Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Układ kontroli ciśnienia w oponach w A4 B6 i A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.08.2010 o 22:39, Bart-S napisał(a):

Przekreślona czy bez przekreślenia

poddaje się, dołożyłem do siebie czujniki wg manuala z tego watka.

Miałem ORI instalacje czujników parkowania do której się wpiąłem. Jest w aucie też instalacja pod hak montowana przez jednego z kolegów z forum. Hak oryginalny, wiązka też. 

Problem jest taki, że niezależnie czy mam zimówki czy letnie (każdy komplet z czujnikami), po przejechaniu kilku km mam żółtą oponkę z wykrzyknikiem i przekreśleniem. Identyczny problem jak kolegi @norberth

Próbowałem rozwiązać go jak polecał @Bart-Stj poprzez włączenie i wyłączenie trybu serwisowego anteny w adaptacji.

Niestety bez rezultatu. Dodam tylko, że w VCDS jest komunikacja z każdym z czujników i pokazuje stan powietrza w kołach.

Jakieś pomysły? Podłączenie raczej na 99% jest dobrze. Czy uszkodzona antena może dawać taki objaw?

Opublikowano

Kodowanie ustawiłeś pod ciśnienie opon i zrobiona adaptacja w menu licznika?

Opublikowano

@biggmanwszystko jak nalezy. Kola wymienione i zapamietane. Zakodowany licznik +512 by pojawialy sie bledy. Cisnienie opon ustawione teraz pod zimowki - 2.4bara. Tyle samo w kolach.

Edytowane przez mravel

Opublikowano

Nie mam vcds pod ręką czyli kodowanie modułu kontroli ciśnienia xxx2424 pod ciśnienie 2.4bar ? A jak ten błąd wyskakuje na liczniku to w vcds licznika, modułu ciśnienia nie ma żadnego błędu?

Opublikowano

Musiałbym podpiać vcdsa by sprawdzić błąd. Jakis błąd w sterowniku jest, chyba związany z komunikacją. 

Generalnie jest tak - wszystko ustawione i podlączone wg manuala. Cisnienie w oponach ustawione w vcds ba 2.4 bar.

Cisnienie w kolach tez 2.4 bar. Koła zmienione i zapamiętane. Przejade z 5-10 km max i wyskakuje na liczniku błąd - żółta opona z wykrzynikiem przekreślona. 

Na początku myślałem że to wina cisnienia i kodowania (na letnich jezdze pod 3 bary, a ustawione 2.4 w kodowaniu). Mimo zmiany kodowania na okolice 2.8 czy 3.0 bar i cisnienia w kołach letnicj 3.0 bar, błąd powracał po zapamietaniu zmiany kół. 

Myslalem, ze moze czujnik walniety. Vcds pokazuje cisnienie na kazdym czujniku. Ide dalej, wlozylem komplet calych kol zimowych z nowymi czujnikami. To samo. Znalazle w TYM watku inf, na 1 stronie, ze mimo wylaczonego  trybu serwisowego anteny mogl byc podobny problem. Nalezalo wlaczyc tryb serwisowy (adaptacja kanal 1)  a nastepnie go wylaczyc. U mnie ten patent nie dziala. 

Opublikowano

To sprawdź, może czujnik leci w kulki. Bo przekreślona ikona opony to coś nie tak z układem a nie brak ciśnienia. 

Opublikowano

Na razie auto stoi pod koldra Jak go odkopie bo musze wymienic termostat to usiade z VCDSem i posiedze troche

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wrocilem do tematu, Panowie czy mozecie sprawdzic jak u Was wyglada blok 20 w module 65 Tire pressure

podaje on wartosci napiecia na antene

IMG_6634.jpeg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wiec tak, walki ciag dalszy. 

Dla niewtajemniczonych nie działa uklad TPMS - swieci sie ikona żółtej opony przekreslona. Oznacza to brak komunikacji z czujnikami. 

Wdrazalem sie w bloki pomiarowe i wychodzi ze uklad nie widzi czujnikow (same zera, brak numerow seryjnych). 

Pojechalem do majstra z TMPS toolem i urzadzenie widzi czujniki i ich status. Cos tam poklikal, spuscil powietrze napompowal i dalej to samo. Zawsze po zmianie kol i zapamietaniu nowych pojezdzi czlowiek ok 20 min i pojawia sie ikonka. 

Aby bylo smieszniej sterownik to 8E0 907 273 A a antena to 8E0 907 277. 

Czujniki to 7PP907275F. Ktos tu pisal w watku ze te zestawy dzialaja na tych bebechach. 

Wszystko połączone wg tego opisu (auto z PDC ori).

Pin 1 (sterownik kontr. ciśn.), masa -> dowolna, ja wpiąłem się w brązowy przewód w wiązce PDC
Pin 2 (sterownik kontr. ciśn.), zasilanie -> bezpiecznik S17 10A (lub czerwono/fioletowy przewód w wiązce PDC)
Pin 11 (sterownik kontr. ciśn.) -> Antena, Pin 1
Pin 12 (sterownik kontr. ciśn.) -> Antena, Pin 3
Pin 15 (sterownik kontr. ciśn.) -> CAN Komfort High (pomarańczowo/zielony przewód w wiązce PDC)
Pin 16 (sterownik kontr. ciśn.) -> złącze diagnostyczne Pin 7 (lub zielono/niebieski przewód w wiązce PDC)
Pin 28 (sterownik kontr. ciśn.) -> Antena, Pin 2
Pin 31 (sterownik kontr. ciśn.) -> CAN Komfort Low (pomarańczowo/brązowy przewód w wiązce PDC)

Pytania

1. czy jest roznica w weiazce PDC miedzy B6 a B7?

2. gdzies mi mignelo na Audizine lub podobnym forum eng ze byly rozne anteny 8E0 907 277 i niektore moga nie dzialac z niektorymi czujnikami. Ktos to potwierdzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, mravel napisał(a):

Aby bylo smieszniej sterownik to 8E0 907 273 A a antena to 8E0 907 277. 

Czujniki to 7PP907275F. Ktos tu pisal w watku ze te zestawy dzialaja na tych bebechach. 

Działają, u mnie dokładnie taki zestaw siedzi zarówno na letnich, jak i na zimowych.

1 godzinę temu, mravel napisał(a):

Wdrazalem sie w bloki pomiarowe i wychodzi ze uklad nie widzi czujnikow (same zera, brak numerow seryjnych). 

Na postoju nie sprawdzisz, czujniki wybudzają się podczas jazdy i wtedy sprawdzasz bloki albo od razu po zatrzymaniu po przejechaniu jakiegoś krótkiego odcinka.

2 godziny temu, mravel napisał(a):

2. gdzies mi mignelo na Audizine lub podobnym forum eng ze byly rozne anteny 8E0 907 277 i niektore moga nie dzialac z niektorymi czujnikami. Ktos to potwierdzi?

Raczej jest jeden rodzaj i jedna częstotliwość 433MHz.

Masz w ogóle jakieś błędy w sterowniku??

Opublikowano

01521 - poruszany tutaj. Rozwiazaniem bylo wlaczenie i wylaczenie trybu testowego ale u mnie nie pomaga.

Opublikowano

Masz chińskie czujniki i dla tego ich nie widzi, przerabiałem to w C7. 

Opublikowano

@H4mm3R ale urzadzenie do sprawdzania / aktywacji czujnikow po wybraniu modelu auta widzi te czujniki i ich status. Jest jakas mozliwosc by je uruchomic?

Opublikowano

to jedziemy dalej by to zrozumiec. W kodowaniu jest czestotliwosc. U mnie 433 MHz, czujniki tak samo. 

Przyklad kodowania dla a6, w a4 jest tak samo lub podobnie. 

0?xxxxx: Data Carrier

0 = 1 Antenna @ 433 MHz (Basis / PR-7K7)

1 = 1 Antenna @ 315 MHz (Basis / PR-7K8)

2 = 1 Antenna + 4 Trigger @ 433 MHz (High / PR-7K3)

3 = 1 Antenna + 4 Trigger @ 315 MHz (High / PR-7K4)

Ale 433 MHz jest przy antenie PR-7K7 czyli de facto antenie 8E0 907 277. Zas 7K8 to antena 8E0 907 277 A.

Dobrze kombinuje? Ze pomiędzy antenami 8E0 907 277 a 8E0 907 277 A jest roznica w czestotliwosci, tzn obie nie działają na dwóch czestotliwosciach, ktore ustawiamy sobie kodowaniem?.

Zrzut ekranu 2024-01-24 105943.png

Edytowane przez mravel

Opublikowano

Wg. kodów PR: 7K7 to 433MHz natomiast 7K8 to 315Mhz

Opublikowano
13 godzin temu, mravel napisał(a):

@H4mm3R ale urzadzenie do sprawdzania / aktywacji czujnikow po wybraniu modelu auta widzi te czujniki i ich status. Jest jakas mozliwosc by je uruchomic?

Też tak miałem, skaner pokazywał że ok, a na vcds co chwilę błąd. W 2 miesiące wymieniłem 3/4 czujniki. Tanie, nowe czujniki za 350/400zł, a Ty które kupiłeś? Bo teraz mam ori używki z 2018/19 i wszystko działa.

EDIT. Teraz czytam że masz zły sterownik. 

Opublikowano

@H4mm3Rjak zly sterownik - jest 8E0 907 273 A. Tylko gdzies mam z tylu glowy ze moze antena i moze mam ta z koncowka A czyli nie ta czestotliwosc Ale to tylko moje pomysly bo nie mam jak teraz tego sprawdzic

Opublikowano

jeśli masz antenę w standardzie na rynek USA czyli 315Mhz, to niestety nie zagra to z czujnikami w standardzie EU czyli 433Mhz.

Sterownik jest taki sam, ale antena musi bycz konkretnego rynku.

Sterownik masz OK bo jest tylko 1 niezależnie od rynku.

Na antenie masz wybitą częstotliwość na jakiej pracuje.

image.png.14106825bc7770a59884f54b23c4aa32.png

image.png.17ac2df5b92a44e552d39e8967788072.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@MaTeo85 mam antene 8E0 907 277 bez A na koncu wiec z tego wychodzi ze jest pod dobra czestotliwosc 433MHz