4

Więc jak montujesz na wale koło 06A105209B, to musisz mieć pompę z kołem na 23 zęby, a nie na 31 jak ma koło 06A115121. Przy kole 23 zęby pompa oleju ma znacznie wyższe obroty i wytwarza wyższe ciśnienie oleju przy niskich obrotach silnika.

PS. Nie dało by się tej wiedzy jakoś usystematyzować w postaci jakiejś Wiki?

[br]Dopisany: 21 Lipiec 2011, 22:06_________________________________________________radek 77- ile już nalatałeś bez walków? jak wrażenia?

Pompa 038115105C ma kolo oryginalnie 23 zęby.[br]Dopisany: 21 Lipiec 2011, 22:25_________________________________________________Łańcuch 038 115 230 vs Łańcuch 038 115 230 A Jest jakaś różnica? :mysli:

[br]Dopisany: 21 Lipiec 2011, 22:30_________________________________________________Widze ze wszyscy na wakacje wyjechali :)[br]Dopisany: 22 Lipiec 2011, 12:40_________________________________________________Dzisiaj się przekonałem ze różnica jednak jest :kox:

Opublikowano

Ja jestem po swapie od wtorku,zrobiłem 350 kilometrów jak na razie ok silnik tak jakby chodził ciszej i się lepiej wkręcał na obroty.

Opublikowano

Jak powinien być prawidlowo przymocowany uspokajacz oleju(schwalsper)038 103 623 ?

Ma mocowanie tylko na jedna śrubę(wraz z pompa oleju),a po przekątnej zatrzask pasujący do otworu w bloku. Miska oleju (BPW) tez powinna go(uspokajacza)w jakiś sposób dociskać? :mysli:

______________________________________________________________________________________________________________________

Radek77 byleś przy montażu? :hi:

Opublikowano

Witam!

Robiony jest SWAP silnika BPW (imbus wytarty na koło!!!!). Pytanko: do tego zestawu :

"- kółko 06A105209B

- łańcuszek 038115230A

- napinacz 038115130

- uspokajacz oleju 038103623

- uszczelniacz przedni wału 038103085E

- smok 06B115251"

została założona pompa 038 115 105 D. I co: łańcuch jest za krótki (za duże kółko na pompie)!! Rozumiem, że ma być pompa 03G115105 do tego zestawu?

I jeszcze jedno: co można sensownego zrobić ze starymi wałkami i pompą z uszkodzonego BPW? ZŁOM?

Pozdrawiam.

Opublikowano

038 115 230 A taki powinien być łańcuch(NIE 038115230). A kolo powinno mieć 23(oryginalnie kolo Z23 jest z papa końcową litera"C") zęby żeby wszystko ładnie pasowało. Niby proste jak budowa cepa a sam się poplątałem :polew:

Myślę ze papa wewnętrznie nie różni się budowa, dlatego ma taki sam numer. Gdzieś wcześniej jest wklejka z ETKI z bodajze silnikiem BMM w A3-ojce. :)

Opublikowano

038 115 230 A taki powinien być łańcuch(NIE 038115230)...

Problemem nie jest za krótki łańcuch, który ma właściwy nr 038115230A w zestawie, tylko prawdopodobnie nie ta pompa do tego zestawu (038 115 105 D - 31 zębów)?! Jak się mylę, to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

Reasumując - pompa powinna mieć 23 zęby i jej nr to 03G115105?

Pzdr.